College in Nijmegen ten val

Nijmegen beleeft vandaag de val van het college van die gemeente, een college dat bestond uit PvdA, GroenLinks en de SP. Dit was het gevolg van een conflict over de verhoging van  een gemeentelijke belasting.

Het college wilde de onroerendezaakbelasting verhogen met 2,3 procent. De gemeenteraadsfractie van de PvdA was het daar niet mee eens. In die gemeenteraad won daardoor een motie om die belasting met slechts 0,5 te verhogen. PvdA en rechtse oppositie trokken één lijn. Daarmee stond de PvdA-fractie tegenover het college, en dus ook tegenover PvdA-wethouder Depla die vóór het college-plan was.

De PvdA-fractie koos deze lijn met als argument dat de gemeentelijke belastingen anders te hoog dreigden te worden. Rutger Zwart, voorzitter van de fractie: “Wij zijn al de duurste stad in Nederland voor ondernemers.” Dat is kennelijk bewaarlijk voor Zwart: ondernemers moet je niet voor de voeten lopen. De PvdA opereert hier als een variant van de VVD, met een soortgelijke houding tegen lastenverzwaring voor eigenaren. De PvdA-houding verdient daarmee sowieso geen enkele steun, geen enkel krediet.

SP en GroenLinks gingen tegen de PvdA in. “GroenLinks  weigert uit de reserves te putten om de lastenverzwaring voor alleen huiseigenaren en bedrijven te beperken, aldus fractievoorzitter vergunst van die partij”.  Van Hooft, fractievoorzitter van de SP zegt: “Het is bespottelijk. Over het geheel genomen gaan de lasten voor huiseigenaren en bedrijven juist naar beneden. Dat komt omdat de kosten voor het rioolrecht met 25 procent dalen. De PvdA wil daar nu nog eens 0,5 bovenop doen. Ik snap het niet.” Ik denk dat ik het wel snap. De PvdA wil ondernemersvriendelijk overkomen, om na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de SP en GroenLinks als coalitiepartner inte kunnen ruilen voor CDA en/of VVD.

De houding van SP, GroenLinks en de PvdA-wethouders is ietsje minder asociaal. Van devoorgenomen belastingvoordeel zouden immers vooral ondernemers en rijke mensen last hebben. En dat GroenLinks de gemeentelijke reserves “liever (gebruikt) voor ‘sociale opgaven’ als een goed minimumbeleid”, is inderdaad te prefereren boven de PvdA-houding.

Maar erg veel reden voor linkse vrolijkheid over de SP- en GroenLinks-houding is er niet. Wat Van Hooft zegt komt neer op: wij zíjn al zo vriendelijk voor ondernemers, waarom moet dara nog een schepje bovenop? Dat is slechts een kwantitatief onderscheid met de opstelling van PvdA-fractie: van twijfel aan het nút van een pro-ondernemershouding laat ook Van Hooft hier niets blijken.

En er is meer. Op de SP-website staat te lezen: “Het voorstel van de PvdA slaat een gat in de begroting van 1,9 miljoen euro, terwijl er nog miljoenen aan rijksbezuinigingen aankomen. (… Volgend jaar moet dit weer terugbetaald worden door een nieuwe verhoging van de belastingen of door extra bezuinigingen. En dat is voor de SP, GroenLinks en het college niet aanvaardbaar.” 

Dat de twee partijen plus de PvdA-wethoudershet cadeautje aan de rijken – dara komt de aangenomen meerderheid op neer – niet willen laten betalen door de rest van de bevolking via hogere belastingen of meer bezuinigingen, is op zich positief. Maar dat ook de SP de komende “miljoenen aan rijksbezuinigingen” bij voorbaat als gegeven beschouwt, iets dat nu eenmaal onvermijdelijk is – dat laat zien dat ook de SP de finaciële spelregels van het gevestigde bestuur accepteert. Dat is echter onnodig en verkeerd. Juist een partij als de SP zou haar aanhang nu al voor kunnen bereiden op fel verzet tegen bezuinigingen op voorzieningen en hoge lasten voor de meerderheid van de bevolking. Juist een echt linkse partij zou zich niet bij de onvermijdelijkheid van welke bezuiniging van rijkswege dan ook hoeven neer te leggen.

Maar doorvoor zou zo’n linkse partij moeten breken met de logica van besturen-boven-alles – een logica die de SP in hoge mate beheerst. Of de SP, nu ze niet meer aan het college deelneemt, zich vrij voelt om zo’n nodige  breuk met de bestuurlijkheid te maken? Ik betwijfel het ten zeerste.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: