Hup, dwarse IJslanders, hup!

Hahaha, die dwarse demonstrerende rebellerende IJslanders toch! Ze zeiden met enkele tienduizenden ‘nee’ tegen de regeling waarin IJsland als staat beloofde om verdwenen spaartegoeden van de failliete bank IceSave aan gedupeerde spaarders in Nederland en Groot-Brittannie te vergoeden. Veel van die boze IJslanders zetten hun protest kracht bij door de straat op te gaan, de ene dag na de andere (en IJssland in december en januari staat niet bekend om haar aangename zonnetje). En de boze IJslanders wonnen: de president vertikte het om zijn handtekening onder de regeling te zetten. Er komt nu zelfs een referendum waarin de bevolking zich uit mag spreken over de zaak.

Natuurlijk is minister Bos boos. Zo boos zelfs dat hij dreigende taal uit ging slaan. Natuurlijk, begrip voor IJslands problemen heeft hij. “Maar het houdt een keer op. Wij willen ons geld terug. Er is schappelijk onderhandeld.” Geld terug, over de ruggen van een sterk verarmde IJslandse bevolking die geen eigenaar was van Icesave, geen deel had aan de kennelijk gokverslaafde bankiers die dat bedrijf bestuurden, en ook niet verantwoordelijk voor het gebrek aan toeicht op de gang van zaken? De totale schuld bedraagt omgerekend 12.000 euro per bewoner van IJsland. Alleen al de rente komt neer op half de begroting voor gezondheidsorg in IJsland. Met de slachtoffers – de IJslanders die met hogere belastingen en nieuwe beuinigingen het Icesave-geld mogen ophoesten – is nooit ‘schappelijk onderhandeld’. Die stonden buitenspel – totdat zij zich actief met het spel gingen bemoeien door middel van aanhoudend protest.

Een stevige meerderheid van de IJslanders zegt nee tegen de regeling. Volgens peilingen gaat het daarbij om 70 procent van de bevolking. Een petitie in die zin trok al “62.282 ondertekenaars, ruim een kwart van de totale bevolking. De meerderheid heeft nu een overwinning geboekt: de president vond het raadzaam om met de wil van de bevolking rekening te houden.

Dit soort democratisch extremisme – luisteren naar een meerderheid! Straks moeten we eker ook nog weg uit Afghanistan omdat een meerderheid in Nederland dat wil!? – kan natuurlijk door bankiersminister Bos niet getolereerd worden, en ook andere Nederlansdse politici zijn kwaad. Een CDA-er schermt al met IMF-leningen die IJsland nu riskeert te verspelen, een VVD-er wil dwars gaan liggen waar het een IJslands EU-lidmaatschap betreft. IJslands bevolking, zo mag duidelijk zijn, is minder belangrijk dan een aantal Icesave-spaarders. Bankgaranties gaan boven menswaardig bestaan. Dat zegt kennelijk de hoofdstroom van de nederlandse politiek. Welnu, die hoofdsdstroom spreek niet namens mij, en ik weet dat ik niet de enige daarin ben.

Ik hoop dat de IIslanders in meerderheid voet bij stuk houden, in het komende referendum en vooral ook door druk vanaf de straten en pleinen. Daar klopt het hart van wat er aan democratie in IJsland bestaat. Niet in een parlement dat meer luistert naar mensen als Bos dan naar de mensen wiens vertegenwoordiging het officieel is.

Glashelder is de taal van een demonstrant, waarvan de foto in de Volkskrant staat, bij het eerder doorgelinkte artikel. Die betoger voerde een bord mee: “Icesave, ESB, IMF Nej Tak”. Inderdaad: Icesave, Europese Centrale bank, IMF: nee bedankt. Ik zeg: dwarse boze rebelse IJslanders: bedankt voor jullie goeie voorbeeld.

Advertenties

3 Responses to Hup, dwarse IJslanders, hup!

 1. Jelle Schuurman schreef:

  Altijd van dat idiote gedoe binnen het kapitalisme; Wanneer een bank winst maakt krijgt de burger daar geen cent van, maar wanneer een bank dreigt om te vallen worden er miljarden aan belastinggeld kado gegeven aan de banken, geld dat van de burgers is. En dan heeft de overheid ook nog het gore lef om te zeggen dat er nu een enorme belastingschuld is, en ons de burgers nogmaals ‘te naaien’ door keihard te bezuinigen om de overheidsfinanciën ‘op orde te krijgen’. En waar word weer op bezuinigd, natuurlijk op de gewone burgers, aan bijv de hypotheekaftrek wordt niets gedaan.

  Nederland is een belastingparadijs voor grote multinationals, door dealtjes met de belastingdienst loopt de Nederlandse staat 24 miljard per jaar mis aan belastinginkomsten. Erg absurd is het dat als reden wordt gegeven voor de pensioenleeftijd verhoging dat het 4 miljard per jaar oplevert. Ik zeg in die belastingen en alle mensen kunnen met pensioen wanneer ze 60 zijn!

 2. Jelle Schuurman schreef:

  En laten we hopen dat de IJslander het verzet volhouden! De halve wereld houd nu ijsland in een gijzeling: “als jullie niet betalen mogen jullie niet bij de EU en stoppen we met de noodleningen”.

  Het wordt echt tijd voor een heel ander politiek en economisch systeem.

 3. Suus schreef:

  daar ben ik het helemaal mee eens. wat was een democratie ook al weer? juist: een groep mensen die de belangen van een grotere groep vertegenwoordigen, maar waarbij iedereen van die grotere groep zich mag laten horen, en de meeste stemmen gelden.

  IJsland, laat je niks wijsmaken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: