Opmerkelijke arbeidersacties in Birma

Uit Birma (door de machthebbers tot Myanmar omgedoopt, maar ik spreek niet die taal van de machthebbers)  komen opmerkelijke berichten. Arbeiders staken. Het bewind reageert met onderdrukking, hetgeen op zich woede, maar geen verbazing wekt. Heel doortastend gaat de onderdrukking echter niet in zijn werk. Maakt et bewind zich niet echt zorgen, denkt ze dat het wel los al lopen? Of is het een teken van aarzeling, van onzekerheid?

Een tweetal artikelen meldt arbeidersverzet. De website Democratic Voice of Birma  maakt melding van “zo’n 2000 vrouwelijke fabrieksarbeiders die een loonsverhoging en betere omstandighden op de werkplek eisen.” Zo willen ze dat niet later dan 8 9 uu ’s avonds hoeven te werken, dat de regels voor toiletbezoek soepelr worden, en meer. “Het voorstel van de fabriek om alleen voor deze maand 10.000 Kya te betalen, is gisteren door de arbeiders van de hand gewezen.” De oproerpolitie is inmiddels met ettelijke honderden agenten uitgerukt om het protest in de gaten te houden. Intussen zijn ook in twee nabijgelegn fabrieken arbeiders gaan staken. Het hele bericht kwam ik weer eens via Labourstart.org op het spoor.

Ik ben maar eens verder gaan zoeken, en vond via de site van het Burma Centrum Nederland, een solidariteitsgroep met democratische oppositie in het land,  een artikel op Mizzima.com met minstens zulk opmerkelijk stakingsnieuws. Daaruit het volgende: “Zo’n 14oo arbeiders gingen op 8 februari in staking in de Opal 2- en de  Mya-fabriek, eigendom van een Koreaans burger; ze eisteen een loonsverhoging. Gisteren breidde de staking zich uit tot de Tai Yee- en de Kyarlay-fabriek.” Het artikel dateert van 10 februari.

Dat is allemaal al heel bijzonder: vrij fors stakingen, en een oproerpolitie die toekijkt maar – tot nu toe – niet veel doet. Nog gekker wordt het als we eerder in het artikel dit lezen: “Angst dat stakingen van arbeiders zich verspreiden heeft sommige fabrieksdirecties in de Hlaing Tharyar ertoe gebracht een vakantiedag af te kondigen, zo meldde een fnctionairis van de industriezone.” De man zei onder meer: “We gaven de Union Day als vakantiedag, anders zouden de stakingen zich naar alle fabrieken hier verspreiden”. Union Day is een feestdag in Birma, maar doorgaans géén vrij dag voor arbeiders. De genoemde industriezone is trouwens ook  de plek van de actie uit het eerste bericht. Ik vermoed dat het daar om één van de stakingen gaat die in het tweede bericht genoemd worden.

De arbeidersprotesten in Birma zijn op zich al groot nieuws, of zouden dat moeten zijn. Birma is een land met een keihard militair bericht. Nog in de nazomer en herfst 2007 sloegen militairen een opstand, aangevoerd door monniken maar door vele tienduizenden anderen met actieve deelname onderse teund, keihard neer. Dat arbeiders gaan staken, laat zien hoe hoog het mensen zit, maar ook hoe onverschrokken ze zijn.

Dat fabrieksdirecties niets beters weten te bedenken dan arbeiders een vrije dag te geven, lijkt me een teken van angst en nervositeit. Dat het bewind oproerpolitie stuurt die vervolgens weinig doet, behalve wat imponeergedrag, zóu er op kunnen duiden dat het regime zich nog geen grote zorgen maakt. Maar, in combinatie met de vrije dag uit die directies gaven, kan het ook op angst wijzen. Hoe het ook zij, dat arbeiders zelfss onder een regime als het Birmese in verzet durven komen, verdient grote bewondering en stemt hoopvol.

Advertenties

One Response to Opmerkelijke arbeidersacties in Birma

  1. […] wrote two articles on workers’ actions in Burma on my Dutch-language weblog, Rooieravotr, on Februari 11, and on Februari 17. While both these last articles are in Dutch, it is based on information found […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: