Gave actie tegen Wilders en PVV

(Aanvulling, 3 november: enkele foto’s, zie onderaan; en enkele correcties)

Een beetje licht in de duisternis. Dat brachten tegen de 200 mensen, door met fakkels in een optocht door Arnhem te lopen. Zo protesteerden zij – wij, want ik liep mee – tegen de steeds langere schaduwen van racisme en autoritaire asociale politiek die Wilders en zijn PVV ons willen opdringen en opleggen. De actie was opgezet onder het motto “Wilders sluit ook jou uit”. Aanleiding was een bijeenkomst die Wilders in Arnhem voor zijn aanhangers had belegd.

Het was een goede tocht. Vrij veel jonge mensen, rond de twintig, soms aanzienlijk daaronder, deels wel en deels niet in de alternatieve outfit van de linksradicale beweging. Ook wat ouderen. Aanvankelijk vond ik de samensteling wel erg witjes. Maar later zag ik een flinke groep jonge migranten,  blijkbaar voorop in de stoet, die zich duchtig lieten gelden met enthousiast en fel geroepen leuzen. Opvallend vond ik ook de diverse positieve reacties van omstanders, en sowieso het bekijks dat we trokken. Actievoerders deelden aan omstanders ook pamfletten uit.

Vrijwel geheel afwezig, althans onzichtbaar, was weer een georganiseerd links. Geen zichtbare aanwezigheid van de grorte sociaaldemocratische clubs GroenLinks en Socialistische Partij (over de sociaal-liberalen van de PvdA zwijg ik verder). Ook vrijwel geen zichtbare aanwezigheid van marxistisch links. Ik heb geeneens zin om namen van organisaties te noemen waarvan ik levenstekenen had hopen te bespeuren, maar die geen merkbare aanwezigheid hadden. Alleen de linkse basisorganisatie Doorbraak, ook betrokken bij de organisatie van de actie, was herkenbaar aanwezig en deelde hun krant uit.

Aanvankelijk was de wandeling een vrijwel stille tocht. Een enkel spandoek, een bord met “Hoeveel kost de PPV ons eigenlijk?”, en verder dus veel fakkels. Later begonnen mensen vooraan, eerst nog wat aarzelend, leuzen te roepen en ook een paar liedjes. Wat ik zoal hoorde:

 • Racisme: NEE, Fascisme: NEE, PVV: NEE NEE NEE!
 • Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!
 • Luister niet naar zijn geblaat, maak een eind aan rassenhaat!
 • Racisme is geen mening, racisme is een misdaad! (of zoiets; lezers mogen me corrigeren 😉 )
 • Wilders, PVV, opgerot, weg er mee!
 • Niemand illegaal, Wilders asociaal (eigen probeerseltje, maar werd eventjes overgenomen)
 • (gezongen): Hey Geert, blijf van mijn vrienden af , 4x ; op de melodie van ‘Go West’ van The Village People
 • (gezongen): Wilders, rot op, Wilders rot op, Wilders Wilders Wilders, rot op!

Aan het eind waren er nog twee korte en bondige toespraakjes; in één ervan wd er op gewezen dat Wilders niet alleen racistisch bezig was, maar ookeen asociaal beleid voorstond ten gunste van bazen, ten koste van arbeiders. Al met al vind ik dat de organisatoren en alle deelnemers, met een goed gevoel terug mogen zien op deze gave actie. Vatbaar voor een soortgelijk vervolg, elke keer en overal als Wilders weer ergens een bijeenkomst houdt.

Foto’s, gemaakt door Doorbraak: hartelijk dank!

fakkeltocht2november2

demonstrant geïnterviewd

 

fakkeltocht2nov1

Commentaar overbodig 🙂

 

Advertenties

4 Responses to Gave actie tegen Wilders en PVV

 1. barry de beuker schreef:

  Wilders, PVV, opgerot, weg er mee! staat er 2 keer tussen, foutje 😉

  Ook een leuke was: “Wilders lost geen crisis op, met zijn peroxide-kop!”

 2. […] Van Raak echt meer blauw op straat? Gisteravond was ik in Arnhem, om mee te lopen met de fakkeloptocht tegen Wilders. Er was blauw op straat, en veel ook. Agenten op het station, agenten op hoeken van de straat, […]

 3. Hans schreef:

  Goeie actie. Ook goed georganiseerd. Weet niet waarom niet de georganiseerde politiek er was. Maar misschien is dat niet zo erg. Nu was het echt een initiatief vanuit burgers.Daar kan Wilders in de 2e kamer weinig van zeggen.

  Lijkt mij des te beter. De burgers laten spreken die het niet met de PVV eens zijn. Hoe meer hoe beter.Bewijst des te meer dat Wilders niet! spreekt namens het nederlandse volk.

 4. Travis schreef:

  Ach ja, de liedjes laten al zien wat het niveau van deze groep is. Wel krachttermen als racistisch in de mond nemen maar zelf te lui zijn (of te onwetend) om de echte betekenis van dat woord te kennen.

  Maar goed er is bij een specifieke groep ‘activisten’ blijkbaar een soort waas voor de ogen die ze moreel onfeilbaar maakt, Zij mogen namelijk wel mensen uitsluiten en beledigen.

  Fakkeltocht is helemaal dikke prima trouwens maar doe het dan wel met goede argumenten die hout snijden en niet met blaaskakerige liedjes en ongefundeerde uitpoepsels als rasisme en fasisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: