FNV-gesprek met PVV: onzalig dom idee

Onzalig en dom, dat was het voornemen van FNV-Voorzitter Jongerius om een gesprek met Wilders en zijn PVV aan te gaan over de hogere AOW-leeftijd. Gelukkig was er meteen herrie binnen de FNV, vooral binnen de aangesloten ambtenarenvakbond AbvaKabo. Het gesprek gaat nu even niet door. Maar alleen al het voornemen verdient intense walging en totale afkeuring.

Het voornemen was onzalig verkeerd. De FNV wil geen hogere AOW-leeftijd, en verdedigt daarmee de rechten van ouderen, nu en in de toekomst. De PVV keert zich tegen een hogere AOW-leeftijd, maar wil dat laten betalen do0r moslims het land uit te werken en immigratie stop te zetten. Jongerius zelf noemt deze ‘oplossing’  “absoluut niet de onze”. Als de FNV dat vindt, wat heeft praten dan voor zin? Is die PVV-oplossing bespréékbaar, wordt het morgen misschien een beetje “de onze” ? Zo nee, waarom dan een gesprek? Of is Jongerious zo naief dat ze denkt Wilders wel even bij een kopje koffie van zijn racistische ‘oplossing’af te kunnen praten?

De PVV kán geen echte bijdrage leveren aan de verdediging van de AOW-leefi tijd. De  andere grote vakbondsfederatie, het CNV onderkent het probleem: “Het CNV wijst samenwerking af met partijen die bevolkingsgroepen uitsluiten.”  Zo hoort het, dizou ook het FNV-standpunt moeten zijn. Wie moslims als bedreiging neerzet, wie aangeeft mensen met een moslim-achtergrond kwijt te willen, kan niet tegelijk de rechten verdedigen van alle mensen, moslim of niet, op met 65 jaar met de AOW te gaan. Wie een wig drijft tussen arbeiders van Nederlandse achtergrond en van buitenlandse achtergrond door de tweede constant aan te vallen, die ondermijnt de kracht van arbeiders sámen om zich te verdedigen tegen de AOW-plannen van kabinet en ondernemers. De PVV en haar politiek zijn een gevaar voor de vakbeweging, die het immers van solidariteit van arbeiders, ongeacht hun achtergrond, moet hebben. Je kunt willen “dealen met de duivel en zijn ouwe moer”, zoals Jongerius dat noemde. Maar als die duivel, met of zonder ouwe moer, een racistische politiek voorstaat, kan “dealen” alleen betekenen: ‘met hand en tand  besttrijden’.  Een kopje koffie drinken met de vijand valt niet onder zo’n bestrijding.

Het voornemen van Jongerius is ook nog eens buitengoewoon dom in tactisch opzicht. De FNV heeft niets te winnen bij een gesprek met Wilders. Andersom echter wel. Wilders heeft zich tegen de AOW-verhoging uitgesproken, met zijn eigen, van racisme doordrenkte, verhaal. Misschien leidt dat straks in de Tweede Kamer tot een tegenstem van de PVV tegen het regeringsplan. Dat gebeurt dan, ongeacht enig contact tussen FNV en PVV. Het is een politiek feit waar geen gesprek tussen Wilders en Jongerius verder iets bijdraagt. In die zin is een gesprek al verspilling van tijd die de FNV veel beter kan steken in het voorbereiden van acties, van een stevig vervolg op de  actiedag van vorige week.

En als het gesprek had moeten gaan over gezamenlijke activiteiten dan heeft Wilders nog méér te winnen. De FNV kán acties opzetten, stwek rkonderbrekingen op tpouw zetten, en als het moment goed is het Malieveld of Museumplein vol doen stromen met boze arbeiders. De PVV heeft bepaald nog niet aangetoond dat ze dat kan. Praten met de FNV-leiding zou de PVV een opening naar de straat kunnenn bieden, in de vorm van – je moet er niet aan denken – een gezamenlijke FNV-PVV-manifestatie, of een FNV-manifestatie met Wilders als prominent sprekenr. Het isolement van de PVV zou afnemen, het aanzien van Wilders onder groepen arbeiders zou toenemen als Wilders kon zeggen: ‘kijk, jullie FNV werkt met mij samen!’

Samenwerking – en ondanks het gedraai van een FNV-woordvoerder die nu doet alsof het alleen maar een gesprekje was, dáár zou het contact tussen Wilders en Jongerius over gaan –  zou de PVV sterker maken, en Wilders een opening bieden om zijn racistische vergif dieper in de arbeidersklasse te laten doordringen. Dit zou de kracht waar vakbonden op moeten bouwen – solidariteit – verder ondermijnen. Met Wilders praten is de vijand een handreiking bieden. Dom, dom, dom.

Gelukkig brak binnen de FNV snel heisa uit over het heilloze voornemen van de FNV-voorzitter. Vooral binnen de AbvaKabo was felle kritiek. AbvaKabo-afdeling Kennemerland stuurde een boze mail rond naar andere afdelingen. “Met een club als de PVV praat je niet. Het is een racistische organisatie”, aldus Peter de Pagter, secretaris van die afdeling. De AbvaKabo als geheel stelt op haar website: “Samenwerking met de PVV? Er zijn grenzen!”.  En ook: “Ons handelen wordt mede bepaald door de FNV-grondslag. Voorstellen zoals die van de PVV, om de AOW te financieren door een bepaalde groep allochtonen of moslims het land uit te zetten, zijn voor Abvakabo FNV nooit, maar dan ook nooit acceptabel.”

Het gesprek tussen jongerius enWilders gata nu niet door, de FNV beraadt zich over hoe contact met de PVV er dan wel uit mag zien. Van een pr9ncip[ieel néé tegen zulk contact is dus geen sprake. Wilders heeft in feite een overwinning geboekt, een dubbele. 1 De FNV_top heeft aangegeven met de PVV aken te willen doen; en 2. hij kan de FNV-top, nu Jopngerius toch niet met Wilders koffie gaat drinken, ook nog eens neerzetten als draaikonten. “Als Jongerius niet persoonlijk met mij wil spreken om haar eigen hachje te redden binnen de vakbond, dan wordt samenwerking kennelijk toch niet op prijs gesteld. Politieke spelletjes zijn binnen de FNV dan blijkbaar belangrijker dan de FNV”, aldus Wilders, de griezelige grootmeester in behendige en gevaarlijke politieke spelletjes.

Het gesprek tussen Wilders en Jongerius gaat dus niet door, maar het gat in de muur die vakbeweging tegenover PVV en Wilders hoort op te trekken is wel een feit. Dat gat is gesslagen door de bereidheid van Jongerius om met Wilders in gesprek te gaan. Links moet dat gat dichten, en binneen de FNV een principiele stellingname tegen íedere vorm van zakendoen met de PVV te bereiken, en om die club te behandelen als de gevaarlijke vijand die het immers is..  Een aantal linkse leden van FNV-bonden hebben een mooi initiatief gebn nomen in die richting: “Verontruste vakbondsleden zeggen: NEE tegen het duivelspact FNV-PVV”. Kernpassage: “In plaats van te onderhandelen nover ‘samenwerking’, zou de FNV juist luit protest moeten laten horen tegen de discriminerende standpunten van de PVV. Dat is de vakbeweging waar wij samen voor willen vechten.” dat vakbondsleden boos hun lidmaatschap opzeggen, noet de verklaring wel te begrijpen, maar niet verstandig: “De FNV is niet van de  vakbondstop, maar van de leden. De FNV heeft meer leden van allochtone achtergrond dan welke organisatie in Nederland dan ook. De FNV zou dan ook juist als eerste de handschoen moeten opnemen en de PVV op inhoud gaan bestrijden.” Zo is het.

De verklaring verdient het om gelezen en op meer en meer plaatsen onder de aandacht gebracht te worden. Ik trof hem aan op het weblog van Anja Meulenbelt en op de website van de Internationale Socialisten. De verklaring verdient ook meer, véél meer, ondersteuning door andere kritische leden van FNV en aangesloten bonden. Ik zou zeggen: lezen dus, en steun betuigen als je vakbondslid bent en ook verontrust over de misselijkmakende move van Jongerius.

Advertenties

One Response to FNV-gesprek met PVV: onzalig dom idee

  1. gert van buren schreef:

    Dat m.i. enge simplistische-tunnelvisie-instinkmatige-UITSCHOT dacht te ‘profiteren’ van een wel erge domme, gelukkig incidentele, uitglijer van mevr. Jongerius.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: