Het kraakt dat het vriest

Het nieuwe jaar begint in de schaduw van een dreigend kraakverbod. Weinig wijst erop dat hiermee daadwerkelijk een eind aan het kraken komt. Sterker: tekenen dat de kraakstrijd springlevend is, zijn niet moeilijk te vinden. Tekenen dat die strijd een ijzige tegenwind te wachten staat zijn er echter ook. Het kraakt dat het vriest.

Ik begin met die laatste signalen. Vandaag werd bekend dat de gemeente Leiden van een rechtbank toestemming krijgt om een belangrijk kraakpand aan de Koppenhinkstraat te ontruimen. In dat pand zitten meerdere linkse organisaties, het is een belangrijk steunpunt voor actiebewegingen in Nederland. Ontruiming zou niet alleen een klap zijn voor rechtstreeks betrokken actiegroepen en initiatieven – de Fabel van de Illegaal, een groepering die zich inzet tegen onderdrukking van vluchtelingen en migranten; maar ook een Weggeefwinkel en een bilbliotheek met linkse boeken  – maar voor alles wat er nog over is van bewegend links in Nederland. Het pand is al sinds 1968 gekraakt en mensen van 18 tot 76 jaar jong zijn er actief. De Volkskrant heeft een aardige reportage over het pand, de betrokkenen, en de aanloop naar de huidige ontruimingsdreiging. Daar ontleen ik deze laatste gegevens aan.

Er zal verzet komen. Gerard van Hees, woordvoerder van de Stichting Vrijplaats Koppenhinkstraat, die het kraakpand beheert, zegt dat er hoger beroep overwogen wordt maar dat er geen sprake van is dat de bewonders het pand vrijwillig gaan verlaten. Wethouder Van Woensel wil o snel mogelijk aan de gang met verbouwen, ook als de vergunningen nog niet honderd procent definitief zijn. En hij zegt: “ik heb goede hoop dat de krakers niet de confrontatie met de stad zullen aangaan.” Welnu, ik heb goede hoop dat de krakers in hun noodakelijke confrontatie met de gemeente Leiden er niet alleen voor zullen staan, maar steun krijgen van brede delen van links. Deze ontruiming hoort een testcase te zijn: aan welke kant sta jij?

Op de dag van dit vonnis werd ook  een rapport over kraken en kraakbeweging openbaar dan in opdracht van de Politieacademie door onderzoekers van de vrije Universiteit is gemaakt. Willen ze bij de politie vast kijken met hoeveel weerstand op handen zijnde ontruimingen na een kraakverbod er te verwachten is? het zou me niets verbazen.

De Volkskrant geeft een verminkte weergave van een conclusie. “Aantal krakers in Amsterdam gedaald tot 300”Indymedia rapporteert ook over het rapport, en een zekere Vinz leest in een uitvoerig stuk op Nu.nl iets anders: “Het aantal kraakpanden in Amsterdam is gedaald tot twee tot driehonderd. De Amsterdamse kraakbeweging is in omvang afgenomen  tot 1500 ‘ echte’ krakers.” Kennelijk zijn de krakers van buitenlandse herkomst -waarvan het rapport zegt dat het aantal moeilijk is vast te stellen – niet ‘ echt’. Misschien dat die conclusie nog eens herroepen wordt, als hun deelname aan verzet te opvallend wordt om als ‘onecht’ genegeerd te worden.

De afname is intussen wel een feit. In de jaren tachtig waren er nog 20.000 krakers, in de jaren negentig 4000. Niet helemaal duidelijk is of het hier om landelijke of Amsterdamse cijfers gaat. Het rapport erkent overigens ook dat van ‘ verhardigng’ – iets waar gezagsdragers graag mee schermen als e een pand hardhandig hebben ontruimd en verzet tegenkwamen – niet echt sprake is. “De onderzoekers concluderen dat geweldgebruik  binnen de kraakbeweging grotendeels is verdwenen, verhalen over een verharding ten spijt.”

Dat de kraakbeweging intussen – in moeilijker omstandigheden, met op dit moment kleinere aantallen, maar vaak met opvallend elan – doorgaat, is ‘e’ek een feit. Twee kleine berichten, ook van Indymedia. In Rotterdam was er direct na nieuwjaar een kraakactie in de Spaanse Polder in een kantoorpand. De actie is uitgevoerd door iets wat zich met een knipoog “Nostalgische jaren ’80’  noemt. En in Tilburg is zowaar een kraaksteunpunt opgezet: Kraakhulp Tilburg. Dat juist ook buiten Amsterdam op kraakgebied van alles gebeurd, stemt hoopvol.

Advertenties

2 Responses to Het kraakt dat het vriest

  1. Arwin schreef:

    De eerste kamer heeft het huidige wetsvoorstel gekraakt, zoals te lezen in hun brief naar de initiatiefnemers:

    http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20091210/voorlopig_verslag_2/f=y.pdf

  2. […] Het kraakbolwerk is het pand aan de Koppenhinksteeg. Dat is al sinds 1968 gekraakt. Momenteel zitten er een reeks van organisates en initiatieven: een Weggeefwinkel bijvoorbeeld; de Fabel van de Illegaal, een groep die zich voor mensen zonder verblijfsvergunning inzet; Stichting Gebaderte, die onder meer de krant van de groep Doorbraak uitgeeft, en ook de linkse groep Doorbraak zelf. Ik schreef er al eens over. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: