Kraken: de beste verdediging is de aanval

Zo doe je dat! De Tweede Kamer heeft een wet aangenomen waarin het kraken van woningen verboden wordt. Krakers her en der hebben de handschoen opgenomen, en gaan door met het kraken van woningen. Gevestigde media nemen nota van de doorgaande kraakstrijd.

Zo was er redelijk wat aandacht voor de demonstratie vóór kraken vorige week. De Volkskrant schreef bijvoorbeeld een stuk waar met opvallende nadruk gewezen werd op de gemoedelijke sfeer en de diversiteit van de mensen die aan de optocht deelnamen. “Er zijn inderdaad enkele hanenkammen, maar ook ouders met kinderen, en vooral veel tieners en twintigers.”

En nu lees ik op Nu.nl: “Kraakactie levert 21 woningen op”. Het gaat om een reeks acties in het kader van de landelijke kraakdagen, van eergisteren tot en met vandaag gehouden. Onder de gekraakte panden bevindt zich een immens complex in Groningen. “Daar willen krakers woon-, werk- en atelierruimte realiseren”, aldus het bericht. In Amsterdam kraakten mensen drie van de 161 leegstaande, voor studenten bedoelde containerwoningen. Intotaal zijn er 1000 van zulke woningen – en 9.500 studenten die een kamer zoeken, aldus het Studenten Kraakspreekuur (SKSU), dan deze actie had opgezet.

Ik word tamelijk vrolijk – alweer – van dit kraakgebeuren. Of het kraakverbod hiermee tegengehouden worden is zeer twijfelachtig, maar het laat alvast zien dat krakers door de dreiging ervan bepaald niet zijn lamgeslagen. Het toont ook alvast aan dat het uitvoeren van het kraakverbod bepaald geen makkie voor de staat gaat worden.

Ook heel goed om te zien is de internationale solidariteit – kleinschalig maar reëel – die mensen in andere landen tegen het Nederlandse kraakverbod laten zien. Op Indymedia las ik over een solidariteitsactie van 15 mensen voor de Nederlandse ambassade in Estland, van een soortgelijke actie van 20 tot 30 mensen in de Tsjechische hoofdstad Praag: ook hebben mensen de Nederlandse ambassade in Berlijn “aangevallen met kleuren en stenen”, zo valt via dezelfde site te lezen. Bij de zin van die laatste actie  kun je weliswaar vraagtekens zetten, maar alle drie de acties laten zien dat er nog zoiets bestaat als internationale solidariteit, en dat de Nederlandse regering en haar aanval op onze rechten ook over de grenzen heen in de gaten wordt gehouden.

De Eerste Kamer gaat binnenkort de anti-kraakwet behandelen; op 1 december bespreken de commissies voor Justitie en voor Volkshuisversting, Ruimtelijke Ordening en Wonen/Milieu de zaak. Wellicht weer een goed actiemoment? Hoe dan ook: krakers hebben een oude waarheid met de succesvolle acties van dit weekend weer eens bevestigd: de beste verdediging is de aanval.

(Dank, Jelle 😉 )

Advertenties

One Response to Kraken: de beste verdediging is de aanval

  1. David schreef:

    Meest hilarsiche is wel dat je google ads van een anti kraak appartement op je website hebt staan.
    Weer een fraai staaltje van links lullen, recjts zakken vullen. Althans, een poging tot….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: