Praten met de Taliban?

Het idee dat er gepraat moet worden met de Taliban om een einde aan de oorlog in Afghanistan te maken, grijpt om zich heen. Het is een signaal dat de bezetters niet aan het winnen zijn, en dat ze dat beginnen te zien. In die zin is het een goed teken, want – ik blijf erop hameren – de Westerse bezetting waar ook Nederland medeplichtig aan is, verdient een grondige mislukking en een spoedig einde. Maar is praten met de Taliban op zichzelf ook iets dat linkse mensen steunen?

Hoe breed het idee dat zonder een akkoord met de Taliban de oorlog niet te beëindigen is leeft, blijkt bij herhaling. Minister Ter Horst pleitte ervoor. Nu kun je je afvragen of het aan een minster van Binnenlandse Zaken is om, los van het kabinet, haar standpunt over Afghanistan te geven. Maar ja, ook voor haar geldt vrijheid van eningsuiting, zullen we maar zeggen. En misschien beschouwt Ter Horst, in klassieke koloniale stijl, Afghanistan wel als een Binnenlandse Zaak.

Hoe koloniaal ze dent blkt trouwens uit wie er volgens haar metd ie Taliban om tafel moeten. Niet de regering van Afghanistan, niet  president Karzai. Nee, Westerse regeringen! Karzai wikt, het imperialisme beeschikt. De fictie dat Afghanistan iets anders is dan een bezet land, een kolonie, wordt hier zonder pardon overboord gekieperd, de fameuze tijd van de politinele acties is helemaal terug. Of is het de VOC-mentaliteit die heeft toegeslagen?

Dat Karzai dezelfde kant op wikt als dat imperialisme, is intusen ook merkbaar. Hij wil ook een deal met een flink deel van de Taliban afsluiten. Taliban-strijders krijgen wat hem betreft geld en banen aangeboden als ze de wapens neerleggen. Ze moeten dan geen ideologischemotieven tot verzet hebben en de grondwet accepteren. Dat laatste zal menig Taliban-strijder trouwens nie tveel moeite kosten, want ook volgens die grondwet is Afghanistan een islamitische staat. Daar ligt de kern van de tegenstelling tussen regering en Taliban helemaal niet. Het plan moet trouwens gaan werken met Westerse steun; Japan heeft al geld aangeboden.

Het is een cynisch plan. Het idee is kennelijk dat Taliban-strijders vooral gemotiveerd worden door geld. Inderdaad  betaalt de Taliban haar mensen meer dan de regering van Afghanistan haar soldaten betaalt. Maar als dat echt te kern was, dan zou de regering beter de beloning van haar militairen kunnen verhogen. Mensen in Afghanistan nemen de wapens op – en sluiten zich vaak bij de sterkst gewapende oppositiegroep aan, de Taliban – omdat ze geen westerse troepen willen, geen NAVO-bommen op hun dorpen willen, gen verwoestingen van hun papavervelden willen. Dat is geen religius-ideologisch of  financieel motief, dat is gewoon weerzin tegen bezetting. Terechte weerzin.

Het idee dat je daar een eind aan kunt maken door strijders om te kopen, is nogal beledigend. Het is ook een teken van zwakte van Karzai. Als hij het gevoel had aan de winnende hand te zijn, sloeg  hij een andere taal aan. Maar waar zijn soldaten de klus niet aankunnen, doet hij niet alleen een beroep op steeds meer Westerse soldaten, maar ook op Westers geld om et tij te keren. Tamelijk kansloos, naar mijn idee.

Wat dient de houding van links te zijn? Het is verleidelijk om prten met de Taliban als een soort alternatief beleid tegenover als maar meer soldaten te steunen. Dat is echter een verleiding die we krachtig moeten weerstaan. Het soort akkoorden dat Ter Horst, Karzai, eerder ook VS-commandant McChrystal, op het oog hebben, zijn geen alternatief voor de koloniale politiek die VS en NAVO voeren, maar een andere vorm van diezelfde politiek. Doel is en blijft: maximale greep houden op het strategisch gelegen Afghanistan. Alleen de middelen veranderen. Links wijst, als het goed is, niet alleen de middelen af, maar ook het koloniale doel. Praten met de Taliban om iets van dat doel overeind te houden verdient geen enkele steun.

Tegelijk moet lins zich ook keren tegen diegenen die weigeren met de Taliban te praten om de verkeerde redenen. Ik hoor het al klinken, het neoconservatiev geluid: praten met de Taliban is praten met terroristen, en dus ontoelaatbaar. Woordvoerders van de grootste terroristische organisatie ter wereld, de VS, en haar verlengstuk de NAVO, hebben natuurlijk geen enkele geloofwardigheid als ze zoiets zeggen. En natuurlijk wordt zo’n houding door machthebers losgelaten als het zo uitkomt. Ooit was Nelson Mandela officieel ook een terrorist. Maar hij bracht het tot algemeen erkend verzoener, Zuid-Afrikaanse president en Nobelprijswinnaar. Het is maar net welk etiket de Westerse machthebbers goed uitkomt.

Een ander argument van rechts tegen praten met de Taliban is: door met ze te praten, geef je ze erkenning en legitimiteit. Ook dat argument deugt niet. Het gaat ervan uit dat Westerse staten een zak vol lgitimiteit bij zich hebben die ze al dan niet uit kunnen delen door tegenstanders tot gesprekspartners te maken. Maar dat is de wereld op zijn kop. VS, NAVO, Nederland – ze hebben geen enkle legitimiteit in Afghanistan. Ze hebben net zo weinig legitimiteit als het Russische leger in Afghanistan tussen 1979 en 1989. Als de Taliban gaat praten met Westerse leiders, dan is het de Taliban die daarmee die Westerse leiders een rol doen toekomen, legitimiteit geven, die deze Westerse leiders totaal niet verdienen. Niet andersom.

Links dient dus geen stelling te nemen ten gunste van gesprekken met de Taliban. Links dient zich er ook niet met verkeerde argumenten tegen te keren. Het is aan Afghanen om onderling hun zaken te regelen, niet aan Westerse soldaten en diplomaten. Op twee dingen slechts hoeft links in dit verband te hameren. 1. Dat Westerse machthebbers willen praten met de Taliban is een teken van zwakte van de bezetters – een zwakte die we verwelkomen; en vooral 2. de héle bztting, en alle strategieën om die overeind te houden, verdienen frontale afwijzing. De troepen moeten onvoorwaardelijk terug. Als Karzai wil praten met de Taliban, moet hij dat weten. Het Westen heeft hierin geen en kele rol te spelen, behalve zo snel mogelijk te vertrekken.

Advertenties

One Response to Praten met de Taliban?

  1. Johnvd schreef:

    Ik zag gister op al jazeera international dat het westen inmiddels al aan het onderhandelen is geslagen met verschillende taliban groepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: