Studenten, schoonmakers, solidariteit

Met grove bezuinigingen in aantocht en een verkiezingscampagne waarin centrum-rechts tegenover uiterst-rechts  staat, is het goed om te zien dat er tegenwicht is. Dat tegenwicht komt van verzet van verschillende groeperingen die met felheid en volharding voor hun rechten opkomen. De acties van schoonmakers springen er sterk uit. Maar ook studenten komen weer in beweging. Solidariteit, tusen beide groepen, maar vooral ook van  iedereen die zelf tegenover de rechtse aanvallen staat, is van levensbelang.

Eerst de studenten. Die voerden begin februari al actie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Op een handvol universiteiten vonden bezettingsacties plaats. In Utrecht duurden die meerdere dagen en nachten, hetgeen al een overwinning op zich is. Ze behaalden ook positief resultaat

Inmiddels wordt er een vervolg zichtbaar. Donderdagochtend hield een groepje actievoerende studenten een korte blokkade van het gebouw van het ministerie van OCW. Over een week, op 25 maart, vindt er een demonstratie plaats, waarvoor om 14.00 op het  Plein  in Den Haag wordt verzameld, een “fietsdemonstratie voor goed en toegankelijk onderwijs”. Hoognodig, want weliswaar is minister van onderwijs(-bezuinigingen) Plasterk met de val van het kabinet verdwenen, maar dat geldt bepaald niet voor het bezuinigingsbeleid. Het is te hopen dat de opkomst fors is, evenals de felheid van de actie.

Aan felheid van acties voeren ontbreekt het in ieder geval de dappere en volhardende schoonmakers in actie niet! Al enkele weken stake flinke aantallen van hen. Het schoonmaakwerk op stations , maar ook bij andere bedrijven, wordt stevig geraakt door stakingsacties. Onder meer de NS probeert met eigen personeel de staking te breken, hetgeen de woede nog doet groeien.

Dinsdag hielden enkele honderden schoonmakers en sympathisanten een sit-in in de stationshal in Utrecht. Sindsdien bivakkeren daar enkele tientallen schoonmakers dag en nacht, om de druk op de ketel te houden en aandacht te blijven vestigen op de gerechtvaardigde eisen van de schoonmakers: een flinke verbetering van het loon, reiskostenvergoeding, betere arbeidsomstandigheden en opleidingsmogelijkheden, en vooral ook respect voor deze mensendie dit zware en onmisbare werk  dag in dag uit moeten verzetten.

Op de website van Doorbraak, waar al eerder een mooi verslag over de sit-in werd geplaatst, staat nu een oproep aan solidaire mensen om naar de stationshal van Utrecht te komen om de strijdende schoonmakers steun te betuigen. Op 20 maart, aanstaande zaterdag, houden ze zelfs een speciale gezinsdag om aandacht te vragen voor de grote druk die het zware werk op het privé-leven van schoonmakers uitoefent. Hopelijk komen veel mensen inderdaad naar die stationshal komende dagen.

Naast een solidariteitsbezoek aan de schoonmakers is ook digitale steun belangrijk. Op de website van de Internationale Socialisten (IS) staat een steunverklaring, die je via een mail naar solidariteitschoonmakers@gmail.com met steunbetuiging en bijvoorbeeld vermelding van organisatie kunt ondersteunen. Een flink aantal steunverklaringen is inmiddels ook al te lezen op de IS-website. Maar er kan bepaald nog meer bij.

Advertenties

One Response to Studenten, schoonmakers, solidariteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: