De onzin van de ‘Islamisering’

Hét grote angstbeeld waar een fascist als Wilders mee schermt is de angst voor Moslims, de angst voor wat hij Islamisering noemt: het idee dat er steeds meer moslims naar nederland -en Europa komen, dat  die moslims hun godsdienst en bijbehorende praktijken meenemen en op proberen te leggen aan de rest van de maatschappij, endat dit slecht is voor niet-moslims. Door op die angst te hameren wint hij steun, en leidt hij tegelijk de aandacht af van allerlei werkelijke problemen. Over de ruggen van moslims wordt Wilders sterk; angst voor moslims werkt tegelijk als bliksemafleider.

Er zijn verschillende manieren waarop tegenstanders van de PVV en dergelijke op deze angsten in dienen te gaan. Het is nodig om te snappen dát mensen angstig zijn, maar dat het verkeerd is om die tegen Moslims en de Islam te richten. De echte angst heeft te maken met bestaansonzekerheid, het gevoel dat ‘Den Haag maar wat doet’, en dat het ‘daarboven allemaal zakkenvullers ‘ zijn – maar ook met het gevoel dat mensen speelbal zijn van krachten waar ze geen greep op lijken te hebben: ‘de economie’, ‘de globalisering’. Die angsten zijn géén onzin.

De onzin begint waar Wilders die angsten een draai geeft en suggereert: het is allemaal de islam, de immigrattie, de moslims, dáár gaat het geld heen, daar gaat de macht naar toe. Tegenstanders van Wilders moeten die onzinnige draai tegengaan, maar de onderliggende boosheid erkennen en zelfs délen. Ja, er is een elite, die negeert gewone mensen en verrijkt zichzelf over onze ruggen. Daar heeft de islam verder niets mee te maken. Sterker, die ruggen van ons zijn net zo goed ruggen van moslims – doorgaans arme mensen – als van niet-moslims. ‘Wij’ – dat zijn moslims en niet-moslims aan de onderkant sámen. 

Wat Wilders doet is niet wérkelijk anti- elitair of anti-establishent Hij houdt de woede juist wég van het legitieme doelwit ervan – de machthebbers, economisch en politiek – door de woede vooral tegen moslims, en tegen die delen van de politiek die niet meegaan met zijn racisme – te richten. Een serieus links dat Wilders echt de weg naar de macht wil versperren moet authentiek anti-elitair durven te zijn. Zo’n links déélt en verwoordt de boosheid  die nu verkeerd wordt gericht op een goede en goed gerichte manier. Dat is punt één.

Maar tegelijk ontkomen we ontkomen er niet aan om in te gaan op de beweringen die islamofobe racisten als Wilders verspreiden: over het groeiende aantal moslims, en de gevolgen die hij daaraan toedicht. Of we dit nu leuk vinden of niet, veel mensen hechten er geloof aan. Ze typeren als leugenpraat om de aandacht af te leiden is juist, maar we moeten ook wel even áántonen dat het leugenpraat is.

De BBC komt met een aardig voorbeeld. Die neemt een YouTube-film onder de loep waarin met allerlei cijfers over aantallen moslims wordt gestrooid. De aantallen worden gecheckt, uitspraken geverifieerd, en dan blijkt er weinig van te kloppen. Dee bewering dat moslims in Frankrijk zoveel kinderen krijgen dat  het land binne 38 jaar een islamitische  republiek zou zijn bijvoorbeeld. Volgens het fimlpje zou hetgeboortecijfer van Franse moslims 8,1 procent zijn. Maar dat kan gewoon niet kloppen: in Marokko en Algerije,  de landen waar demeeste Franse moslims of hun voorouders vandaan kwamen, is dat cijfer slechts 2,38. Nérgens is er een geboortecijfer van 8,1.

Over Nederland wordt in het filmpje beweerd dat over 15 jaar de helft van de m bevolking uit moslims bestaat. Dat zou echter betekenen dat moslims 14 keer zo veel kinderen krijgen als niet-moslims. Niet erg geloofwaardig. De vice-president van het Duitse bureau voor statistiek zou gezegd hebben dat Duitsland tegen het jaar 2050 een moslim-staat is, vanwege de groei van het aantal moslims. Nader onderzoek leert dat de man wel  heeft gesproken over de groei van dat aantal, maar dat de uitspraak over Duitsland als moslimstaat er gewoon bij is verzonnen: de man heeft zoiets niet gezegd.

Dit soort onderzoek en weerlegging is zinnig, keer op keer op keer, hoe vermoeiend het ook is. Maar er moeten twee dingen aan worden toegevoegd. Allereerst gaat het niet alleen om aantallen moslims als zodanig. Het hele idee dateen toenemend aantal moslims een proces van ‘islamisering’ zou betekenen, is kwaadaardig verkeerd, en wel op twee manieren.

Allereerst is er naast immigratie en bevolkingsgroei door meer  geboorten dan sterfte nog een ander proces gaande: secularisatie. Het CBS kwam onlangs met gegevens die laten zien dat het aantal moslims dat een moskee bezoekt in Nederland  afneemt. “Het aantal gelovigen dat minimaal een keer per maand naar een moskee gaat is in 1o jaar tijd  met 12 procent punt afgenomen: van 47 naar 35 procent”. En ook: “Vorig jaar ging de helft van de moslimbevolking bijna nooit of nooit naar de moskee. Een kwart  van de moslims gaat wekelijks of vaker.” Het CBS zegt ook dat het percentage moslims al vier jaar lang gelijk is gebleven. Hoe op deze manier over 15 jaar de helft van de bevolking uit Moslims kan gaan bestaan – zoals het eerder door de BBC ontlede filmpje beweert – is wel erg onduidelijk… 

Het beeld van de snel toenemende aantallen moslims klopt niet – en het idee dat bijna al die moslims hele fanatiekje gelovigen zijn klopt evenmin. We zien geen Islamisering van de Nederlandse maatschappij; we zien secularisering van (onder meer)  de moslimgemeenschappen. Er is gewoon een aanzienlijke bevolkingsgroep ontstaan van mensen met een moslim-achtergrond.

En wat is het probleem – zelfs al zóú die de meerderheid krijgen?! Ik woon al 12 jaar blijmoedig en ontstpannen in een provincie met een forse Katholieke meerderheid, deels ongetwijfeld zeer gelovig, deels verregaand geseculariseerd, deels daartussen in. Doodnormale situatie. Waarom zou het minder normaal zijn als ern een sooortgelijke meerderheid zou zijn, maar dan van moslims? Die meerderheid zit er niet bepaald aan te komen – maar zelfs al zou zoiets gebeuren – wat is daar erg aan?! 

Alleen voor wie bezwaar heeft tegen de huidskleur die moslims veelal hebben is er een probleem. Maar daarmee wordt de onderliggende houding van het anti-moslim sentiment dat Wilders aanwakkert blootgelegd: doodgewoon racisme.

Advertenties

3 Responses to De onzin van de ‘Islamisering’

  1. mev.ibrahim schreef:

    geachte heer/mevrouw,

    sorry,wat muslim doet overal is geen relgie meer!het is macht leer!ze doet dat in de naam van relgie!relgie in het algemeen is niet heilig!er is veel misbruik maar relgie heeft goede kant ook!.wat ik wil zeggen dat mensen moeten met elkaar leven.als de muslim man mag met vier vrouwen tegelijk trouwen dan wordt de world een islam world.muslim hoef te leren met andere mensen in vrede te leven.ze moeten niet als wat in quran staat doen.er een fout geweest.ik ben ook muslim en ik zoek altijd wat er is fout met ons,voor mij heeft geen zin om andere relgie te gaan zoeken, er moet verandering komen in alle relgies,relgie bedoelt om mensen te helpen om verder kunnen leven,ontspanen.wij mensen zijn niet volgemaakt.mischien met relgie woord ons leven mooier,maar ook sport en gezond leven is belangrijk.dat moet de doel van alle relgies.islam is niet loss van alle relgies,islam is een extreem form van relgie.wij leven niet in bos.europianen moeten niet veel klachen en niks doet voor hun bestaan.muslims gebruiken hun brain en niet god.god is van mensen brain fantasie.de boven natuurlijk world niemand kan goed verklaren.het bestaat wel!maar wij moeten verder leven.elke mens is vaardig en heeft recht op het leven of muslim dat willen of niet.muslims willen de best maar dat kan niet altijd.accepteren en respecteren de anderen dan de world woord steed mooi en mooier.prettig dag.

  2. ibrahim schreef:

    ik heb een reactie gedaan over de onzin van islamisering.is mijn reactie woord gepubliceerd?m.v.g.

  3. […] Hét grote angstbeeld waar een fascist als Wilders mee schermt is de angst voor Moslims, de angst voor wat hij Islamisering noemt: het idee dat er steeds meer moslims naar nederland -en Europa komen, dat die moslims hun godsdienst en bijbehorende praktijken meenemen en op proberen te leggen aan de rest van de maatschappij, endat dit slecht is voor niet-moslims. Door op die angst te hameren wint hij steun, en leidt hij tegelijk de aandacht af van allerlei werkelijke problemen. Over de ruggen van moslims wordt Wilders sterk; angst voor moslims werkt tegelijk als bliksemafleider. (meer) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: