AOW-leeftijd omhoog – tenzij acties dit plan stoppen

Kabinet en regeringspartijen zetten door: de AOW-leeftijd gaat wat hen betreft omhoog. In 2020 wordt die 66 jaar, vijf jaar erop 67. Met 65 jaar stoppen blijft weliswaar mogelijk, maar dat kost je als je een hoger inkomen hebt 8 procent het eerste jaar en 7,5 in het tweede. Heb je een lager inkomen, dan wordt je AOW 6,5 procent lager in het eerste jaar, en 6 procent in het tweede. Er wordt een nogal vage en volgens minstens één arbeidsmarktdeskundige nogal onwerkbare regeling getroffen voor mensen met zware beroepen.

Het kabinet, en vooral ook regeringspartij PvdA, gaat hiermee een confrontatie aan met miljoenen mensen – arbeiders die dit plan helemaal niet zien zitten. Arbeiders die ook weer eens kunnen gaan stemmen (en daarmee de PvdA van haar laatste 13 zetels in de peilingen kunnen beroven). Arbeiders die ook actie kunnen voeren en de kabinetsplannen daarmee blokkeren.

Politici van de regeringspartijen zijn intussen uitdagend bot in de weer om hum afbraakplan verder te promoten. Maar achter de botheid zit nervositeit. Balkenende en Bos weten immers dondersgoed dat het gevecht om de AOW-leeftijd niet is afgelopen met dit kabinetsplan. Dat plan van ze is nog geen wetsvoorstel, en als het een wetsvoorstel is moet het nog door Tweede en Eerste Kamer worden besproken en aangenomen. Er is dus nog tijd voor protest en verzet, en dat weten deze twee heren ook.

Een voorbeeld van de arrogantie waarmee ze tekeer gaan geeft premier Balkenende. Hij roept ook tegenstanders van zijn plan op om er aan mee te werken. “Ik hoop dat ook de FNV dit proces zal willen meemaken”, zegt hij. Waarom zou de FNV?! Tegelijk doet hij of de FNV-kritiek hem niet echt raakt: “Balkenende zei zich geen zorgen te maken over de harde kritiek van de FNV. ‘Had u iets anders verwacht? Ze hadden de kans om in de Sociaal Economische raad zelf een oplossing aan te dragen, maar dat is niet gebeurd.'” Een leugen, mijnheer Balkenende. De FNV droeg een oplossing aan (geen hele fraaie trouwens: hogere AOW-;eeftijd op vrijwillige basis) maar VNO-NCW en andere ondernemersclub vonden die oplossing niet OK, en bliezen de onderhandelingen op.

De vakbeweging was zo ongeveer de énige die de besprekingen in de Sociaal Economische Raad serieus nam – ten onrechte weliswaar, want zo verloren de bonden kostbare energie voor het opzetten van stevige acties…. Maar nu doen alsof het de vakbonden waren die niets wilden, is gewoon geschiedvervalsing.

Balkenende doet vervolgens ook alsof het besluit al kracht van wet heeft. Hij “voorspelde (…) dat ook volgende kabinetten van een eventuele geheel andere samenstelling de plannen niet zullen schrappen. “Formeel kunnen ze dat doen, maar ik zie het niet gebeuren. Ook voor een volgend kabinet zal de verhoging van de AOW-leeftijd een realiteit blijven.'” Alsof die verhoging al realiteit is!

Dan hebben we nog minister Bos. Die is nogal zelfvoldaan in de weer om het AOW-plan aan te prijen. “Kom maar op, ik zal het te vuur en te zwaard verdedigen”, zegt hij over het plan. Intussen is er binnen de PvdA gelukkig boosheid voelbaar. Drie voorzitters van PvdA-gewesten spraken zich al uit. De één moet het plan een “onverstandige beslissing” en zegt dat het ïnzet van verkieingen (moet) worden. Een ander zegt ook: “je moet hier eerst de kiezer over an het woord laten.” Overigens: de kiezer is hierover in 2006 aan het woord geweest en heeft partijen die beloofden dat de AOW-leeftijd niet verhoogd zou worden een meerderheid gegeven. Tot die partijen hoorde ook de PvdA. Een derde gewestvoorzitter noemt het besluit “onbenullig, onnodig en onrechtvaardig.” Overigens is er voor de verhoging binnen de PvdA wel degelijk ook aanzienlijke steun- helaas. maar alleen al de verdeeldheid over het onderwerp laat zien dat de partij, en daramee de regering, niet onwankelbaar sterk staat.

dat betekent dat druk vanuit de maatschappij kans van slagen heeft. Bij die druk denk ik bepaald liever niet aan Wilders en zijn PVV, die vandaag een door de media belegerde flyer-actie tegen de hogere AOW-leeftijd hield. We mochten eens willen dat krakers, Internationale Socialisten en mensen van AntiFascistische Actie zoveel media-aandacht kregen als zij pamfletten uitdelen…

Het pamflet van Wilders’ gardisten zegt: “De PVV kiest voor ouderen en tegen massa-immigratie.” Zo misbruikt de PVV de zaak om haar racisme verder in de maatschappij te laten doordringen – een racisme dat arbeiders van verschillende groepen tegenover elkaar plaatst, en een gezamenlijke verdediging van de AOW-leeftijd (ja, ook moslims worden soms 65) dus moeilijker maakt. Je zou toch zeggen dat er allerlei alarmbellen zouden gaan rinkelen als een extreem-rechts politicus en zijn aanhangers de straat kiezen als actieterrein. Dat valt dus nogal tegen.

Het serieuze verzet tegen de verhoging zal vanuit en via de vakbeweging moeten komen, samen met linkse groeperingen. Daar zijn gelukkig tekenen van. De FNV heeft vandaag aangekondigd dat ze haar leden gaat ‘waarschuwen’ voor de kabinetsplannen. Ook kondigt de vakbondsfederatie aan dat er in november drie acties gehouden gana worden. Hopelijk worden die acties een beetje stevig van karakter. Na de demonstratieve 65-minuten-pauzes op de actiedag van 1 oktober is het tijd om het protest grootschaliger op straat te brengen – en in de bedrijven zelf.

Advertenties

One Response to AOW-leeftijd omhoog – tenzij acties dit plan stoppen

  1. DeRodeRidder schreef:

    Helemaal eens met wat ik hier lees. Het liegen van Balkenende gaat maar door. Helaas stikken mensen niet in hun eerste leugen. Bos toont zich een ware Judas. De grootste boosdoener is natuurlijk de altijd bezorgd en zuining kijkende Donner, maar oh wat een adder vind ik deze man. Dé handlanger van de werkgevers en maar drammen. Wat wordt er gedaan aan het belastingparadijs voor multinationals? 16 miljard per jaar wordt er aan belasting ontdoken, maar de AOW moet omhoog en de vergrijzing zou niet meer betaalbaar zijn. Deze mannen tonen haat voor het volk. Het is hoogtijd voor keiharde acties. Op naar het Malieveld en zelfs naar het Binnenhof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: