Kabinet collaboreert met fascistisch gestook PVV

Het kabinet gaat vragen van de PVV over de kosten die de aanwezigheid van ‘niet-Westerse allochtonen’ met zich meebrengt, van een antwoord voorzien. “We gaan ze gewoon netjes beantwoorden”, aldus minister Van der Laan. Dit besluit, dit voornemen om serieus in te gaan op de impliciet racistische vraagstelling van de PVV is een grof schandaal.

Waar ging het ook maar weer om? De PVV stelde enkele weken geleden 79 Kamervragen over de kosten van “niet-Westerse allochtonen” voor 12 departementen. De strekking was toen al duidelijk: “Omdat migranten vaker werkloos zijn of minder verdienen, scoren ze onevenredig slecht aan de inkomenskant van de belastingdienst”, aldus PVV-er Sietse Fritsma. Migranten zijn een kostenpost, daar komt het op neer. Dat het in werkelijkheid werkloosheid en discriminatie zijn, en niet de allochtone achtergrond van mensen, die zulke kostbaarheid opleveren, wil de PVV niet zien. Van die club is dat ook niet anders te verwachten. De aanwezigheid van migranten tot maatschappelijk probleem maken om zo vijandigheid tegen migranten te versterken en hiermee politieke macht op te bouwen is immers kern van de strategie van deze fascistische groepering.

Dat het kabinet de hetze-vragen van Wilders’ garde van een ander antwoord gaat voorzien dan het enig juiste ‘wèg met uw racistische suggestieve vraagstelling’ of iets van die strekking, is een schandaal. En laat het kabinet niet doen alsof ze die racistische strekking niet snapt. Weliswaar oordeelt Balkenende desgevraagd niet over de PVV-vragen. “Maar ik kan ze vanuit de PVV wel plaatsen, zeg ik met enig understatement.” Balkenende snapt dondersgoed waar het om gaat.

Korter geleden deed de PVV er nog een schepje bovenop. Op 10 augustus schreef de Volkskrant: “De PVV maakt zich zorgen over de snelle groei van de moslimbevolking in Nederland en in de rest van Europa. De partij van geert Wilders wil dat het kabinet duidelijk maakt hoeveel moslims elk Europees land telt, op dit moment en naar schatting in de komende jaren.”

Weer hetzelfde  patroon: via vragen verheft de PVV een bevolkingsgroep tot probleem. Achter feitelijke interesse in aantallen mensen kan Wilders zich niet met redelijkheid verschuilen. Zijn partij had gewoon informatie kunnen inwinnen bij het CBS en vergelijkbare statistische instellingen in andere Europese landen. Het is onzinnig dat een partij dit aan een kabinet vraagt, in plaats van zelf eens op Wikipedia te kijken en even te googlen. Maar eigen reseaurch levert geen publiciteit op en is geen goed middel om te stoken tegen moslims. Kamervragen stellen wel. Vandaar.

Bovendien: als de PVV gewoon het CBS had geraadpleegd, dan had hij gewetend dat het aantal moslims volgens die instelling de afgelopen vier jaar niet was gestegen. Dat had  Wilders’ paranoide beeldvorming van eindeloos aanzwellende horden moslims ook geen goed gedaan. Nee, dan liever aandacht trekken en doorgaan met scoren!

Wat het kabinet met déze vragen gaat doen, weet ik nog niet. Maar een kurkdroog doorverwijzen naar de landelijke statistische instellingen, gecombineerd met ‘aantallen van bepaalde religieuze bevolkingsgroepen zijn wat ons betreft geen probleem dat deze negatieve politieke aandacht verdient’ is al haast teveel eer. te vreen valt echter dat ministers ook de vragen “gewoon netjes” zullen beantwoorden.

De opstelling van het kabinet hier is, ik gaf het al aan, schandalig. Vragen met een racistische strekking beantwoorden alsof het om gewone democratische beleidsvorming gaan, draagt bij aan de normalisering van racisme. Bereidheid om serieus en constructief op de PVV-vragen in te gaan, is een bereidheid tot collaboratie met fascistische poltiek. In een land met een serieuze democratische en dus antifascistische cultuur zouden ministers met zo’n bereidheid tot aftreden worden gedwongen, door parlementsleden maar vooral door de straat.

Advertenties

2 Responses to Kabinet collaboreert met fascistisch gestook PVV

  1. ugge256 schreef:

    Wat is er fascistisch aan Wilders/PVV? Heb je een eigen definitie van fascismw met daaraan gekoppeld criteria om Wilders een fascist te noemen? Mij ontgaat de relatie tussen fascisme en Wilders.

  2. […] dezelfde Van der Laan nog een keurige beantwoording. Ook Balkenende zegde  een antwoord toe. Ik heb dat destijds aan de kaak gesteld. Ik vond en vind die eerste reactie schandelijk meegaand met de hetze-poging van de PVV die in de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: