Vrolijk worden van Afghanistan en NAVO

Vrolijk word ik nog steeds van sommige ontwikkelingen in en rond Afghanistan – hoe absurd dat ook mag klinken, gezien de oorlogsverschrikkingen daar. Toch weiger ik een algeheel lach-verbod in acht te nemen op dit vlak. De zaak is bijna, zoals iemand ooit treffend opmerkte, wanhopig, maar in het geheel niet ernstig. Althans, daar leg ik nu eens de nadruk.

Neem nu het volgende bericht. Vlakbij Marjah, de door NAVO- en Afghaanse regeringstroepen deels ingenomen Afghaanse stad, heeft de  Afghaanse gouverneur van de provincie Helmand de Afghaanse vlag gehesen. Met de ceremonie moet kennelijk het succes van de operatie onderstreept worden.

Tee dingen zijn hier tamelijk hilarisch. Het offensief is een Westers offensief, waarin Amerikaanse en Britse troepen een hoofdrol spelen. De strijd wordt gevoerd tegen Taliban-strijders die – naast alles wat ze nog meer willen – tegen een Westerse bezetting zijn. Als hier mensen zijn een Afghaanse vlag zouden kunnen hijsen zonder zch totaal belachelijk te maken, dan de Taliban, niet de Afghaanse regeringssoldaten. De Afghaanse troepen die nu Marjah binnentrekken zijn nauwelijks meer dan koloniale huurlingen. Het idee dat die laatste de Afghaanse vlag – formeel toch symbool van de souvereiniteit van dat land – moeten laten wapperen is grotesk. Een Britse of Amerikaanse vlag was een stuk eerlijker geweest. Pas als de Westerse troepen vertrékken, is een Afghaanse vlag uit nationaal oogpunt – een oogpunt waar ik verder niets mee wil hebben overigens – passend.

Een tweede aspect is haast nog grappiger. Herinneren we ons de triomfantelijke toespraak van president Bush op 1 mei 2003, toen hij de overwinning in Irak uitriep Met dat prachtige spandoek “Mission Accomplished” op de achtergrond? En weten we nog hoe het afliep? De guerrilla tegen de Amerikaanse bezttingsmacht mest nog goed op gang komen, en heeft jarenlang de Amerikaanse positie ernstig ondermijnd.

Nog steeds zijn er Amerikaanse troepen in Irak – en  in de Amerikaanse militaire top wordt gesproken over een Plan B, een plan dat erin voorziet dat Amerikaanse militairen langer blijven dan Obama’s aangekondigde deadline van zomer 2010. De mission ziet er nog steeds niet erg accomplished uit.

Welnu, voor Afghanistan gaat, denk ik, hetzelfde gelden. Op dag van het vlagvertoon in Marjah meldt de Guardian ook weer de dood van een Britse militair, weliswaar niet tijdens de operatie in Marjah maar in de naburige provincie Kandahar. Voor overwinningssymboliek is het moment niet aangebroken, en de kans dat dit alsnog aanbreekt lijkt mij niet erg groot. De dood van de Britse soldaat is bepaald niet hilarisch, maar die vlagceremonie is dat tegen deze achtergrond wel.

Intussen dreunt de klap die de val van het Nederlandse kabinet in NAVO-kringen teweegbracht, lekker door. Kop van  een NRC-stuk: “De Hoop Scheffer: Nederland doet afbreuk aan NAVO”. Jaap de Hoop Scheffer is ex-baas van die NAVO, en vindt dat Nederland, door nee te zeggen op het NAVO-verzoek, het bondgenootschap beschadigd heeft. Mooi zo. Hoe groter  de averij die de NAVO door het hele gedoe heeft opgelopen, hoe groter de ergernis in hoge NAVO-kringen is, hoe meer het allemaal als steige tegenslag wordt ervaren, hoe beter.

Advertenties

2 Responses to Vrolijk worden van Afghanistan en NAVO

 1. Johnvd schreef:

  Ik las net inderdaad al wat de hoop scheffer zei 😀
  Mijn eerste gedacht was, kunnen we ook honderd keer nee zeggen tegen de uruzgan missie, en zo ja, zorgen we daar dan mee dat de NAVO uit elkaar valt? 😀

 2. Rick schreef:

  Journalisten die beweren dat ‘de’ Afghaanse vlag is gehesen hebben hun huiswerk niet gedaan. De vlag die is gehesen is de vlag van het koloniale bewind dat haar introduceerde.

  Overigens zijn de 24 vlaggen die al-dan-niet soevereine heersers hebben laten wapperen een treffend symbool voor de tragische geschiedenis van het land.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Afghanistan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: