Woensdag 10 februari: MBO-ers in actie

Studenten van het MBO gaan komende woensdag actie voeren. Het actiecomité mijn!beroepsonderwijs roept mBO-leerlingen om voor een staking en protest, woensdag 10 februari, 16.00 uur, op het Plein in Den Haag, vlakbij het gebouw van de Tweede Kamer die de avond van die dag vergadert over het MBO. De studenten hebben groot gelijk dat ze kwaad zijn, want er is bij het MBO flink wat mis.

Op de website van het JOB, de Jongeren beroesporganisatie, lezen we bijvoorbeeld: “JOB ondersteunt deze actie volledig. Want de maat is vol:

  • lesuitval
  • geen vervangende docenten
  • geen roosters
  • studievertraging door toedoen van school
  • te weinig contacturen(….)”

Uit een NRC-artikel bijkt dat de klachten bepaald geen onzin zijn. “De  inspectie van het Onderwijs heeft 64 vn de 11.000 opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs het predicaat ‘zeer zwak’ gegeven.” Let wel: ge het gaat om opleidingen, niet om scholen als geheel. Van bijvoorbeeld de ROC’s van één instelling, de  Amarantis Onderwijsgroep, zijn zeven opleidingen bestempeld als “zeer zwak”. Aantal gedupeerde leerlingen: 1000. En we hebben het hier alleen nog over zéér zwakke opleidingen. Hoeveel zijn er een beetj zwak, en hoeveel tamelijk zwak?

Wordt het een grote en stevige actie? Dat is moeilijk te zeggen. Het cliché dat scholieren meer interesse hebben in uitgaan, voetbal en kleding dan in misstanden in de maatschappij is wijdverbreid, zelfs onder kritische jongeren zélf. Maar het gaat hier om de éígen onderwijssituatie van mensen. Het gaat bovendien om opleidingen die er toe doen voor hun toekomst in de maatschappij. En herinneren we ons nog de scholierenopstand in november 2007, toen ogenschijnlijk uit het niets vele duizenden leerlingen van Zeeland tot Groningen de straat op gingen uit woede tegen 1040-uren maatregel en de daaruit voortvloeiende ophokplicht? Mijn indrukken van de grote manifestatie in Amsterdam waar die revolte haar culminatie en helaas, haar slot vond, heb ik destijds on-line gezet, met verwijzing naar eerdere stukken, van anderen en mijzelf, over het scholierenprotest. 

De klachten van het JOB doen enigszins aan de grieven van toen denken. Of daarmee ok de woede vergelijkbaar is? Dat kan ik niet overzien. Maar ik hóóp op een goede grote actie, want de scholieren staan in hun recht. Ze verdienen steun. Van MBO-docenten, zoals Jasper van Dijk, SP-kamerlid terecht zegt in een stukje waardoor ik van de MBO-acties vernam . maar ook van ouders; het gaat om het welzijn en de toekomst van hun kinderen. En iedereen die goed onderwijs, goede collectieve voorzieningen sowieso wil, weet hopeelijk zijn of haar plek: aan de kant van de actievoerenden.

De MBO-strijd komt bovendien op een interessant moment. Afgelopen week heft een andere groep jonge mensen strijd gevoerd: studenten aan een reeks universiteiten. Die strijd betekende een meervoudige overwinning. De eerste overwinning was de strijd zélf. Studentenacties  zijn de laatste jaren niet bepaald sterk en grootchalig geweest.  Een actiebijeenkomst, een kortstondige beetting, dat was het ongeveer. Afgelopen week was groter en sterker: meerdaagse bezettingen, in Rotterdam en vooral in Utrecht waar enkele tientallen studenten het volhielden van maandag tot woensdag.

En ze haalden eisen binnen! In een verjklaring, tot stand gekomen na lange onderhandelingen met het College van bestuur, sprak dat CvB zich uit tegen bzuinigigen, en werd er toegezegd dat de afschaffing van de papieren versie vanhet U-blad – één van de centrale eisen in Utrecht – opieuw bekeken moet worden.het verschijnt nog tweekeer, en redactie, hoofdredacteur en redactieraad moeten het intussen eens worden over een nieuwe opzet. “Grote kans dat  ze de papieren versie willen behouden”, schrijft Arwin, één van de actievoerders in Utrecht. Je kunt bijna de triomfantelijke blik op zijn gezicht zien als je het leest – en dat gevoel is terecht! Zijn stuk heet niet voor niets: “Verzet loont! Bezetting voorbij”.

De studentenacties kunnen een stimulans zijn voor de MBO-acties. Er is zoiets als de kracht van het goede evoorbeeld. En sommige studenten die deelnamen aan  acties, hebben wellicht zussen of broers op het MBO – of ouders die er les geven. Contacten leggen, netwerken , tussen de verschillende groepen opstandige jongeren – dat kan ertoe bijdragen dat we, na een lauwe herfst en een wel zeer ijzige winter, een hartverarmend voorjaar van verzet in gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: