Solidariteit nodig tegen de staatsterreur in Griekenland

Ook op maandag 7 december waren er weer confrontaties in Griekenland tussen de oproerpolitie en mensen die de straat op waren om hun kwaadheid over de dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulos – op 6 december precies één jaar geleden door politie doodgeschoten – tot uiting te brengen. Nu.nl vertelt van jongeren die brandbommen en stenen gooiden naar de oproerpolitie. De Volkskrant meldt dat actievoerders een politiebureau in Athene met stenen bekogelden. Wat in deze berichtgeving vrijwel ontbreekt is echter het immense geweld dat de politie tegen de opstandige betogers inzet. De Volkskrant meldt dat er afgelopen weekend in totaal ruim 190 mensen zijn aangehouden. Het staatsgeweld ging echter veel en veel verder dan dat.

In Athene vond zondag een protestdemonstratie plaats. De politie viel de optocht al aan voordat die was begonnen. Agenten op motoren reden op betogers in. Enkele mensen raakten gewond door het politiegeweld, waaronder twee leden van EEK, een Trotskistische organisatie. In Thessaloniki betoogden 3000 mensen. ook daar viel de politie al aan het begin de demonstratie aan met traangas. Aldus een artikel op Libcom.org.

In Thessaloniki werd vandaag opnieuw gedomonstreerd, volgens een bericht op After the Greek Riots nu door 8000 tot 10.000 mensen. Wederom viel de politie de betogers al snel met traangas aan. Ook lees ik in hetzelfde stuk dat de politie traangas naar binnen schoot, in een universiteitsgebouw – een potentieel levensgevaarlijke handelswijze. Er is veel meer te melden uit Griekenland, over de griezelige staatsterreur, maar ook over het dappere en terechte verzet van duizenden en nog eens duizenden mensen in een hele reeks Griekse steden.

Dat politie en betogers slaags raken, en dat het hard tegen hard gaat, is op zich geen reden tot speciale verontwaardiging: zo gaat dat is botsingen tussen de straat – aan wiens kant ik sta – en de staat. Maar de onderdrukking bereikt de laatste dagen een niveau van gewelddadigheid die wel degelijk verder gaat dan politiebusiness as usual. En dat is wèl schokkend. Daarom is juist nu solidariteit met de actievoerenden, tegen de staatsterreur, extra nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: