Hoek van Holland terug in het nieuws

De strandrellen die op 22 augustus bij Hoek van Holland plaatsvonden, zijn deze week weer terug in  het nieuws. Aanleiding hiervoor is het feit dat deze week de uitslag van twee onderzoeken bekend werd. Dat was vervolgens weer aanleiding voor allerlei uitspraken over die uitslag.

Waar ging het om? Op 22 augustus liep dus een groot strandfeest bij Hoek van Holland  verschrikkelijk uit de klauwen. Er waren veel meer bezoekers dan verwacht, de voorbereiding vanuit organisatie en autoriteiten spoorde niet bepaald, heel veel bezoekers waren bezopen en onder invloed van drugs, al snel waren er vechtpartijen.

Agenten in burger, bezig met het ‘spotten’ van mensen die gearresteerd ouden moeten worden, werden zelf gespot, en aangevallen door flinke groepen. Enkele tientallen agenten kwamen te hulp, maar moesten zich onder een regen van stenen, flessen, strandstoelen en zo, terugtrekken, de duinen in. De agenten schooten eerst waarschuwingsschoten, en toen de menigte bleef oprukken en ‘5, 4, 3…’ begon te roepen, opende de politie gericht het vuur. Eén jongen van 19 jaar werd doodgeschoten, zes anderen gewond. In totaal werden 76 kogels afgevuurd.

Dat is, kort samengevat, de uitkomst van een reconstructie van de gebeurtenissen, naar buiten gebracht door het Instituut voor Veiligheids- en  Crisismanagement COT, dat concludeerde dat het politieoptreden bepaald rommelig, slecht gecoördineerd en onvoldoende voorbereid was. Informatie dat er groepen hooligans zoudenkomen die moeilijkheden met de politie zochten, werd door kopschef en burgemeester terzijde gelaten, en er was geen ME paraat. 

Zo hadden de agenten weinig andere keus dan met scherp te schieten toen ze zich levensgevaarlijk belaagd voelden. Dat lezen we allemaal in de NRC, die ook een video-reconstructie van radio Rijnmond aan het betreffende stuk heeft toegevoegd. Het beeld dat hier naar voren wordt gebracht is: de schietende agenten konden niet anders, de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurde ligt hogerop, maar ligt tegelijk vooral ook bij die agressieve hooligan-groepen.

Eerder in dezelfde week werd dan ook al bekend dat er geen strafvervolging komt tegen de schietende agenten, Ze handelden uit noodweer, zo concludeerde de Rijksrecherche, die de zaak had onderzocht. De reconstructie, en vooral de al genoemde videobeelden, maken dit ook aannemelijk. Je ziet op een e gegeven moment vaag die menigte, aftellen voordat dze de agenten zo ongeveer gaan bestormen. je denkt als kijker: ja, ik zou ook gaan schieten. Wat moet ik anders?

Toch zitten er andere kanten aan het hele verhaal. Niet iedereen neemt zomaar genoegen met de officiële versie en met het uitblijven van strafvervolging voor de agenten. De ouders van Robby van der Leeden, de negentienjarige doodgeschoten jongen bijvoorbeeld. Die willen via hu advocaat Moskovicz laten onderzoeken of de Rijksrecherche wel terecht geconcludeerd heeft dat strafvervolging van de schietende agenten niet hoeft plaats te vinden. Was er wel echt sprake van noodweer? Ze willen de weg openhouden om alsnog strafvervolging van de agenten te bereiken.

Ik vind dat ze daar gelijk in hebben. Er kleeft iets dubieus aan de procedure zelf. De ene politie-instelling (Rijksrecherche is ook politie) die bepaalt dat mensen van een andere politieinstelling (de schietende agenten) niet vervolgd hoeven te worden… dat duidt op een gebrek aan afstand. Ik noem zoiets niet echt een onafhankelijk onderzoek, het is meer een kwestie van collega’s die naa andere collega’s kijken. Zelfs al zou er écht van noodweer sprake zijn, dan nog denk ik dat dit via een rechterlijk vonnis vastgesteld zou moeten worden. Als ik iemand doodschiet en me beroep op noodweer, dan gebeurt dat ook. Of mag ik dan in het vervolg verwachten dat een groep mede-bloggers – de Blogrecherche? – mag komen vaststellen dat ik uit noodweer handelde?

Of er echt van noodweer sprake was, kan ik moeilijk beoordelen. De ombudsman, Brenninkmijer zegt dat de agenten met buitensporig geweld mensenlevens in gevaar heeft gebracht. Vice-premier Bos is daar boos over, de ombudsman heeft zelf immers geen onderzoek gedaan? Maar de woede van Bos is misplaatst: hij heeft zelf immers evenmin onderoek gedaan, hij gaat gewoon af op Rijksrecherche en COT. Brenninkmeijer heeft het volste recht om vraagtekens te plaatsen en kritiek te uiten.

Ik sprak al over wat voor indruk die videobeelden op mij maakten. Maar daar moet een hele grote kanttekening bij. Alle opnamen zijn gemaakt vanuit de kant van de politie. Je wordt als kijker in de positie gebracht om met de agenten in het nauw mee te voelen. Er is géén beeldmateriaal gemaakt vanaf de andere kant. Hoe het er uit moet hebben gezien om met een dronken en van drugs op hol gebrachte kop tegenover een groep agenten te staan die een schietklaar postool in handen hebben, dat weten we dus niet. Van een objectief beeld is dus helemaal geen sprake.

En er is meer. De noodlottige reeks gebeurtenissen begon toen agenten in burger op pad gingen om agressieve mensen in het oog te gaan houden en aan te wijzen voor arrestatie. Die agenten in burger hadden wapens. En die agenten in burger werden vervolgens toch als agenten herkend. Welnu, hoe zou jij het vinden om in de gaten gehouden te worden door politiemensen die niet als zodanig te herkennen zijn? ‘Stillen’ – zo worden die lui genoemd – zijn bepaald niet populair. Natúúrlijk werden feestgangers boos. Voeg daar een flinke sloot alcohol en een lading pillen en poeders aan toe,  en je hoeft niet verbaasd te ijn dat de zaak escaleerde. Mijn gratis tip aan ‘stillen’ in dit soort situatie. 1. zorg dat je nóóit wordt herkend! en 2. faalt tip 1: máák dat je wegkomt, vergeet alles wat met ‘ordehandhaving’ of weet ik wat te maken heeft. En het idee dat de gemoederen dan wel zullen kalmeren als je er als politie een blikje van 40 agenten in stuurt om de stillen te ontzetten vind ik bijna amusant, als de zaak niet zo ’n trieste afloop had gehad.

In de nasleep van de gebeurtenissen en de onderzoeken zien we intussen een gevaarlijke trend. De conclusie dat het politieoptreden faalde wegens gebrekkige voorbereiding en coördinatie van hogerhand, drijft bestuurders en politietop in de richting van verbetering van coördinatie en voorbereiding van zulk politieoptreden. De hele kwestie wordt versmald en omgebogen in: hoe houdt de politie zich menigten van raddraaiers van het lijf? Ordehandhaving staat centraal. Ik vind dat niet terecht en zelfs riskant.

Niet terecht , omdat het de kern van de narigheid miskent. Waarom zijn er zoveel mensen die er een kick van krijkgen om zioch vol te gieten,te snuiven en te slikken, om dan totaal opgefokt te raken en wild tekeer te gaan op een warm strand met opzwepende muziek? Waar komt dat vandaan? Wat drijft zulke mensen? Het ziet er uit alseen enorme leegte in het leven van deze mensen, waar ze op deze destructieve wije compensatie voor zoeken. het klinkt als een jeugd die zich immens verveelt, immens gefrustreerd is in het dagelijks leven van school en/ of werk, daarbij een immense lading agressie voelt groeien, die er in het weekend uit moet, soms op catastrofale wije. Daar de ME op loslaten betekent nóg een bron van frustratie er bovenop gooien. Onhandiger nog: aagezien het vechteb met de politie voor sommige van de zogeheten hooligans geen bijzaak is maar kerntaak, is het sturen van de ME al helemáál niet de  aangewezen weg. Dan doe je immers precies wat die hooligans zoeken!

Wat het antwoord dan wel is? Ik denk dat er, binnen de kaders van deze maatschappij, geen sluitend antwoord is. Maar ik weet ook dit: harder en systematischer politieoptreden gaat averechts werken. De frustraties van opgefokte jonge mensen komen ergens vandáán. En ze zeggen iets over de maatschappij waar deze mensen in opgroeien. Dát moeten we onder ogen zien, dáár moet over worden nagedacht. Een oorlogsverklaring aan dat deel van de jeugd van tegenwoordig is wat dit betreft wel het laatste wat we nu nodig hebben.

Advertenties

One Response to Hoek van Holland terug in het nieuws

  1. Gabriel schreef:

    Meer ‘de politie keurt de politie’: afgelopen week publiceerde lector Otto Adang van de Politieacademie een rapport waarin ME-optredens werden geprezen. http://www.nrc.nl/binnenland/article2428930.ece/Inzet_ME_leidt_zelden_tot_escalatie_geweld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: