Afghanistan, Nederland, domino-effect

De Westerse bezetting en oorlog in Afghanistan raakt dieper en dieper in de problemen. Erg jammer natuurlijk voor de NAVO en de VS, maar verder een hoogst welkome ontwikkeling.

Tekenen van tegenslag zijn bepaald niet moeilijk te vinden. De Westerse aanval op de plaats Marjah bijvoorbeeld. Die verloopt niet voortvarend. “De Amerikaanse stafchef admiraal Mike Mullen heeft maandag gezegd dat de Amerikaanse en geallieerde troepen ‘gestadig vorderen'(…) maar op feller verzet stuiten dan verwacht.” Daardoor zal volgend hem de operatie om Marjah in te nemen, niet zo snel veoorbij zijn als eerder aangenomen. De admiraal noemt de operatie zelfs “ongelooflijk verkwistend” en ook “rommelig”. Maar het is het wel waard, zo liet de bevelhebber troostrijk doorschemeren. Of de inwoners van Marjah dat met de bevelhebber eens zijn, vertelt de Volkskrant er niet bij. De krant vertel  nog wel dat ook minister van Defensie, Gates, niet onbezorgd is: “Over het verloop van de strijd bij Marjah  zei Gates dat de toestand ernstig blijft ‘maar niet meer verslechtert'”  Zo ver  zijn we al: op weg naar de zoveelste aangekondigde glorieuze verwinnng is een oorlogsminister al opgelucht dat de zaak niet helemáál in de soep loopt.

Puur militair zit het VS en NAVO dus niet mee. Ook slagen de bezetters er keer op keer in om Afghanen nog extra redenen tot woede te geven. Zo was er afgelopen zondag een luchtaanval in Uruzgan. NAVO-bommenwerpers vuurden op busjes waarvan gedacht werd -zo was althans het verhaal –  dat er strijders in zaten. Gevolg: 27 mensen dood, burgers. Ja, commandant McChrystal maakte meteen weer excuses. Maar het is de tweede luchtaanval die op deze manier afloopt binnen pakweg twee weken. Ook Afghanen die nog geen woede koesterden tegen de NAVO-bezetters – als die er nog zijn – worden op zo’n manier vroeg of  laat erg boos. Het is slechte PR voor VS en NAVO, en het drijft mensen verder in de armen van het gewapende verzet, Taliban of anderszins.

Ook niet goed voor de geloofwaardigheid van de koloniale onderneming in Afghanistan is de laatste stunt van Hamid Karzai, president van Afghanistan. Die heeft de complete controle overgenomen over de cmmissie die klachten over verkiezingen moet controleren. het is een orgaan dat vijf leden telt. die worden van nu af aan allemaal benoemd worden door de  president. Tot dan toe werden drie leden door de VN benoemd. Dat deugde natuurlijk evenmin: de VN hoort niet de baas te spelen in Afghanistan.

Maar totale beheersing van klachtenprocedures, uitgerekend door  een president tegen wiens campagne die klachten meer dan eens gericht zijn, is natuurlijk voor de toch al minieme demoocratische geloofwaardigheid van karzai niet goed. dat straalt af op  de NAVO-bezetters: die houden steeds duidelijker een ondemocratische machthebber in het zadel – uiteraard terwille van de vrijheid van Afghanen.

Terwijlin Afghanistan zelf dus de Westerse bezetting zich steeds problematischer voortsleept, is ook duidelijk dat de internationale steun ervoor schade oploopt. Een flinke klap is toegebracht vanuit Nederland. De val van Balkenende-4 betekent vrijwel zeker dat de missie in Uruzgan niet wordt verlengd, en dat de Nederlandse troepen uit die Afghaanse provincie teruggehaald worden in 2010. VS en NAVO zijn helemaal niet blij. De NRC verzamelde wat reacties van veiligheidsdeskundologen en een functionaris van het Witte Huis. De kop spreekt boekdelen: “VS beducht voor domino-effect”. Met dat domino-effect wordt hier bedoeld: als Nederland wegvalt als bezettingsmacht, dreigen andere landen dat voorbeeld te volgen.

De NRC vat bijvoorbeeld de woorden van J. Alexander Thier, werkzaam in een veiligheidsdenktank, samen: “Zo bezien zijn er alleen maar schaduwzijden aan het vertrek van Nederland.  In de VS stimuleert dit het verzet tegen de oorlog, andere bondgenoten kunnen volgen, de Talibaan krijgt een nieuwe kans.” Voor de Taliban-ambities en methoden heb ik geen sympathie, ik ben tegen de oorlog als zodanig. Maar groeiend verzet tegen die oorlog, en het afhaken van steeds meer landen uit de koloniale NAVO-coalitie – dat vind ik dus een positief vooruitzicht.

Ook de Volkskrant verzamelde reacties op het aankomende Nederlande verteek uit Uruzgan, en ook dat biedt reden tot enige vrolijkheden. Enkele hoogteputjes: de Australische krant The Australian – ik heb het niet bedacht,  die orginele naam, sorry – refereert ook aan de NAVO-angst voor dat domino-effect, en zegt dat Canada en Australië het ook wel eens voor gezien zouden kunnen houden binnenkort. De International Herald Tribune laat een zekere Julian Lindley-French, van de Defensie Academie in Breda aan het woord. “Als de Nederlanders vertrekken (…), kan dat de sluisdeuren penzetten voor andere Europese landen om te zeggen ‘De Nederlanders vertrekken, wij kunnen ook gaan.” Inderdaad – en laten we hopen dat steeds meer landen dat dóén ook. De Westerse bezettingspogingen in Afghanistan hebben al veel te lang geduurd en al veel te veel mensen de dood in gejaagd. Vérder open die sluisdeuren, leve de vallende domino’s!

(gecorrigeerd/verbeterd, 2 februari, 22.31)

Advertenties

One Response to Afghanistan, Nederland, domino-effect

 1. Johnvd schreef:

  Is wel grappig, ik weet nog dat ik dit punt vele jaren terug al maakte op bijeenkomsten als mensen zeide “maar Nederland bouwt toch alleen maar op”
  de eerste reactie was dan natuurlijk altijd dat je uitlegt dat Nederland niet echt aan het opbouwen is.
  En mijn tweede reactie was altijd er op wijzen wat voor domino effect het kon hebben als Nederland zich uit Afghanistan zou terug trekken.

  Hopelijk word dit nu eindelijk werkelijkheid.
  Hoe meer landen zich terug trekken hoe dichter we bij het einde van deze oorlog zijn 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: