Dodelijke explosie in Griekenland

Ut Griekenland kwam begin deze week akelig nieuws. Bij eem bomexplosie kwam afgelopen zondag een 15-jarige jongen om. Hij had een tas gevonden en meegenomen. Toen hij die opende, ontplofte de inhoud, met dodelijk gevolg. De explosie verwondde zijn zusje van 10 jaar zwaar, en bezorgde zijn moeder lichte verwondingen, volgens de politie. Wrang detail: het gaat om een straatarm gezin. De jongen had de rugzak met dodelijke lading gevonden in een vuilcontainer, kennelijk op zoek naar iets nuttigs of eetbaars.

In de media wordt onmiddellijk verband gelegd met de reeks bomaanslagen, voornamelijk opgeëist door linkse stadsguerrilla-groepen die de laatste jaren van zich doen spreken. Natuurlijk zu het de gezagsdragers goed uitkomen als ze de dood van deze jongen, en de verwonding van zijn familieleden, in de schoenen konden schuiven aan links. Dat zou de aandacht afleiden van de aanslagen die de autoriteiten zelf, in de vorm van zware bezuinigingen, op het levenspeil van miljoenen mensen in Griekenland plegen. Het zou stromingen die verzet pogen te organiseren tegen deze bezuinigingen en tegen de regering, in de hoek van gewelddadige criminelen kunnen duwen.

Er is geen enkele aanwijzing dat de explosie inderdaad toe te schrijven is aan links. Taxikipali geeft op Libcom.org weer eens zeer nuttige achtergronden en details. Eén belangrijke stadsguerrillagroep heeft in felle bewoordingen iedere betrokkenheid ontkend. De groepering,  Kern van Vuur Samenzwering, wijst erop dat ze altijd tijdig waarschuwt als ze een explosief plaatst, om slachtoffers te voorkomen. Ze roept daders, als ze uit andere linkse hoek komen, op de verantwordelijkheid op te eisen. Zo niet, dan is het kennelijk een provocatie van de staat, of van uiterst rechts, of een combinatie daarvan. De politie erkent inmiddels ook dat het mechnisme van het explosief afwijkt van het bij een eerdere, wel door genoemde groep opgeëiste aanslag, gebruikte mechaniek.

Dit is op zch geen bewijs datgenoemde groep het niet heeft gedaan. Inmiddels is deaanslag echter opgeëist: door een nonazi-groep, onder de naam Revolutionair Nationaal-Socialistisch Front.  Zoiets is veel aannemelijker – maar ook deze claim bewijst op zich niets. Iedereen kan zich van een ronkende naam voorzien en een aanslag opeisen. Maar enkele dingen kunnen we wel vaststellen:

ALS de aanslag – een misdadige aanslag, je riskeert geen levens van onschuldigen, je plaatst geen bommen zonder nadrukkelijk te aarschuwen, dat is wel het allerminste – uit linkse hoek komt, dan is het een stompzinnige keus. Zulke aanslagen zijn koren op de molen van rechts, van de autoriteiten, van de politie – zeker in een tijd van grote sociale spanning. Het legitimeert, in de beeldvorming,  hard politiegeweld tegen linkse activisten, uitgebreider bevoegdheden van de staat tegen verzet van arbdiers, studenten, jongeren. Precies níét wat Griekenland nu kan gebruiken.

Dit argument geldt trouwens, in een wat mildere vorm, sowieso tegen de strategie van stadsguerrilla, in Griekenland en elders. Maar bij het opblazen van gebouwen van grote symboolwaarde – politiebureaus, regeringsgebouwen, banken – staat daar nog tegenover dat hiermee de woede die miljoenen voelen tegen de gevestigde orde als het ware krachtdadig wordt onderstreept, zonder dat er slachtoffers vallen. Het criminaliseren van groepen die zulke gebouwen opblazen zonder dat er doden en gewonden bij vallen, gaat de Griekse staat niet makkelijk meer af, zozeer heeft die staat al aan gezag ingeboet bij grote delen van de bevolking. Gelukkig maar.

Maar het risico dat ook dit soort, niet tegen personen gerichte, aanslagen, helemaal misgaat, bij vergissing, is nooit afwezig. Het blijft een riskante strategie – en ook een tamelijk overbodige. Ik geloof namelijk niet dat de honderdduizenden stakers en betogers van de afgelopen weken en maanden in Griekenland veel aanmoediging-per-bomaanslag nodig hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: