Antifascistische acties in Groot-Brittannië

De British National Party, BNP, is voornemens om komend weekend een festival te houden, voor het hele gezin, jawel. Het vindt plaats onder de titel ‘Red White Blue festival’, ongetwijfeld omdat ook de Britse vlag de kleuren blauw, wit en rood heeft.

De BNP is een nazi-partij die  bij de Europese verkiezingen in juni twee zetels wist te veroveren. Het is een partij die staat voor geweld tegen migranten, extreme vijandigheid tegen links, en de islamofobie die we zo goed kennen van Geert Wilders. Eén en ander , zoals dat bij fascisten gaat, uit naam van de nationale eer en het nationale erfgoed. Een bijeenkomst van dit soort organisatie is als zodanig een vertoon van gewelddadige politieke ambitie. Zoiets  schreeuwt om afwijzing en protest.

Maar de BNP doet haar best om dit feest als een vreedzaam familie-uitje te presenteren. De Guardian geeft de partij daarvoor, akelig genoeg, alle ruimte.”Het is niet in ons belang om moeilijkheden te veroorzaken. Wij zijn hier met onze vrouwen, vriendinnen en kinderen. We willen gewoon een leuke tijd hebben, maar die protesterenden willen ons moeilijkheden bezorgen.”

Dat bijzinnetje van “een leuke tijd hebben” vond de Guardian zelfs geschikt als kop voor het stuk, dat bijna een reclamespot voor de BNP is. Een politiewoordvoerder zegt dat de BNP haar feestje mag houden, en demonstranten hun protest, maar alles vreedzaam en binnen wettelijke grenzen. De antifascitsische bundeling United Against Fascism (UAF) organiseert protest, zo meldt ook de Guardian. Maar de BNP krijgt alinea’s bijna vriendelijke aandacht, UAF wordt met een paar zinnetjes afgedaan.

Gelukkig zijn er andere media, zoals de Socialist Worker. Die wijst op de noodzaak om het BNP-gebeuren met fel protest te beantwoorden: demonsntranten gaan de BNP-bijeenkomt omsingelen, insluiten. Er zijn al 60 bussen geboekt waarmee antifascisten naar Codnor, Derbyshire, de plaats des onheils, gebracht gaan worden.

Het soort felle tegenacties waar het UAF aan werkt zijn nodig – en ook niet kansloos. Afgelopen zaterdag hielden fascisten van een aan de BNP verbonden club een bijeenkomst in het winkelcentruk van Birmingham. Pakweg zeventig mensen doken op. Enkele honderden antifascisten, op de been gebracht door UAF, verdreven de nazi’s, die een vernederende afgang kregen te incasseren. Lenin’s Tomb berichtte erover. Ik zou er aan toe willen voegen: zo doe je dat, indien nodig. En het zou in Nederland binnenkort wel weer eens net zo hard nodig kunnen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: