Nederlands moet géén officiële taal worden

In een vrij land spreken mensen de taal die ze willen en kunnen spreken, zonder dat de ene taal voorang krijgt oven de andere taal. Het hele idee van ‘officiële taal’ is daarmee in strijd. Het voornemen om de Nederlandse taal – en voor Friesland de Friese taal –  in de grondwet de status van zo’n ‘officiële taal’ te geven is verkeerd en dient te worden afgewezen.

Het kabinet wil zo’n voornemen doorzetten. Het  “acht het van belang dat het gebruik vande Nederlandse taal niet in de verdrukking komt als gevolg an de internationalisering en pluriforme samensrellng van de bevolking.” Lees voor ‘internationalisering’maar ‘steeds meer gebruik van de Engelse taal in bedrijfsleven en wetenschap’. De ‘plurifrme samenstelling van de bevolking’ gaat over de aanwezigheid van migrantengemeenschappen met een andere taal, of dat nu Turks, Arabisch, Papiamento of Pools is. Om één om andere reden heb ik het gevoel dat als het alléén maar om het oprukkende Engels ging, het kabinet er geen grondwetswijziging tegenaan zou gooien. Wat hier gebuet is dat van staatswege er weere een riterium van in- en uitsluiting wordt ingezet tegen migranten: pas je aan, leer ónze taal, of anders…

Het kabinet wil op basis van deze officiële status van het Nederlands, het gebruik van die taal doen stimuleren door de overheid. Ik ben benieuwd hoe ver men daarmee wil gaan. Geen voorlichtingsmateriaal meer in het Turks of Arabisch? Wie de taal niet goed beheerst heeft pech gehad als zij of hij de weg kwijt raakt in het Koninkrijk der Bureaucraten? En als het dan mis gaat met mensen is het vervolgens hun eigen schuld?

En wat is eigenlijk het probeem? Verrewg de meeste bewoners van Nederland spreken Nederlands. Goed, wat wat VVD-ers in plaatsen als Wassenaar en Aerdenhoudt spreken een vrijwel onverstaanbare variant ervan; kwestie van gebrekkige integratie, ongetwijfeld. Mensen die de taal niet beheersen, hebben een goede reden om dat toch te proberen: je handhaaft je dan een stuk makklijker (daarom plegen mensen die in Engeland wonen ook Engels te leren). Hulp daarbij, goedkope, bij voorkeur gratis taalcursussen en dergelijke, zijn zeer welkom. Dwang om de taal te leren is verwerpelijk, een taal die je wordt opgedrongen leer je bepaald met weinig enthousiasme bovendien.

En stel nu eens – o schrikbeeld! – dat over vijftig jaar iedereen hier Engels spreekt in het onderlinge verkeer, en Turks, Papiamento, Nederlands Limburgs of Arabisch in de eigen gemeenschap? Of dat de taal die zich op multiculturele schoolpleinen aan het vormen is met Arabische, Nederlandse en Turkse woorden over enkele decennia een algemene omgangstaal is geworden? Wat is daar erg aan? Zolang mensen zich redden, en er gecommuniceerd wordt – geen probleem, lijkt me.

Hoe allergisch er echter nú al op meertaligheid wordt gereagerd, bleek uit een kort bericht over een PvdA-verkiezingsposter in Rotterdam. Op dat plakkaat stond louter een Turkse tekst. Woedend was de  plaatselijke VVD, bij monde van lijsttrekker Jeanette Baljeu: “Het gaat om Nederlandse verkiezingen waarbij Nederlands wordt gesproken. Uitingen in de openbare ruimte horen in het Nederlands.” Dat voor veel kiezers Turks of Arabisch de voertaal i (en waarom dan niet de verkieingstaal?) doet er blijkbaar niet toe.

De PvdA bezeek onmiddellijk, sprak van een solo-actie en noemde het “strijdig met de interne partijlijn” om een Turkstalige verkiezingsposter op te hangen. Treurig is het, en gevaarlijk bovendien. Vooral de logica van alleen-Nederlandstalige-uitingen-in-de-publieke-ruimte laat de richtig zien waarin hetgaat. Een officiële status voor de Nederlandse taal maakt deze dynamiek nog sterker, en dient dan ook door antracisten hardnekkig te worden bestreden.

Advertenties

3 Responses to Nederlands moet géén officiële taal worden

 1. Kees schreef:

  De VVD in IJsselstein gaat nog een stap verder. ‘In IJsselstein spreken we Nederlands’ ontsiert daar het straatbeeld. Walgelijk!

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/228230

 2. Johnvd schreef:

  @kees he gadver, das echt walgelijk ja.

  Ik ben het verder met je eens peter, in mijn “stam kroeg” komen veel aupairs en internationale studenten, de voertaal van gesprekken in zeker 50% van de gesprekken engels, geen enkel probleem!

 3. Ronaldo schreef:

  wat er erg aan is?

  Als duizenden moppen niet meer bestaan?
  Als jongeren niet meer met hun buren en grootouders kunnen praten?
  Als mensen die toevallig in een engelstalig land zijn opgegroeid hier voorgetrokken worden boven anderen?
  Als er over de dingen waar het engels geen woorden voor heeft niet meer gesproken kan worden? (stel je niet aan, doe niet zo flauw, gun een ander ook wat en hou het gezellig).

  Wat is er nou links aan zo’n pleidooi om de vrije markt maar uit te laten maken welke taal men spreekt?

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor veeltaligheid.
  Maar behoorlijk nederlands is gewoon een kwestie van solidariteit, en daarom ben ik ervoor dat brugklassers
  gewoon duits en frans krijgen (voor mijn part chinees of wat anders erbij), basisschoolleerlingen esperanto als opwarmertje, en voor je examen moet je gewoon zelf kunnen kiezen welke vreemde taal je doet. 50% van onze import en export loopt via duitsland.

  Folders in het turks en arabisch (en berber) moet kunnen, met vertaling.

  Je moet ook niet te ver gaan. Zoals ene groenlinkser
  (tinbergen?) al zei: kindjes die thuis een hoog niveau
  verweggistaans meekrijgen leren waarschijnlijk meer dan als ze alleen belabberd nederlands horen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: