Van der Laan spreekt (een keer) ware woorden

Minister Eberard van der Laan verdient een compliment: hij heeft wat verstandigs gezegd over  vragen van de PVV aan het kabinet. De PVV wilde weten hoeveel de aanwezigheid van niet-Westerse allochtionen de staat kost. Van der Laan: “Wij zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, of het nu om een Fries, een Amsterdammer, een bejaarde of iemand met blauwe ogen gaat.” Goed gesproken, mijnheer Van der Laan!

De hele zaak speelt al een tijdje, en de uitspraak van de minister is opmerkelijk, al zou ze in een fatsoenlijke democratie vanzelf spreken. Beleid kan geld kosten. Mensen – ieder individu, inderdaad, zijn niet in geld uit te drukken. De hele vraagstelling van de PVV stuurde echter overduidelijk aan op de conclusie: mensen van buitenlandse, met name niet-Europese herkomst, kosten ‘ons’ ( de witte Nederlanders, en met name de staatskas) geld. Het afwijzen van die vraagstelling zélf als zijnde een racistische vraagstelling hoort vanzelf te spreken.

Helaas was het dat niet. In een eerdere reactie op de vragen van de PVV beloofde dezelfde Van der Laan nog een keurige beantwoording. Ook Balkenende zegde  een antwoord toe. Ik heb dat destijds aan de kaak gesteld. Ik vond en vind die eerste reactie schandelijk meegaand met de hetze-poging van de PVV die in de vragen besloten ligt.

Er is zelfs actie gevoerd tegen de PVV-vragen. De Antifascistische Actie (AFA) hield op 25 augustus een demonstratieve actie voor de deur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP); 45 mensen deden mee, actievoerders deelden minstens 1000 pamfletten uit. Heel goed!

In het verslag op de website van Doorbraak lezen we de kern van het bezwaar: “Volgens AFA valt de waarde van mensen echter niet uit te drukken in een kosten- en batenanalyse, en is dit onderzoek  dan ook ‘ridicuul en een beschaafde onwaardig.” Inderdaad!

Helaas doet AFA – of Doorbraak, maar ik zag het Doorbraak-stuk al eerder op Indymedia, en het wekt de indruk dat het een AFA-bericht is – verderop afbreuk aan haar eigen stellingname, als we lezen: “Of mensen de samenleving geld kosten of juist opleveren, mag nooit een reden tot achterstelling of voorkeursp behandeling zijn.” Als je de vráág of mensen een financiële last of juist lust voor de maatschappij zijn, principieel afwijst,  moet je dat ook volhouden. Dan moet je zelfs niet op zo’n manier willen ingaan op wat-als-nu-toch-uit-onderzoek-blijft-dat…

Dit kritiekpuntje neemt absoluut niet weg dat AFA met haar actie gedaan heeft wat zo hoog nodig was en door de rest van links feitelijk werd nagelaten: die hele PVV-vraagstelling demonstratief neersabelen als een vorm van racisme. Het was alleen erg jammer dat AFA kennelijk weinig prioriteit gaf aan het zoeken van steun van anderen, vooral ook van andere groeperingen. Ik hoorde pas achteraf van deze actie, en dat vond ik erg spijtig.

Nu heeft Van der Laan dus een principieel juist standpunt ingenomen, en dat verheugt mij.  Maar het maakt Van der Laan nog niet tot betrouwbare bondgenoot tegen racisme. Dezelfde man sprak over Roma in nogal negatieve zin, door ze in een brief een uitzonderlijk hoge criminaliteit toe te dichten. Terecht was Kostana Joevanovic, voorzitter van het  Landelijk Platform Roma, daar woedend over.

Maar juist ook daarom zijn de uitspraken van Van der Laan over de PVV-vragen belangrij: misschien moeten we hem er af en toe zelfs aan herinneren. Zijn woorden dienen gegraveerd te worden naast de deur van zijn eigen ministerie. Zodat hij ze nimmer vergeet, en zijn mogelijke opvolgers evenmin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: