Heftige herdenking in Griekenland

Met stevige rellen zetten actievoerende mensen hun herdenking van de dood van Alexandros Grigoropulos – precies een jaar geleden door politie doodgeschoten – kracht bij. Grootschalige arrestaties, deels al van te voren, en ladingen traangas waren het antwoord van autoriteiten.

De Guardian meldt een demonstratie van 3000 mensen in Athene, waarbij gevechten uitbraken. Nu.nl bericht onder meer over gevechten in de binnenstad: “Daar werden agenten van hun motoren agfgetr0kken en geslagen en geschopt.” Hoe agenten insloegen op demonstranten vermeldt het bericht niet. Wél dit: “Gemaskerde jongerenbraken een geboiuw vande Universiteit van Athene binnen en vervingen de Griekse vlag door de wart-rode banier vande anarchisten.” Ik zag die vlag op het nieuws, ik vond het zowel politiek als esthetisch een vooruitgang. Bij de bestorming raakte de rector gewond; hoe dat ging, wordt uit het bericht niet duidelijk.

De BBC geeft een beeld van de houding van de angstige autoriteiten. Niet alleen waren er 6000 agenten op de been gebracht. Er waren ook ruim 150 mensen opgepakt. Tekenend was ook het bericht dat er 150 anarchisten uit andere landen naar Griekenland waren gekomen, volgens de politie. Het kan best waar zijn, maar 1. hoe weet de politie dat zo precies? Dat suggereert eem griezelige, vrij verregaande informatievergaring van veiligheidsdiensten, grensoverschrijdend bovendien. En 2. élk bedreigd gezag heeft er een handje van om onrust zo veel mogelijk op rekening van’agitatoren van buitenaf’ te schuiven. Dit keer zijn de agitatoren nog eens anarchisten ook, hetgeen voor de gezagsgetrouwe burger helemaal alle vooroordelen bevestigt en hardhandige onderdrukking al van te voren rechtvaardigt.

Dát anarchisten een stevige rol in de protesten speelden, vorig jaar, in de maanden ertussen, en nu weer – is intussen heel duidelijk. Het is volgens mij een goede zaak ook, die inzet van anarchisten, zonder dat ik daarmee elke steen en klap van  elke actievoerder verwelkom of goedkeur. Maar in de kern is het woedende protest, waar anarchisten als weinig anderen een stem aan helpen geven, volslagen terecht. Er is – ik help het nog maar eens in herinnering – wel een vijftienjarige jongen gewoon doodgeknald door agenten. En er is voor jonge mensen inde Griekse maatschappij weinig ander perspectief dan hetzij werkloosheid, hetzij banen tegen hongerloontjes. En wie protesteert, krijgt klappen, traangas en kogels. Zoiets vráágt – naast om andere soorten van protest die in sommige opzichten ongetwijfeld  effectiever zijn – óók om grootschalige rellen. Ja, en daarbij sneuvelt ongetwijfeld wel eens een verkeerde ruit, vliegt ongetwijfeld wel eens een verkeerd gerichte steen, valt vast wel eens een misplaatste klap. Zo gaan die dingen. Het maakt de protesten niets minder terecht.

Gevestigde media zien de aanwezigheid van anarchisten in de protesten, maar geven er nogal eens een misleidend beeld van. Zo schreef de NRC over de gebeurtenisse van vorig jaar: “De gewelddadige dood van de scholier Alexis Grigoropulis ledde vorig jaar tot wekenlange rellen in Griekenland. Die begonnen met protesten van srtudenten en scholieren, maar gewelddadige anarchisten mengden zich in het conflict.” Zo was het dus niet. Anarchisten stonden vanaf de dodelijke schiepartij middenin het conflict. Ze hoefden zich er niet in te mengen, want het waren geen buitenstaanders.

De 15-jarige jongen werd doodgeschoten in de wijk Exarchia, een stadsdeel waar veel linksradicalen, anarchisten en dergelijke, leven. De politie was die avond bezig met een provocerende politiepatrouille. Het was dáár in die wijk, waar de protesten vrijwel meteen begonnen. Een weergave van de gebeurtenissen op Libcom.org, geschreven door deelnemers van destijds: “Rond 9.10 schoot een speciale garde van de politie een 15-jarige jongen, Alexis-Anfreas Grigoropulis, in koelen bloede dood, in een tamelijk gebruikelijk geruzie bij het Exarchia Plein. Meteen erna verzamelden een boel mensen, vooral anti-autoritairen, zich om erachter te komen wat er gaande was en om hun woede te uiten tegen politiegeweld.” Anarchisten – want op hén duidt het woord ánti-autoritairen vooral –  waren daar vanaf dat moment déél van, voor hen was de jonge Grigoropulos één van hun. Een recent bericht op Libcom spreekt zelfs letterlijk van “Alexandros Grigoropulos, de 15-jarige anarchist(…) “. Anarchisten behoren tot de kern van wat er in Griekenland beweegt. Het is misleidende onzin om anarchisten af te doen met beschuldigingen van van inmenging van buitenaf of iets dergelijks.

Het is maar één manier waarop gevestigde media geen goed beeld vande protesten geven. Een andere manier is het éénzijdig benadrukken van het straatgeweld, zonder in te gaan op wat actievoerende mensen als redenen aanvoeren voor wat ze doen. Voor achtergronden kunnen gelukkig bij diverse alternatieve media terecht. Ik haalde al artikelen aan van Libcom.org, een belangrijke site van anarchistisch-communistische huize. Dan is er verder het blog After the Greek Riots. Daar lezen we, naast berichten over de confrontaties en de onderdrukking, bijvoorbeeld ook een verklaring van actievoerende bezetters van de Polytechnische Universiteit van Athene, en een hele mooie verklaring van bezetters van een theaterschool in Thessaloniki, feitelijk een kort manifest voor totale anarchistische revolutie. De afsluitende woorden:

“Wij geven er de voorkeur aan over ons eigen leven te beslissen, zelfs als we vergissingen maken. Die vergissingen zullen dan van onszelf zijn. We zullen leren, we zullen voorwaarts bewegen, we zullen echt op onze benen staan als samenleving. 

Ver weg van politieke partijen en hiërarchiën. 

Oog in oog

Met directe democratie

Met directe acties”

After the Greek Riots heeft inmiddels ook een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in Athene on-line staan. En ik vermoed dat er de komende uren en dagen nog wel belangwekkende dingen bij komen ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: