Actie tegen bezoek Israëls minister Lieberman

(meermalen aangevuld en gewijzigd kort na plaatsing)

Avignor Lieberman, minister van buitenlandse zaken van Israël, bezoekt op 11 november Nederland. Uit protest houden mensen die dag een picketline, van 15.30 tot 18.00 op het Plein in Den Haag, vlakbij het Tweede Kamergebouw, waar Lieberman zal praten met de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. ’s Avonds om 19.30 is er een lawaaidemonstratie bij Hotel Golden Tulip Apollo Hotel in Amsterdam. Daar houdt het CIDI een besloten bijeenkomst met deze racistische politicus.

Liebermans officiële komst verdient protest. De man is een uiterst-rechtse racist. De man wil dat Palestijnen uit Israël vertrekken, omdat ze het Joodse karakter van de staat zouden bedreigen. “Jullie zijn hier tijdelijk. Op een dag zullen we wel raad met jullie weten”, zo voegde hij Arabische parlementsleden nog niet zo lang geleden toe. Feitelijk is hij hiermee voorstander van een volgende ronde van etnische zuivering, na de eerderer rondes in 1948-1949 waarmee de staat Israël haar debuut maakte.

Zijn partij wil iedereen die geen eed van loyaliteit aflegt aan de staat Israël, feitelijk uitsluiten van allerlei voorzieningen. En het moet dan gaan om loyaliteit aan Israël als democratische en Joodse staat. Dat laatste zou betekenen dat Palestijnen niet alleen tweederangsburgers zijn, maar ook nog eens de rechtmatigheid van die discriminatie moeten onderschrijven. Geen Palestijn met zelfrespect doet zoiets, Lieberman weet dat, de loyaliteitseed is dus gewoon een truuk om Palestijnen nog verder buiten te sluiten. En hoe een staat tegelijk democratisch kan zijn én een bepaald etnisch karakter dwingend kan opleggen, deze tegenstrijdigheid tussen een democratisch én Joods karakter van de staat Israël, legt hij niet uit.

De partij van Lieberman gelooft niet in samenleven van Palestijnen en Joden als gelijken. Dus kiest de partij voor rassenscheiding. “(D)e enige oplossing is de uitwisseling van land en bevolkingen, met als doel de scheiding van de Joodse en de Palestijnse naties.” Waarbij die “Joodse natie” gewoon haar militaire oppermacht en het grootste deel van het gebied van historisch Palestina vasthoudt, dat mag duidelijk zijn. Het onderliggende racisme is evident.

Deze uiterst rechtse man wordt als fatsoenlijk politicus ontvangen door Tweede Kamerleden, en dat is een schande. Juist nu, nu Israël nog steeds weigert haar misdaden in Gaza, zoals beschreven in het Goldstone-rapport, écht onder ogen te zien, is het zaak om de druk op het officiële Israël en haar agressieve onderdrukking van Palestijnen, verder op te voeren. Dat Israël hierin nog steeds steun krijgt van de VS, maakt die noodzaak nog groter. 

De picketline en de lawaaidemonstratie van 11 september zijn van het opbouwen van protest tegen dit Israël een belangrijk onderdeel. Als je kúnt, en je wílt je helpen bij het tonen van solidariteit met Palestijnen en protesteren tegen hun onderdrukking – dan is het zaak dat je ook kómt.

Meer lezen over de Palestijnse vrijheidsstrijd, de onderdrukking door Israël, over solidariteitsacties, en wat je zelf kunt doen? Zie de website van het Nederlands Palestina Komitee.

Advertenties

One Response to Actie tegen bezoek Israëls minister Lieberman

 1. sacajawea schreef:

  En niet te vergeten, een groot bewonderaar van Wilders en vice versa.

  I’ve met Liebrman and called to congratulate him after the Israeli elections,” said Wilders, who visits Israel frequently to meet with leading Israeli politicians, defense officials and opinion-shapers. “Lieberman’s an intelligent, strong and clever politician and I understand why his party grew in popularity.”

  ………………………………

  Als we het niet al dachten dan weten we het nu zeker: er bestaan overeenkomsten tussen de racistische Israëlische partij Yisrael Beiteinu (Israël ons Huis) van Avigdor Lieberman en de Partij van de Vrijheid PVV van Geert Wilders. En hoe we dat weten? Wel, Geert heeft het zelf gezegd.
  In een interview met Haaretz van gisteren zegt Wilders dat de manier waarop de populariteit van zijn partij toenam deed denken aan de manier waarop Liebermans partij de derde in grootte werd in Israël. ‘Onze partijen zijn misschien niet identiek, maar er zijn zeker meer overeenkomsten dan verschillen en daar ben ik trots op,’ aldus Wilders. ‘Ik heb Lieberman ontmoet en ik heb hem opgebeld om hem te feliciteren na de Israëlische verkiezingen.’
  Wilders zei niet wat de overeenkomsten tussen de partijen zijn, maar dat ligt voor de hand. Lieberman wil de Palestijnse inwoners van Israël (20% van de bevolking) wegjagen. Wilders zou graag hetzelfde doen met de allochtonen in Nederland – en zo moeten we begrijpen uit zijn jongste opmerkingen in Denemarken over het massaal wegsturen van ‘tientallen miljoenen criminelen’ – in heel Europa.
  Wilders, die een grote fan van Israël is, er ooit in een kibboets werkte en het regelmatig bezoekt, zei meer dingen in dat interview die zijn politieke griezeligheid nog eens te meer onderstrepen. Zo onthulde hij dat in de nieuwe film waaraan hij sinds april werkt (Fitna II, zogezegd) Israël een belangrijke plaats is toebedeeld. Hij beeldt het er af als niets minder dan de eerste verdedigingslinie van het Westen. De film, vertrouwde hij Haaretz toe, focust vooral op de ‘íslamisering van het Westen’. En ‘de krachten van de islamisering richten zich speciaal op Israël in een gevecht dat gericht is tegen alle vrije samenlevingen’.

  Meer opmerkingen van het orakel met het gebleekte haar waren dat Israël nu onder Netanyahu veiliger is dan daarvoor, omdat N. niet zonder meer de twee-staten-oplossing aanvaardt. Hij was echter nu ‘bezorgder over Israëls situatie als gevolg van de positiekeuzes van de Amerikaanse president Barack Obama’. Hij zei ‘geschokt’ te zijn door Obama’s toespraak in Cairo. ‘Tot nu toe kon Israël rekenen op steun van de VS zelfs als de Europeanen in gebreke bleven om die te verlenen. Nu zal Israël een moeilijkere tijd tegemoet gaan’.
  Verdere uitspraken van onze eigen Lieberman van de lage landen: Obama’s diplomatieke ouvertures naar Iran zijn ‘onverdraaglijk’. En: ‘mijn persoonlijke opvatting is dat er een twee-staten-oplossing voor de Palestijnen bestaat. één van die twee staten heet Jordanië.

  Het volledige interview met Wilders staat hier en is ook te vinden op de site van Wilders zelf. Mijn eerdere stuk over Lieberman en Wilders staat hier. In Haaretz waren veel reacties van lezers negatief: een enkeling verklaarde dat dit soort types eerst afrekent met andere andersdenkenden om zich vervolgens tegen de Joden te keren.
  (De Wilders-cartoon is natuurlijk van de Deen Kurt Westergaard, een wraaknememing voor het feit dat Wilders zijn cartoon misbruikte in de Fitna-film).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: