Gek plan van grappige generaal

Generaals zijn soms best grappig. Neem bijvoorbeeld Graeme Lamb, generaal in het Britse leger. Hij erkent dat de oorlog tegen de Taliban in Afghanistan niet met militaire middelen alléén is te winnen. Dus komt hij met een briljant plan. In de woorden van de Volkskrant: “Opstandelingen van de Taliban in Afghanistan moeten amnestie krijgen, als ze bereid zijn de wapens neer te leggen.”

Denkt de generaal echt dat de NAVO, Groot-Brittannië, de VS, zich in de positie bevinden dat e de Taliban amnestie kunnen aanbieden? Als je een oorlog bijna gewonnen hebt, en de slotfase wilt inkorten, dan biedt je amnestie aan om de laatste verzetsstrijders tot overgave te bewegen. Amnestie biedt je aan vanuit een positie van kracht. Is het de generaal ontgaan dat in Aghnanistan de NAVO helemaal niet op het punt stata de overwinning te behalen?

De tekenen van het tegendeel stapelen zich op. Niet voor niets vraagt de Amerikaanse bevelhebber McChrystal om méér troepen. Die zijn volgens hem nodig om een dreigende nederlaag af te wenden. De Britse premier Brown is al van plan onder voorwaarden 500 soldaten te sturen, bovenop de 9000 Britse militairen die er al zijn. 

Als de oorlog bijna gewonnen zou zijn, waarom dan steeds meer soldaten sturen? Hoe sterk de tegenstand tegen de NAVO-bezetting feitelijk is, laat een artikel op Lenin’s Tomb op basis van meerdere bronnen zien. In 80 procent van Afghanistan is sprake van “hevige opstandige activiteit.” Die 80 procent omvat dus veel en veel meer gebied dan de zuidelijke en oostelijke provincies waar de meeste Pashtuns wonen en waar de Taliban haar traditionele aanhang vond en vindt. Het aantal verzetsstrijders wordt intussen door een inlichtingenbron in de VS geschat op 25.000, tegen 7000 in 2006. Dat is waarschijnlijk trouwens nog een onderschatting, zo maakt het stuk op Lenin’s Tomb aannemelijk. Veelzeggende titel van het artikel: “Encircling Kabul”.

De NAVO, de VS, Groot-Brittannië, gaan deze oorlog verliezen, al heeft de beste generaal Lamb dat misschien niet helemaal dóór. De Westerse bezettingstroepen mogen straks blij zijn als de Taliban hén amnestie en een vrije aftocht aanbiedt. Dat is veel meer in overeenstemming met de krachtsverhoudingen dan het nogal postsierlijke amnestie-bod van deze grappige, maar nogal wereldvreemde, generaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: