Poolse vrouwen verslaan brute baas met staking

Geweldig goed nieuws! Met een staking van enkele dagen hebben 75 Poolse vrouwen hun baas ertoe gebracht om achterstallig loon uit te betalen. Bovendien krijgen ze 2,5 stakingsdag doorbetaald. De staking – van een groep arbeiders die zwaar werk doen onder afschuwelijke omstandigheden – vond plaats, niet in één of andere naargeestige dictatuur als Honduras of Iran, maar hier in Nederland, enkele tientallen kilometers van waar ik zit te tikken, in Oirschot, Noord-brabant om precies te zijn.

Het ging om pluksters in aarbeienkwekerij Van de Ven. Die had de pluksters niet tijdig betaald, en de vrouwen eisten de achterstallige uitbetaling. Bovendien wilden ze een hoger uurtarief en betere werkomstandigheden. Ze gingen maandag in staking. Woensdag kwam ook iets van onderhandelingen op gang.

Woensdag deden bovendien drie vrouwen aangifte tegen de baas. Die zou ze hebben geslagen en geschopt. Op het bedrijf gelden absurde regels: boetes voor het meenemen vanneen mobieltje, voor praten als men aan het werk is (100 euro), voor plassen tijdens werktijd (250 euro). Er zijn revoluties uitgebroken voor geringer aanleidingen.

 En nu, vrijdag, heeft Van de ven op het kernpunt, de achterstallige loonbetaling, toegegeven! Hij heeft het bedrag, 115.000 euro, overgemaakt. Ook is afgesproken dat eventueel opgelegde boetes niet geïnd zullen worden. De stakende vrouwen hebben unaniem het resultaat – dat een stevige overwinning betekent – goedgekeurd.

En zeer intrigerend zijn de volgende zinnetjes in berichtgeving: “De dames verlaten het bedrijf het bedrijf in de loop van vrijdagmiddag en keren vermoedelijk zaterdag terug naar huis, kondigde  onderhandelaar Wim Baltussen van vakbond FNV Bondgenoten aan.” De staaksters verláten het bedrijf? Zaten ze dan tijdens de staking óp bedrijfsterrein?

Het is ongebruikelijk dat stakers tidens hun actie op het bedrijf zijn. Doorgaans voert een aantal van hen acties voor de bedrijfspoort, terwijl de rest thuis of op een actiecentrum van de bond is, in afwachting van een resultaat. Stakers óp het bedrijfsterrein ? Dat lukt  doorgaans alleen tegen de wil van de directe, en duidt op grote strijdbaarheid, op iets van een heuse bedrijfsbezetting, op het soort van acties waarover Sjerp van Wouden in een nuttig stuk op het weblog van de Internationale Socialisten schrijft, op basis van voorbeelden uit vooral Groot-Brittannië (Sjerp, excuus voor het verkeerd weergeven van je naam in een eerdere versie van dit stuk).

Ik heb op het NOS-journaal ook menen te horen dat het bedrijf inderdaad bezet was, vandaar dat ik extra oplette in de berichtgeving. Maar ik heb nergens zo gauw de actie als bedrijfsbezetting aangemerkt zien worden in informatie die ik op internet aantrof. Toch heeft het er dus veel van weg dat we in Oirschot de eerste bedrijfsbezetting in Nederland sinds  lange tijd hebben gehad – en een succesvolle bovendien. Dat smaakt naar meer, en maakt de overwinning van deze vertrapte Poolse arbeidsters des te mooier.

Advertenties

One Response to Poolse vrouwen verslaan brute baas met staking

  1. Henk schreef:

    Schokkend hoe die werknemers behandeld zijn. Klinkt als een lichte vorm van slavernij. Krijgt het bedrijf ook niet een flinke boete, ondanks dat de vrouwen hun geld hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: