Solidariteit gevraagd voor Zes van Belgrado

Zes mensen zitten vast in een gevangenis in Servië. De daad waar ze van beschuldigd zijn: beschadiging van het Griekse ambassadegebouw in Belgrado. De aanklacht: ‘internationaal terrorisme’. Dat kan ze een straf van tot 15 jaar opleveren. Deze zes mensen verdienen onze solidariteit.

De daad zelf rechtvaardigt dat etiket natuurlijk niet. Graffiti plaatsen op de Griekse ambassade, en het gebouw met enkele bierflessen en een fles met brandend spul bestoken, dat was het. Die actie is geclaimd door een onbekende anarchistische groep, en richtte zich tegen de onderdrukking door de Griekse autoriteiten van de rebellie van eind 2008. Over de zaak lees je meer in een achtergrondstuk met foto’s op de website Free The Belgrade Six.

De zes gearresteerde mensen zijn activisten van AnarchoSyndicalistisch Initiatief, een groep revolutionairen in Servië. Een ander lid van deze groep maakt duidelijk dat, alhoewel hij weigert de actie te veroordelen, dit typoe acties niet past in de strategie van ASI – een strategie die zich probeert te richten op groepsgewijze arbeidersstrijd, niet op kleinschalige aanvallen op gebouwen. Alles wijst erop dat de Zes van Belgrado – zoals ze inmiddels bekend staan – die flesjes niet gegooid hebben en die A met cirkel niet op het gebouw hebben gespoten. En wie het ook wel gedaan hebben, “Internationaal Terrorisme” is een idioot groot woord voor zo’n kleine actie.

Het oppakken van de zes anarchosyndicalisten vindt plaats in een land waar felle arbeidersprotesten woeden. Een kijkje op Labourstart, in de rubriek ‘Servië’, geeft voorbeeld na voorbeeld. Zo blokkeerden boze arbeiders van een bouwbedrijf in Lapovo, in centraal Servië, een firma die onlangs geprivatiseerd is, minstens tien dagen een spoorweg om uitbetaling van achterstallig loon los te krijgen. Het is dit soort van protest waar mensen met anarchosyndicalistische opvattingen een zeer vruchtbare bijdrage aan kunnen leveren. Dat juist  zulke revolutionairen doelwit worden van staatsrepressie is dan ook niet vremd. Dat mensen die arbeidersprotesten verwelkomen en steunen, het dus nu ook voor deze zes anarchosyndicalisten opnemen, zou evenmin vreemd dienen te zijn.

Er is protest tegen de arrestatie, en tegen de zware aanklacht. Gisteren betoogden ruim honderd demonstranten in Belgrado tegen het vasthouden van de zes. En er is een petitie op internet met de tekst: “Wij eisen dat de aanklachten van “internationaal terrorisme” tegen  Ivan Vulovic, Sanja Dojkic, Ivan Savic, Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, en Nikola Moitrovic komen te vervallen.” De genoemde namen zijn, je raadt het al, die Zes van Belgrado.

Ik stel voor dat je het bericht over die petitie op de website Free The Belgrade Six even aanklikt, leest, en de petitie tekent. De zaak, en de solidariteit met arbeidersstrijd sowieso, is het waard, zoals ik al eens eerder uitlegde op dit weblog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: