Winterspelen: geen feest voor iedereen

Vannacht beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. Is dat een onderwerp voor een weblog als dit? Wel degelijk. De Spelen zijn bepald geen spelletje, maar een combinatie van geldverspiling, feest voor projectontwikkelaars, en oorlog met andere middelen.

Ik begin eens met dat laatste. Weinig mensen zal ontgaan zijn dat premier Balkenende er vandaag niet bij was om de ruzie tussen Bos en Verhagen over troepeninzet in Afghanistan in goede banen te leiden. Balkenende was symbolisch aan het fietsen met Erica Terpstra, in Vancouver. Zijn aanwezigheid onderstreept het nationale belang da de regering ziet in deze ‘Spelen’. Het is een tegen elkaar opbieden van nationale vlaggen, nationale staten, nationale sportploegen. Natuurlijk wordt er geen doping gebruikt om te winnen. Natuurlijk gebruiken landen geen illegale wapeens om te winnen. Natuurlijk schendt geen enkel land het internationale recht om een oorlog te winnen. Maar intussen. De hele hype rond topsportevenementen als deze is doordrenkt van levensgevaarlijke nationale trots.

Dan het feestje voor de rijken. Ik doel niet zozeer op de mensen op de tribune, en al helemaal niet op de kijkers thuis. Die gun ik het plezier van harte. Ik doel op degenen die waanzinnig profiteren van de hele voorbereiding. Eén en ander heeft zeker 1,4 miljard euro gekost, de stad Vancouver zelf moest bijspringen om kostenoverschrijdingen te dekken. Waar gaat dat geld heen? Bouwbdrijven, projectontwikkelaars. Díé hebben feest. Kan Canada zich dat soort uitgaven veroorloven? Zijn er in Canada geen daklozen, geen mensen die zich geen drie maaltijden per dag kunnen permitteren? Zijn er in Canada geen tekorten in zorg en onderwijs?

Interessant zijn de kosten voor beveiliging: ietsje minder dan 700 miljoen euro. Het kost een beetje, maar dan heb je ook iets: 15.000 man/vrouw aan beveiligingspersoneel. Dat zijn er meer dan het aantal politieagenten dat in de zomer van 2007 de terécht door demonstranten belaagde G8-top moesten verdedigen, zonder succes overigens. Waar zijn de autoriteiten bang voor? Voor Bin Laden B.V., en zijn videobedrijfje? En helpen al die beveiligers daartegen?

Ik denk dat de echte angst een andere is. Lang niet iedereen in en om Vancouver is namelijk blij met de spelen. Zo moest vandaag de fakkeldraagtocht in de aanloop naar de opening van de Spelen worden omgeleid. “Ruim 150 tegenstanders van het miljarden kostende evenement in de probleembuurt Downtown Eastside wilden het inde van de fakkeltocht verstoren en moesten door de poltie worden tegengehouden”, meldt Nu.nl. Een probleembuurt? In een land dat 1,4 miljard uitgeeft aan de Spelen? Gek he, protesterende mensen?!

Er borrelt veel meer. Activisten zijn al wekenlang bezig met voorlichting en het opbouwen van verzet tegen het evenement. Een artikel op de website van Common Action, een anarchistische groepering uit het nabijgelegen Noordwesten van de VS, noemt redenen. Zo zijn er volgens dit stuk om ruimte te maken voor bouw voor de Spelen, 850 woningen voor mensen met lage inkomen zijn gesloopt. Er zijn allerlei regels doorgevoerd om bedelen, verkoop op straat en slapen in de open lucht te verbieden. Arme mensen hebben domweg lást van de Spelen, en niet weinig ook.

Er is nog iets, en dat is geen kleinighed: de rechten van de oospronkelijke bewoners van het gebied, de Indiaanse bevolking. Vancouver ligt in de Canadese deelstaat British Columbia. Daar hebben Indiaanse gemeenschappen, volgens het artikel, nóóit land overgedragen aan de Canadese staat of iets dergelijks. Zelfs een frauduleus vedrag, dat polupaire middel waarmee zoveel andere Indiaanse gemeenschappen hun land na oorlog, intimidatie en bedrog overdroegen, ontbreekt. Feitelijk vinden de Spelen dus plaats op gestólen land.

Het is niet aan de Canadese autriteiten om dat land te verkopen of te verhuren, aan wie dan ook, laat staan om er prestigieuze Spelen te houden. Dat hele British Columbia heeft feitelijk net zoveel bestaansrecht als de staat Israël: géén (nog helemaal afgezien van het geldige revolutionaire argument dat geen enkele staat zou dienen te bestaan).  En júíst onder de Indiaanse bevolking heersen intussen enorme armoede, dakloosheid en erger. Als de Candese staat geld over heeft, zou ze eens kunnen beginnen met schadeloosstelling aan de mensen uit wiens gesten land het rijkdommen vergaart, macht opbouwt en nu dus ook weer ‘Spelen’ meent te mogen houden.

Ik hoop dat mensen die kijken – en die deze narigheid niet hebben verooorzaakt en er geen schuldgevoel over hoeven te hebben – gewoon genieten van hun favoriete sportgebeuren. Maar ik hoop vooral dat het niet bij het ene protest van 150 mensen blijft. En ik hoop dat zefs de meest verstokte kijker, als het tot activistische verstoring van de spelen wegens genoemde redenen komt, zal snappen dat zulke ordeverstoorders in hun protesten het recht aan hun kant hebben, en hun kant zal kiezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: