Mars voor vrijheid voor Gaza verdient steun

De grootschalige anval van Israël op de Gazastrook ligt al bijna zeven maanden achter ons.maar het beleg van Gaza gaat onverminderd door. De aanval kostte tegen de 1400 Palestijnse levens, voor een groot deel burgers, voor een flink deel kinderen. Het beleg zorgt ervoor datde honderdduienden Palestijnen die opeengepakt zitten op Gaza en geen kant op kunne, bijven lijden. Dag in dag uit.

Om een eind aan dat beleg te helpen maken, hebben activisten het initiatrief genomen tot een geweldloze mars naar de Gazastrook op nieuwjaarsdag 2010. Die demonstratieve actie verdient wereldwijde steun. Mijn aandacht werd mede op deze actie gevestigd door artikelen erover op het weblog Heathlander, dat veel en goed gedocumenteerd bericht over de Israëlische onderdrukking en het protest ertegen.

De aanval op de Gazastrook van afgelopen december en januari heeft niet alleen 14oo Palestijnen om het leven gebracht; het leven voor de nabestaanden blijft een hel. Twintig procent van de kinderen in de Gazastrook lijdt volgens een schatting aan het posttraumatisch stresssyndroom, vanwege het geweld wat ze hebben gezien of meegemaakt. Het dagelijks leven blijft ontwricht door de blokkade: het is erg moeilijk om auto’s nog gerepareerd te krijgen, als onderdelen de grens niet door mogen of via tunnels moeten worden binnengesmokkeld.

Het is maar een voorbeeld van de impact die Israëls blokkade teweegbrengt. Israël straft hiermee een complete bevolking voor daden die door sommigen begaan worden, en voor het feit dat die bevoking in meerderheid haar steun gaf aan de verzetsbeweging Hamas. Dat is in zichzelf misdadig: geweld tegen burgers om een politiek punt te maken of doel te dienen is doodgewoon terrorisme. De blokkade is dan ook het terroristische vervolg op de eveneens terroristische aanvallen van rond de jaarwisseling.

Het feit dat gewapende Palestijnse groepen nog steeds sporadisch een enkele raket of mortiergranaat op Israël afvuren – daden van kachteloze woede, daden om te zien dat de veretswil nog leeft maar weinig meer dan dat – is voor Israël voorwendsel voor de aanval destijds en de blokkade. Ook ontleent Israël aan zulke daden een excuus om nu aan dan een bombardement op Gaa uit de voeren, zoals ook weer vandaag.

Die blokkade verdient niet alleen veroordeeld te worden, maar ook actief bestreden. De inzet vann solidaire mensen weereldwijd is daarvoor nodig. Al enige tijd is er een intitiatief genomen voor een Gaza Freedom March, een demonstratie voor de vrijheid van gaza, om op geweldloze wijze de blokkade aan de kaak te stellen en zo mogelijk te doorbreken.

Het initiatief komt uit vredesgroepen als  Code Pink in de VS. Een vooraanstaand anti-Zionist, Norman Finkelstein maakt zich er sterk voor. Anti-imperialistisch criticus van de Amerikaanse en Israëlische politiek Noam Chomsky is één van degenen die de oproep ondersteunt. Het is belangrijk dat deze mars voor Gaza’s vrijheid actieve steun krijgt, ook van jou.

Meedoen kan op op zeker twee manieren: door daadwerkelijk mee te gaan: op 27 december start de actie in Cairo, op 1 januari gaat de optocht proberen Gaza in te komen, op 2 januari zijn deelnemers terug in Cairo. Wie mee wil – kosten minimaal 250 dollar, éxclusief je eigen vervoer van en naar Caïro – kan zich via de site van de actie daarvoor opgeven.

Voor heel veel mensen in Nederland zal – gezien onder meer afstand, tijd en kosten – zelf meedoen geen optie zijn. Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor mij. Zij/wij doen er goed aan dan minstens wel de oproep tot steun aan de mars via de website van de actie te ondersteunen. Hoe groter de ondersteuning van de mars, hoe breder het draagvlak, hoe moeilijker het voor Israël wordt om de mars te dwarsbomen. Maximaal draagvlak, maximale publiciteit rond de mars is nodig. Israël moet weten dat  er wereldwijd wordt meegekeken en meegeleefd.

Zelf zou ik er nog graag  een idee aan toevoegen. Zou het geen goede zaak zijn om rond de tijd van de mars – dus rond de jaarwisseling – zoveel mogelijk ambassades en consulaten van de sstaat israël met directe acties van burgerlijke ongehooraamheid te confronteren? Iets inde geest van: jullie belegereren Gaza – dan belegeren wij jullie ambassades en consulaten? Zoiets  kan voor een wereldwijde ondersteuning voor de mars zorgen, biedt een mogelijkheid voor de mensen die de mars willen helpen maar dan in het land waar ze wonen – én het verhoogt de druk op Israël nog verder. Zo kan de mars voor Gaza’s vrijheid een nieuwe etappe markeren in de hoognodige solidariteit met Palestijnen tegenover Israël’s misdadige onderdrukking. Werk aan de winkel dus.

Boven alles geldt nu dat de oproep voor dee actie verdere verspreiding en ondersteuning verdient, door personen maar ook door organisaties. Het aantal individuele ondertekenaars bedraagt nu nog 110, de eerste op 6 augustus. Bijna allemaal komen ze uit de VS, en slechts vier uit Nederland. Als lezers van dit weblog hun werk doen, kan dat nog deze week flink omhoog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: