Acties in Frankrijk en Griekenland

Frankrijk beleeft weer eens een stevige stakingsdag. Het binnenlandse treinverkeer ligt daardoor voor een derde tot de helft plat,  docenten demonstreren, ambtenaren in mnisteries en gerechtshoven hebben het werk neergelegd. Het gaat om een ééndagsstaking in de publieke sector. Zowel Aljazeera als de BBC schrijven erover.

De actie, georganiseerd door voor de gelegenheid samenwerkende vakbonden, richt zich tegen het beleid van president Sarkozy en zijn regering. Die heeft net bij regionale verkiezingen een flinke nederlaag geleden. De regering wil de pensioenleeftijd, momenteel 60 jaar, verhogen, en het aantal arbeidsjaren datnodig is om recht op pensioen te hebben, omhoog brengen.

De boosheid van arbeiders in Frankrijk is reëel en terecht. Vakbondsleiders kanaliseren die boosheid echter in voor henzelf én de  regering relatief veilige kanalen. Van af en toe een ééndagsstaking zal president Sarkozy immers niet buitengewoon onder de indruk zijn, zolang er geen serieuze dreiging van méér en langduriger actie aan vastgeplakt zit.

En intussen roept Bernard Thibault, de voorzitter van de CGT, prominente vakbondsfederatie, de regering en de ondernemers op om te praten over mogelijkheden om tot slaarisverhoging te komen. Alsof de regering dat zelf niet kan bedenken – als ze dat zou willen en als het niet in strijd zou zijnmet de prioriteit die winst en concurrentiepositie voor die regering hebben.

Tegelijk kondigt Thibault wel fel verzet aan tegen de plannen met de pensioenleeftijd. Maar dat verzet zal dan uit meer dienen te bestaan dan nu en dan een eendagsstaking. Initiatieven van arbeiders zelf- ongeacht wat vakbondsbestuurders willen – zijn daarvoor bepaald wel handig. Dit soort actiedagen zijn een aanzet, een aftrap – maar ze smaken naar méér.

In Griekenland gaat intussen het verzet tegen de bezuinigingsplannen van de regering verder. Taxikipali doet op Libcom.org weer eens snel en helder verslag. Vandaag was er – zo lezen we daar onder meer –  staking van werkenden in de openbare sector, een reeks demonstraties – van anarchisten in een demonstratie tegen racisme tot een optocht van gepensioneerden tegen de regeringsmaatregelen – staan gepland. Intussen staakt personeel van rechtbanken dagelijks twee uur. Gisteren voerden artsen in ziekenhuizen actievoor uitbetaling van hun loon. Het bijft daar buitengewoon spannend. Voor achtergronden verwijs ik graag naar een recent stuk met literatuurverwijzing op mijn Engelstalige weblog, Red Rebel Ranter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: