Actiedag FNV: waarschuwing aan kabinet én aan vakbondstop

Ruim 25.000 mensen namen volgens de FNV vandaag deel aan acties tegen verhoging van de AOW-leeftijdde de vakfederatie had georganiseerd. Mensen waren opgeroepen om een demonstratieve pauze te houden van 65 minuten. Op diverse plekken waren demonstratieve bijeenkomsten. In Utrecht waren 500 mensen op het Jaarbeursplein bijeen. In Rotterdam betoogden rond de 200 mensen, bij het kantoor van ECT, een overslagbedrijf aan de Waalhaven.

De opkomst betekent een waarschuwing: voor de regering die de hogere AOW-leeftijd wil doorduwen, maar ook voor de vakbeweging zelf. Vijfentwintigduiden actievoerders op een eerste actiedag is niet weinig. Het gekozen actiemiddel is nét iets meer dan symbolisch en komt feitelijk neer op een korte staking. Landelijke stakingsactie tegen regeringsbeleid komt in Nederland niet  zo vaak voor. Dat er aan deze actie door vele duizenden mensen werd deelgenomen, laat zien dat er woede is, en dat die woede omgezet kan worden in stevige actie.

De actie had natuurlijk steviger kunnen zijn als de OV-staking die de Abva-Kabo had aangekondigd, was doorgegaan. OV-directies kregen echter helaas via een kort geding van de rechter gedaan dat die staking verboden werd. De uitspraak laat zien dat staking in Nederland slechts als actievorm getolereerd wordt als aanvullend drukmiddelen bij specifieke onderhandelingen, en niet als zelfstandige strijdvorm. De onderhandelingen in de SER over de AOW-leeftijd waren mislukt, de politiek moest nu een besluit nemen, er viel niets te staken. Bovendien gata het niet om een conflict tussen vakbond en OV-directies. Dus was staken daar misplaatst, aldus ongeveer de rechtbank.

Het is een redenering waar we beter maar niet in mee kunnen gaan. De OV-directies staan aan het hoofd van bedrijven die samen met allerlei andere ondernemingen, én met de regering, de AOW-leeftijd willen verhogen. “Werkgevers gaan niet over de AOW-leeftijd”, aldus advocaten van de OV-bedrijven. Maar het waren ondernemersclubs die de onderhandelingen vorige week afbraken. Toen gingen ‘werkgevers’ wel degelijk ‘over de AOW-leeftijd’. Dan moeten ze nu ook niet zeuren als de vakbond ze als tegenstander tegemoet treedt en stakingen tegen die ‘wek rkgevers’organiseert.

Het is logisch dat vakbonden druk op ondernemers zetten, en het is logisch dat ze daarbij een bedrijfstak nemen waar de vakbond vrij sterk is, en waar een staking ook goed voelbaar is. De staking was terecht, het verbieden ervan een inbreuk op de rechten van arbeiders om voor hun belangen op te komen

De FNV legde zich bij de uitspraak neer, en omdat ze dat had aangekondigd legde de rechter geen dwangsom op. Voor haar meegaandheid krijgt de vakbeweging verder weinig terug. De bereidheid van de vakbond om een stakingsverbod te trotseren ontbreekt. Wel gaat FNV Bondgenoten in hoger beroep tegen de uitspraak met het oog op latere soortgelijke acties, en overweegt AbvaKabo hetzelfde. De georganiseerde kracht van arbeiders in het OV en/of de motivatie, om nu zelfstandige stakingsacties – ‘wilde stakingen’- door te zetten, is er intussen blijkbaar niet. Nog niet, mag ik hopen.

De actiedag laat met haar opkomst dus zien dat de regering haar asociale verhogingsplan niet zonder weerstand kan dooretten. Daarom noem ik het een waarschuwing. Maar die waarschuwing raakt ook de vakbondstop. Die is nog steeds aan het smeken en bidden of de regering alsjeblieft nog wil praren. Jongerius en haar collega’s geloven kennelijk nog steeds in een compromis. Druk vanuit vakbondsleden – georganiseerde, voelbare druk – moet duidelijk blijven maken dat het plan voor een hogere AOW-leeftijd gewoon niet door mag gaan. In die zin was de opkomst een waarschuwing aan de vakbondstop: ga niet te ver in de richting van ‘overleg’ en compromis.

Verzét, stevig verzet, dóórgaand verzet tot het plan van de baan is – dat is wat we nodig hebben. De 25.000 mensen van vandaag laten zien dat er perspectief zit in het opbouwen van acties.

Advertenties

One Response to Actiedag FNV: waarschuwing aan kabinet én aan vakbondstop

  1. Francesca schreef:

    Op één of andere manier zie ik niet in dat de verhoging van de AOW-leeftijd iets te maken heeft met het oplossen van de kredietcrisis. Ik blijf het een achterlijk idee vinden. Maar alleen een staking in het ov werkt naar mijn idee niet.
    Wil je een punt maken, moet gewoon heel NL het werk neergooien. Daar worden werkgevers en ook de regering echt niet blij van. Zal wel lastig zijn om te organiseren. 1 voordeel, dan werkt die filevrije dag waarschijnlijk wel 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: