Staking, staking, staking, ook in Nederland

De strijd van schoonmakers bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. Tegen de achtergrond van soms succesvolle stakingsactie elders is de schoonmaakstakingbezig een speerpunt te worden van arbeidersverzet en solidariteit die groeiende weerklank krijgt.

Dinsdag 10 maart kwamen zo’n duizend schoonmakers en sympathisanten bijeen voor een protestbijeenkomst. Van de marechaussee mochten ze niet in de hal of bij het hoofdkantoor betogen; ze werden, naar een parkeerplaats gedirigeerd, buten het zicht van publiek. Het is weer een voorbeeld van hoe het recht op actievoeren op papier nog wordt erkend maar in de praktijk wordt uitgehold. Ook op de nieuwe plek was de manifestie evengoed indrukwekkend. Het verslag van Eric Krebbers op de website van Doorbraak laat dat zien. Foto’s – zowel van de actie als van het afval dat zich her en der ophoopt, hetgeen de effectiviteit van de stakingsactie laat zien – vullen het verslag aan.

De schoonmaakstaking gaat intussen door. In treinen,  in kantoren, en ook op Schiphol dus, hebben schoonmakers het werk neergelegd. SP-flyeracties richting publiek proberen de soidariteit te versterken. Intussen zet de NS eigen personeel in om het schoonmaakwerk enigszins te doen. Het feitelijk om stakingsbreken, wat de terechte woede van FNV-bestuurder Ron Meyer opwekte. “Eerst uitpersen en dan onderdrukken”, sneert hij. “De tijd van lief vakbondje spelen, is definitief voorbij. Ze hebben schoonmakers de oorlog verklaard, en die kunnen ze krijgen ook.” Ik hoop dat die oorlog van schoonmakerskant wordt uitgebreid, met nieuwestevige acties van schoonmakers zelf en van solidaire mensen. De zaak van de strjdende schoonmakers is de zaak van héél de onderkant, van alle arbeiders en hun bondgenoten.

De schoonmaakacties groeien naar een hoogtepunt, juist in een periode dat er toch al van sociale spanning en van tekenen van oplevende strijdbaarhei bij arbeiders sprake is. Al wekenlang is er bijvoorbeel een CAO-conflict tussen ambtenaren enerzijds en de besturen van  gemeenten, provincies en waterschappen anderzijds. Ambtenaren eisen via vkbond ABVA KABO 1,5 pocent loonsverhoging. De diverse overheidsbesturen willen een nullijn, eventueel verzacht met een éénmalige uitkering van één procent. Onderhandelingen zijn op 8 maart vastgelopen“De acties krijgen nu waarschijnlijk een harder karakter”, schrijft De Volkskrant. Hoe zou het zijn als actievoerende ambtenaren en stakende schoonmakers elkaar acties eens met solidariteitsdelegaties zouden versterken?

Intussen heeft weer een andere groep arbeiders een bescheiden succes geboekt, als ik de berichtgeving tenminste correct interpreteer. Het gaat om personeel van het bedrijf Nefit, in Buinen, Drente. In het bedrijf, waar 180 mensen werken, worden CV-ketels vervaardigd. De directie wil de vestiging verplaatsen naar Deventer, arbeiders eisten “een werkgelegenheidsgarantie en een onkostenvergoeding evenals een afvloeiingsregeling voor mensen die niet mee kunnen verhuizen”, aldus Nu.nlVorige week maandag staakten arbeiders daarom een dag.

Deze week was er weer een staking gepland, nu voor twee dagen. Maar die is opgeschort, zo meldt FNV Bondgenoten. De directie heeft concessies gedaan. Op Nu.nl staat te lezen: “De werknemers krijgen drie jaar compensatie voor de extra reiskosten en reistijd. Ook is Nefit bereid vijf jaar lang voor  bijvoorbeeld een leaseauto of vervoer per bus te zorgen. Werknemers die niet mee kunnen verhuizen naar deventer krijgen een ‘beëindigingsvergoeding’ en worden geholpen bij het zoeken naar ander werk.” Kortom: de werkgelegenheisgarantie is niet binnengesleept, maar een compensatie voor extra reistijd wél. Dat is een gedeeltelijke overwinning.

Ambtenaren, Nefit-personeel, schoonmakers … het is hun strijd, hun solidariteit die niet alleen t zien dat strijd perspectief heeft. Het is ook dit soort strijd en solidariteit – indien voldoende verder versterkt – waarop bezuinigingen en de aankomende rechtse vloedgolf in verkiezingsstrijd kan stuklopen. De tijden zijn niet makkelijk. Maar de tijden zijn helemaal niet hopeloos.

Advertenties

One Response to Staking, staking, staking, ook in Nederland

 1. johnvd schreef:

  goed om te horen over de stakingen in nederland.

  Ook in het verenigde koninkrijk word in vrij grote aantallen gestaakt.
  Net als in griekenland trouwens, waar vandaag de grootste stakingen en protesten waren sinds het aantreden van de huidige regering.
  Ik kan helaas alleen niet vinden of de stakingen die al een paar dagen lopen verlengt worden en of de vakbonden, of eventuele losse arbeiders groepen nieuwe stakingen hebben aangekondigd.

  Weet jij hier toevallig iets over peter?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: