Studenten in actie!

Maandag 1 februari zijn aan negen universiteiten studenten in actie gekomen. Op de VU in Amsterdam, in Wageningen, Delft, Groningen en Leiden waren dat ludiek acties. Maar aan de UvA inAmsterdam, en aan de unversiteitn van Nijmegen, Rotterdam en Utrecht gingen studenten tot bezettingsacties over. Op minstens twee universiteiten gaan de acties na vandaag door. In Utrecht en in Rotterdam houden studenten in de nacht van maandag op dinsdag – nu dus – nog steeds een stuk universiteitsgebouw bezet.

De actievoerende studenten zijn boos vanwege bezuinigingen op het hoger onderwijs. Gelijk hebben ze. Bezuiginingen dreigen onder meer de vorm aan te nemen van het omzetten van het, al bepaald schamele, stelsel van studiebeurzen in een puur leenstelsel. Maar sowieso blijven de onderwijsuitgaven waar minister Plasterk hoog van opgeeft, achter bij de behoeftes aan beter onderwijs van steeds méér studenten. Op de website van Comité SOS, die tot de acties oproept in het kader van een actieweek vn 1 tot en met 5 februari, staat één en ander helder uitgelegd, in een tekst die afsluit met “INVESTEER IN HOGER ONDERWIJS!”

Dat investeren is beter voor de studenten zelf, maar tegelijk ook nodig voor het peil van het onderwijs zelf – en dat is iets waar we allemaal iets aan hebben, of we nu studeren, kinderen hebben die ooit gaan studeren, of sowieso leven in een maatchappij waarin de behoefte aan beschikbare kennis er bepaald niet kleiner op wordt. Goed onderwijs is een collectieve voorziening inhet belang van ons allemaal. De studenten verdienen ook daarom steun en solidariteit.

De actie in Utrecht heeft een nog een plaatsgebonden reden: daar  protesteren studenten tegen het sluiten van het Universiteitsblad oftewel het U-blad. Over de acties in Utrecht wordt rechtstreeks verslag gedaan door Arwin, op zijn gloednieuwe weblog Acta Politica, dat meteen zijn nut als informatiebron over relevante acties demonstreert. Arwin is één van de actievoerders, en door mede-actievoerders gekozen tot één van de drie onerhandelaars namens de bezetters. Hij vertelt in een verhelderend en van foto’s voorzien stuk dat er veertig bezettende studenten waren.

Hij legt ook uit waarom de verdwijning van het U-blad een slechte zaak is: “Deze papieren krant is omgezet in een website, waarvan het bereik een fractie is van die van de rant. Echte inspraak kan alleen op basis van goede en toegankelijke informatie, dus de medezeggenschap wordt op deze manier ernstig verstoord.” Overleg en milde acties leverder niets op, vandaar nu dus steviger actie, zo laat Arwin zien. In een later stukje over de onderhandelingen met het Colleege van Bestuur: “verder hebben ze” (mensen van dat College dus) “laten weten dat eventuele schade aan het gebouw verhaald zal worden op de studenten die voor hun belangen opkomen. geen probleem natuurlijk. Het is inmiddels duidelijk dat de bezetters een stuk voorzichtiger en verstandiger met  hun universiteit dan de bestuurders op het pluche.” Grote grijns.

Komende dagen zal dudelijk worden of de studentenacties doorzetten, en zich uitbreiden. Over Utrecht houdt Arwin ons hoogstwaarschijnlijk verder op de hoogte. Het Comité SOS heeft intussen allerlei links naar artikelen uit de media over de studentenacties verzameld. Hopelijk geldt voor zowel informatieverspreiding als vooral voor de acties zelf: goed voorbeeld doet goed volgen. Solidariteit!

Advertenties

One Response to Studenten in actie!

  1. Johnvd schreef:

    bedankt voor de links enzo 🙂

    trouwns, canto politico heeft een link naar jou blog, echter klopt de URL niet viel me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: