Antifascisme van Harrow tot Venlo

In Groot-Brittannië voeren allerlei antifasctisten keer op keer fel actie tegen  de British National party (BNP), en tegen aanverwante  rechts-activistische groeperingen van vooral Islamofobe aard. Tegelijk woeden er discussies over hoe je zulke fascistische verschijnselen tegengaat. Zowel acties als discussies bieden leerzame zaken voor antifascisten in Nederland.

Gisteren bijvoorbeeld wilde de English Defence League, een club die zegt te strijden tegen Islam-extremisme maar feitelijk gewoon anti-moslim is en verwant aan de BNP, actie voeren bij een moskee in aanbouw in Harrow, noord-Londen. Daartegen kwamen actievoerders, gemobiliseerd door United Against Fascism (UAF), in beweging. Een stevige politiemacht hield de antifascisten weg van de fascisten, er waren vechtpartijen en arrestaties. Dat meldt de Guardian, die erbij vertelt dat er 1000 betogers waren.

Wat de Guardian niet vertelt is hoeveel fascisten  er waren, en hoeveel antifascisten. Gelukkig valt dat te lezen op Lenin’s Tomb, in de vorm van een ooggetuigeverslag. We lezen daar over tientallen rechtse actievoerders, en duizenden tegenstanders. Vooral jonge moslims waren buitengewoon fel bezig, en het handjevol fascisten zou zonder politiebescherming nérgens geweest zijn.

Van het beeld dat je aan de Guardian zou kunnen overhouden – twee groepen, ongeveer even groot, die elkaar te lijf willen en door de politie uiteen gehouden worden – blijft weinig over. In werkelijkheid ging het om een grootschalig en heftig protest vanuit de moslimgemeenschap samen met  een deel van links. Een veel te smal deel van links trouwens, zoals het artikel vaststelt. De Socialist Workers Party was zichtbaar aanwezig, de vakbond UNITE ook, zo bleek uit meegevoerde vlaggen en dergelijke. 

De poging van fascisten om de bouw van een moskee aan te grijpen om de plaatselijke moslimgemeenschap angst aan te jagen, is met fel verzet  afgeslagen. Dat is – zo legt het artikel op Lenin’s Tomb uit – een goede zaak. Fascisten in en om de BNP – en ook die English Defence League – proberen hun kracht op straat weer op te bouwen, straatvechters aan te trekken om moslims en linkse mensen te belagen. De grote schaal van de reactie van vooral jonge moslims laat zien dat ze hiervoor niet zomaar de ruimte krijgen. Dat is maar goed ook, want die ruimte benutten fascisten vervolgens om meer aanhang en meer activisten te werven en hun hele machtspositie te versterken. Dat ze gisteren vernederend zijn verslagen door antifascisten betekent een tegenslag voor hun strategie.

Intussen beginnen gevestigde politici te reageren op de confrontaties tussen nazi’s en antifascisten zoals die in Harrow. John Denham, minister voor gemeenschapszaken, toont zich bezorgd. Hij beschrijft waar fascisten mee bezig zijn: moslims provoceren totdat ze gaan reageren. En het antwoord  is volgens hem dan een overreactie, en dat moet dus niet. Denham over de aanpak van de English Defence League: “Als je kijkt naar het soort demonstraties dat ze hebben georganiseerd, de gebruikte taal en de gekozen doelwitten, dan is duidelijk te zien dat het een tactiek is die bedoeld is om te provoceren, een reactie te krijgen en geweld te creëren. Het is belangrijk dat we, in de hele regering, er voor zorgen dat dit niet gebeurt. We moeten er voor zorgen dat mensen beseffen dat we dit aanpakken en dat het niet nodig is om dit aan te pakken door confrontatie.”

Goed hieraan is de erkenning dat het de fascisten zijn die aansturen op geweld. Bij hem geen geleuter over gelijkwaardige extremismes van links en van rechts. Het is réchts dat begint, dat geweld uitlokt en op gang brengt.  Maar de minister is blijkbaar wel minstens zo bang voor de “overreactie” van antifascisten,en vooral vanuit moslims, vanuit de Aziatische gemeenschap waartenen de nazi-provocaties zich vaak richten. Het met zo groot mogelijke groepen mensen verdrijven van fascisten is echter geen overreactie. Het is niet meer en niet minder dan hoognodige zelfverdediging.

Het is het soort zelfverdediging die we in Nederland ook nodig hebben – bijvoorbeeld tegen de neonazi’s van de Nederlandse Volksunie (NVU) die op zaterdag 26 september een optocht door Venlo willen houden. Moge de spirit van die talloze jonge Moslims en andere antifascisten in Venlo ook opduiken, en de nazi-optocht in de Maas doen helpen belanden waar ze hoort. Op de antifascistische website Laatzenietlopen.nl ongetwijfeld binnenkort meer.

Advertenties

One Response to Antifascisme van Harrow tot Venlo

  1. Dylan schreef:

    “Dat is maar goed ook, want die ruimte benutten fascisten vervolgens om meer aanhang en meer activisten te werven en hun hele machtspositie te versterken. Dat ze gisteren vernederend zijn verslagen door antifascisten betekent een tegenslag voor hun strategie.”

    niet alleen dat, vooral dat een succesvolle demonstratie ergens (dwz eentje niet voorkomen of verregaan dwarsgelegen door antifascisten), leidt tot een toename aan racistische incidenten aldaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: