De hebzucht regeert

Nederland is een land als alle anderen. En net als in alle andere landen worden ook wij overheerst door hebberige mensen. Een enkeling uit die kliek maakt binnen afzienbare tijd kans op een kroon op zijn hoofd. Andere leden van dit gezelschap moet genoegen nemen met die pet die ons allemaal zo past. Maar niet heus. Hoe dan ook, de hebzucht regeert.

Laten we beginnen met onze nog-niet-gekroond hebberd, prins Willem Alexander. Die rolt van het ene schandaaltje naar het andere. Eerst wilde hij een mooie villa in het straatarme Mozambique. Daar kwam gedoe van, de beveiligingskosten bleken enorm hoog, de voorzitter van de stichting die het project zou gaan doen bleek er zelf in te beleggen, hetgeen op belangenverstrengeling leek. Enkele weken terug besloot de prins maar van het  project af te zien. Natuurlijk had hij het allemaal goed bedoeld, natuurlijk ging vooral ook de ontwikkeling van de arme bevolking in de buurt van de geplande villa hem ter harte. Maar niet te lang getreurd, hij en Maxima zijn nu bezig om een villa in Argentinië te regelen. Jammer alleen dat  de directeur van het project waar het paar land heeft gekocht voor zijn optrekje, door de justitie ter plekke verdacht wordt van corruptie.

Het zijn allemaal geen enorme mnisdaden, maar het is wel tekenend. Zo belangrijk is blijkbaar een riant vakantiehuis voor het paar dat toch al geen al te kleine woning heeft, dat ze bij herhaling in zee blijken te gaan met zakenlieden die nog wat openlijker dubieus zijn dat in die kringen gebruikelijk. Ronald van Raak, SP-Kamerlid, is het allemaal een beetje zat, en terecht. Hij “liet weten dat hij ‘wel een beetje klaar is ‘met ‘deze koopmankoning'”. Nu maar hopen dat hij er zó klaar mee is dat hij eraan bijdraagt dat Willem-Alexander de troon niet bestijgt nadat Beatrix afreedt – en dat de troon gewoon leeg blijft, en bekeken kan worden als museumstuk. Scheelt geld, en scheelt een boel gezeur ook.

Iets ernstiger is het gedoe rond declaraties van politiechefs. Een week geleden kwam in het nieuws dat die politiechefs vaak forse bedragen declareerden en/of toelagen kregen bovenop hun salarissen. Schandalig, maar tegelijk ook niet verbazend. Hijs mensen in een uniform, geef ze het bevel over flinke aantallen gewapende mannen en vrouwen, vertel ze dat ze een Onmisbare Taak  vervullen voor de Veiligheid van de Burger – wees dan niet verrast dat hun arrogantie wordt aangewakkerd, en dat ze gaan doen alsof ze alles kunnen maken. Wil je dit soort hebzuchtige arrogantie van de macht niet? Laten we er dan voor  zorgen dat ze hun uniform, hun wapens, hun rol als commandant en hun bijbehorende status kwijtraken – per direct. Schaf hun arrogante macht af! Ook dat scheelt veel gedoe, en spaart nog geld uit ook.

Natuurlijk is dit niet de oplossing die momenteel de boventoon voert. Er is namelijk een heel ander antwoord op gevonden. Korpschefs dringen namelijk – aldus dit antwoord – met réden aan aan op deze vorm van inkomensondersteuning: dat gebeurt omdat hun salarissen te láág zijn. Een directeur van een woningbouwvereniging of van een ziekenhuis krijgt meer.

Dus – zo luidt de wel zeer geestige oplossing – wat de korpschefs deden, deugde weliswaar niet, het leidde tot “reputatieschade”. Maar om te voorkomen dat zoiets blijft gebeuren moeten de saalarissen van de politiechefs omhoog. Dan zijn die dubieuze toeslagen niet meer nodig. Over die verhoging moet dan gewoon open onderhandeld worden. Aldus “deskundigen” die door de Volkskrant aan het woord worden gelaten. Vrij vertaald: de stiekeme inhaligheid van deze toch al bepaald niet armlastige staatsmanagers moet worden vervangen door openlijke inhaligheid via een hoger salaris. Het lijkt me muziek in de oren voor elke corrupte hoge ome of tante. ‘Wil je niet dat ik mezelf illegaal verrijk? Geef me dan een nog wat hoger inkomen…’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: