Weerzin en weerstand tegen Afghanistan-oorlog

Onlangs schreef ik over komende protesten in de VS en Groot-Brittannië  tegen de Westerse oorlog in Afghanistan. Ik voegde eraan toe dat het in Nederland rond dat thema nogal stil bleef, dat de oorlog hier bepaald niet zo omstreden was als vereist. Het lijkt alsof meer mensen dat gevoel hadden, want kort erna kwamen er uit diverse hoeken stellingnames rond en tegen de Nederlandse deelname aan die oorlog.

De Socialistische Partij (SP) liet zich bijvoorbeeld weer eens nadrukkelijk horen op dit thema, en dat was te lang anders. In haar bijdrage aan in de Algemene Beschouwingen zei Agnes Kant erover onder meer: “Deze oorlog moet stoppen, en om te beginnen moet Nederland er niet meer aan meedoen. Van verlenging van de missie moet zeker geen sprake zijn. Haal de Nederlandse troepen terug! 

Eerder al had SP-Kamerlid Harry van Bommel Kamervragen gesteld, onder meer over berichtgeving dat de Nederlandse regering met de Amerikaanse regering overlegt over eventuele verlenging van de Nederlandse Aghanistan-missie. Remi Poppe, SP-kamerlid en veteraan van die partij, nam in een column op de SP-site de oproep van generaal Dick berlijn om de Nederlandse  troepen te blijven steunen in Afghanistan, op de hak. Berlijn had gezegd: “Als bij een voetbalwedstrijd je club met één-nu achter komt te staan, zeggen we toch ook niet dat we maar beter kunnen stoppen? Nee, dan moeten de supporters hun club juist extra aanmoedigen.” Poppe sneert: “een waarlijk ijzersterk argument om met onze ‘wedstrijd’ in Afghanistan door te gaan”, dit motto vann voetbaltrainer Rinus Michels “voetbal-is-oorlog”, maar dan andersom. “Steun de Afghanen, stop de oorlog”, besluit Poppe zijn mooie column.

Ook buiten de SP klinkt kritiek en twijfel. Trouw, 14 september:  “De militaire vakbond AFMP/FNV betwijfelt zeer of Nederlandse militairen nog wel moeten meehelpen om het Afghaanse bewind onder leiding van president Hamid Karzai te ondersteunen.” Aanleiding is vooral de frauduleuze manier waarop Karzai de verkiezingen naar zijn hand blijkt te zetten. “Dan moet je je de vraag stellen of je zo’n regering moet blijven beschermen”, aldus Wim van den Burg, voorzitter van die vakbond.

Het zijn tekenen van weerstand tegen een oorlog die een ramp voor Afghanistanis, en ook nog op een nederlaag voor het Westen aanstevent. Het werd tijd dat die weerstand weer zichtbaar werd. Opmerkelijk is wel dat de traditionele bestrijders van dit type oorlogen – radicaal- en vooral revolutionair links – op dit thema nog altijd veel en veel te stil blijven. Juist echter die radicale stromingen zijn nodig om weerzin om te helpen zetten in zichtbaar protest op straat – en om die weezien te helpen voorzien van argumenten die verder gaan dan de w twijfel aan de effectiviteit van de Westerse interventie in Afghanistan. Argumenten die niet alleen zeggen: de gestel;de doelen ijn onbereikbaar, maar die bovendien zeggen: het Westen heeft het récht niet om dat land te bezetten en er de maatschappij te verbouwen. Radicaal/ revolutionair links laat hier werk liggen dat wel gedaan moet worden.

Het opbouwen van protest en verzet tegen deze oorlog is extra dringend, nu er steeds meer tekenen zijn van komende escalatie. Generaal Stanley McChrystal, de Amerikaanse NAVO-bevelhebber, zei enkele dagen terug dat de oorlog zonder het sturen van extra troepen wel eens niet te winnen zou kunnen zijn. Een besluit over extra Amerikaanse soldaten heeft president Obama nog niet genomen.  Maar dat zou wel eens niet zo lang meer kunnen duren, dus de tijd dringt.

Een reden voor zijn aarzeling is dat ook in de VS de scepsis over de oorlog groeit, ook onder Democratische politici die ook in de toekomst nog wel eens verkiezingen willen winnen en een impopulaire oorlog daarom steeds minder leuk vinden. Hoe groter de voelbare weerstand tegen de oorlog in bondgenoten van de VS  – dus ook in Nederland – is, hoe groter de druk op Obama om af te zien van het sturen van extra troepen, om de escalatie niet door te zetten. Wat er op dit terrein in Nederland gebeurt, doet er toe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: