Marek Edelman, strijder in het getto van Warschau, overleden

Zojuist lees ik op de NRC-website dat Marek Edelman, laatste overlevende van de opstand in het Ghetto van Warschau in 1943, is overleden. Hij werd negentig jaar.

De NRC vertelt over zijn deelname van de opstand van 220 Joodse verzetsstrijders tegen de overmacht van nazi-troepen. Een jaar later nam Edelman, één van de zeer weinig overlevenden, ook deel aan de Poolse opstand in Warschau. Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij vechten tegen onderdrukking , ditmaal de onderdrukking door de ‘Communistische’ eenpartijstaat in Polen. Zijn vrouw emigreerde wegens het oprukkende antisemitisme in 1968. Hij bleef, “naar eigen zeggen om de herinnering aan de Joodse Opstand levend te houden”.  Later nam hij deel aan werk binnen Solidariteit, de onafhankelijke vakbeweging die vanaf 1980 de dictatuur deed wankelen. Hij bleef zich ook op andere manieren voor mensenlevens inzetten: hij was cardioloog, en deed dat werk bijna tot aan het eind van zijn leven.

Het leven van Marek Edelman is een voorbeeld van volharding, onverzettelijkheid en moed in de strijd tegen ogenschijnlijk staatsterreur en onderdrukking. Hij heeft van de meest indrukwekkende episode van strijd waaraan hij deelnam bovendien huiveringwekkend prachtig verslag nagelaten: “The Ghetto Fights”, één van de mooiste boeken over verzet en strijd voor gerechtigheid die ik ken. 

De socialistische boekhandel Bookmarks in Londen  heeft het in de jaren negentieg opnieuw uitgegeven, en de website zegt dat het leverbaar is. Ik ontdekte zojuist bovendien tot mijn grote vreugde dat de tekst online staat, voor elke internetgebruiker te lezen. Marek Edelman, “The Ghetto Fights” dus, een bescheiden meesterwerk van een indrukwekkende man.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: