Griekenland aan de vooravond van…

Aanstaande zondag, 6 december, is het precies een jaar geleden dat politieagenten Alexandros Grigoropoulos, een vijftienjarige jongen, doodschoten. Dat was toen aanleiding tot immense opstandigheid van veelal jonge, veelal straatarme mensen in Griekenland. Duizenden van hen belegerden politiebureaus, demonstreerden, vochten met politie en vielen banken en  dergelijke aan.

De moord op Alexandros was de aanleiding. Maar in de opstand kwam de diepe woede van mensen tot uiting – woede over een maatschappij die jonge mensen, hoogopgeleid of niet, veroordeelde tot slechtbetaalde banen met slechte vooruitzichten – of tot baanloosheid. Woede over een maatschappij die op onvrede reageerde met grof en nu en dan regelrecht dodelijk politiegeweld.Woede, kortom, tegen het grimmige pantser van staat en kapitaal.

Nu, een jaar later, spreken ook politici schande van de moord op de vijftienjarige jongen.tegelijk roepen e om het hardst datde herdenking van de moord vooral vreedzaam moet plaatsvinden. “We zijn hier om een bodschap van hoop te geven aan jongeren die ich gemarginaliseerd voelen”, zei premier Papandreou. Hij zie tegelijk dat hij tegen alle geweld was, van staatswege en vanuit de maatschappij. Predident Papoulias noemde de “moord op Alexandros Griroropulos niet alleen een wandaad. Het was een  les voor ons allen waar willekeur toe kan leiden.” Hij sprak zijn steun uit aan de familie van de vermoorde jongen, en zei: “Ik hoop dat Alexis’ nagedachtenis vreedzaam herdacht al worden, want dat is het minste dat we hem verschuldigd zijn.”

Twee dingen blijker hier duidelijk uit. 1. Zó diep is de indruk die de politiemoord op de jongen in de Griekse maatschappij heeft gemaakt, dat politici zich verplicht voelen om er hun afkeuring over uit tespreken om nog enige rest van aanzien te behouden. 2.De angst voor een krachtdadig vervolg op de opstand van een jaar geleden, zit bij dezelfde politici erg diep.

Die angst leidt soms tot een bizar resultaat. Zo besloten de autoriteiten, juist vlak voor de zesde december, om de Universiteit voor Economie en Business van Athene te sluiten – met de griepepidemie als reden die werd aangevoerd! Studenten probeerden daarop het gebouw te bestormen, waarna de politie traangas gebruikte. In twee andere universiteiten, één in Athene en één in Tessaloniki, hielden studenten sit-ins. Het zijn tekenen dat jonge mensen de dood van Grigoropoulos gaan herdenken in dezelfde welsprekende taal waarmee mensen er vorig jaar tegen protesteerden: met felle en terechte opstandigheid. De Engelstalige editie van het Griekse dagblad Kathimerini bericht erover.

Maar er zijn veel meer symptomen van de geladen atmosfeer aan de vooravond van d herdenking. Libcom.org sprak  in een artikel van 2 december van demonstraties en stakingen: ziekenhuisartsen, telecomwerkers, verplegenden, gemeentepersoneel, staalarbeiders en zelfs archeologen voerden actie voor uiteenlopende eisen. Op 4 december berichtte dezelfde website over aanvallen op politiepatrouilles door linkse activisten, over een optocht van middelbare scholieren die een politiebureau aanvielen. Ook twee bankgebouwen waren doelwit. Het artikel zegt dat intussen ook enkele tientallen universiteiten en 400 middelbare scholen bezet zijn. Hoe ver zal de explosie van verzet, die kennelijk alweer begonnen is, deze keer gaan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: