Voorspelling 1 voor 2010: Westerse nederlaag in Afghanistan nadert

Eén voorspelling voor het nieuwe jaar durf ik zonder blikken of blozen aan. De oorlog in Afghanistan zal doorwoeden, erger worden zelfs. De Westerse troepen zullen het moeilijker krijgen tegenover de gewapende strijders van Taliban en andere groepen. De hele bezetting al dichter bij een mislukking komen, de koloniale oorlog in Afghanistan al dichter bij een – op zichzelf welkome – nederlaag van VS en NAVO komen.

Enkele berichten uit de laatste dagen van 2009 laten zien hoe moeilijk de Westerse beeetingsmacht het heeft, en hoezeer ze zichzelf bij de bevolking in diskrediet brengt met gewelddadig optreden. Zo protesteerden op 30 december in de  Afghaanse hoofdstad Kaboel mensen vanwege een NAVO-luchtaanval in de provincie Kunar. Die had volgens de Afghaanse regering aan tien burgers het leven gekost. Sommige van de slachtoffers waren kinderen. Aljazeera berichtte erover op 31 december.  Het zijn dit soort aanvallen die de woede van Afghanen tegenover de Westerse machten vergroten, de polsitie van de Afghaanse regering die leunt op Westerse troepen verzwakken, en de gewapende strijdgroepen zo in de kaart spelen.

Intussen lijden de Westerse koloniale troepen gevoelige verliezen. Zeven CIA-functionarissen kwamen om het leven toen een Afghaanse soldaat zich opblies op een Amerikaanse basis in de Afghaanse provicie Khost. De Taliban heeft de aanslag opgeëist, zo meldt de NRC op 31 december. Zes CIA-mensen raakten gewond.

De BBC bericht op nieuwjaarsdag alweer over een volgende aanslag. Een Britse soldaat kwam daarbij om. Het gebeurde in de provincie Helmand. De dood van deze militar bracht het totale aantal Britse dode soldaten in de Afghaanse oorlog op 245. Intussen meldt Aljazeera vandaag in haar berichtgeving over de CIA-doden ook nog een andere bloedige gebeurtenis. Op 30 december maakte een bom een eind aan de levens van vier Canadese soldaten en een Canadese journalist.

En zo zal het verder gaan, zolang er Westerse bew ettingstroepen in Afghanistan actief zijn. De nederlaag voor die troepen die zich aftekent, is welkom: Westerse staten hebben geen enkel recht om Afghanistan te bezetten, er de dienst uit te maken, en de gewapende bende van hun voorkeur – de regering van Karzai – te steunen tegen andere gewapende bendes. De hele operatie van VS en NAVO verdient een volkomen mislukking.

het is alleen wel soijtig dat een Westerse nederlaag gaat via een Taliban-overwinning (of een victotie van vergelijkbare groeperingen). Ik vind dat Afghanen het volste recht hebben om wapens op te pakken en de bezetters – ja , óók die nederlandse bezetters in uruzgan – te vbestrijden, net zolang totdat ze vertrekken. Maar er is geen ontkomen aan: het merendeel van die strijdende organen doen dat als deel van een politiek-militaire beweging die een zoveelste autoriteit re en ka;pitalistusche staat gata opbouwen. Met werkelijke bevrijding heeft dat niets te maken. In een Westers land als Nederland kies ik boven alles voor de nederlaag van Westerse, inclusief Nederlandse, ambities en acties in Afghanistan. De belangrijkste vijand staat nu eenmaal in eigen land, zo bracht Karl Liebknecht al eens naar voren. Dat was in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in Duitsland, toen je met dit soort standpuntenjezelf aan ernstige onderdrukking blootstelde.

Maar van enige steun voor de Taliban, van enige vorm van hún kant kiezen tegenover de NAVO, kan geen sprake zijn. De héle oorlog verdient afwijzing tot op het bot. Ja, ik heb anders beweerd op dit weblog. Soms, zoals in dit geval, stel ik echter mijn mening bij. Ik kom op de achterliggende politieke principes nog wel terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: