De deur uit, in actie

Inderdaad, de communistische revolutie komt er niet door enkel bozige blogstukjes te schrijven over hoe verkeerd de wereld is, dat die wereld op zijn kop moet, en hoe dat dan wel en niet zou moeten. Mijn kluizenaarsbestaantje, met vooral digitale activiteiten, is een volstrekt ontoereikende bijdrage. Lezers die denken dat ik niet meer wil, dat ik het wel best vind zo, vergissen zich. Geografische afstand van plaatsen waar  ‘het’ gebeurt, gecombineerd met een erg dunne portemonnee waar bijvoorbeeld reisbudget naar demonstraties uit zou moeten komen, spelen een rol. Maar ook een vrij matige energie van mijn lichtelijk versleten persoontje helpt niet echt mee. Aan verandering wordt gewerkt, al erken ik dat het hier vooral nog denkwerk betreft. Maar mijn huidige plek is niet mijn laatste bod in de klassenstrijd.

Het doet me alvast plezier dat er goede gelegenheden aan komen om mijn neus weer eens buiten de deur te steken, mensen te zien, de straat op te gaan, de strijd in- en uit tekunnen ademen en me samen met anderen een klein beetje te laten horen. In het weekend van 24 en 25 april is er bijvoobeeld het Marxisme Festival, het jaarlijkse evenement van discussiebijeenkmstenover allerhande onderwerpen die verzetsmensen aangaan, georganiseerd door de Internationale Socialisten (IS). Dat is, zoals lezers wellicht weten, de club waar ik lang lid van geweest ben, totdat ik er februari 2008 uit stapte. Inmiddel ben ik op een heel aantal punten anders gaan denken, meer in anarchistische en links-communistische richting. Dat maakt de afstand, ook gevoelsmatig, wel groter en ook nog wat minder pijnloos dan die al was. Ik blijf echter graag in gesprek met mensen in en om die organisatie, om persoonlijke redenen maar zeer zeker ook om van elkaar te blijven leren. De IS is sowieso ook, for better or for worse, een belangrijke speler in het krachtenveld links van de SP. Ook daarom neem ik serieus wat er daar gebeurt, ook daarom zal ik er – vermoedelijk zaterdag – bij zijn op het genoemde gebeuren.

Kort daarna is het de Eerste Mei, strijddag van de arbeidersbeweging in haar diverse schakeringen. Dan ben ik dus op straat, samen met anderen, zoals dat gewoon hoort. Het aanbod van acties is nog niet geweldig maar ook niet helemaal niets. Ik lees zojuist van een manifestatie in Amsterdam georganiseerd door een reeks linkse clubs, waaronder SP Amsterdam, IS en DIDF. Keurig in een zaaltje, ongetwijfeld inspirerend en zo, maar toch…

Rotterdam kan ook. Daar is wél een heuse optocht, georganiseerd door een hele handvol clubs uit voornamelijk de stalinistisch-maoistische traditie, met de bijpassende ronkende leuzen. Strijdbaarheid en oprechte inzet genoeg, maar een politieke inkleuring die deels haaks staat op het bevrijdende doel waar het op 1 mei extra om hoort te gaan. Woonde ik in of dichtbij Rotterdam, dan ging ik er wel heen, met een eigen libertair-communistische inbreng, een mooie rood-zwarte vlag met de leus “Vergeet Kroonstadt Niet!” of zoiets…

Maar ik heb gelukkig een veel vrolijker alternatief dat me trekt: in Nijmegen. Daar vindt een antikapitalistische 1 mei-demonstratie plaats, met een stevige anarchistische inslag. Als dat laatste niet zódanig naar de voorgrond geduwd wordt dat het alleen maar een demo van- voor- en door anarchisten wordt, kan dit wel eens een heel aanstekelijk en kleurrijk geheel worden, en niet eens zo klein ook. Tenzij – maar dan kan men dat beter gewoon zéggen –  het de bedoeling zou zijn er een voornamelijk of louter anarchistische demonstratie van te maken. Dan neem ik er trouwens nog steeds graag aan deel, maar ik zou hetwel een betreurenswaardige versmalling vinden van de bredere antkapitalistische basis die nodig is – juist ook om niet-anarchisten op een goede manier met anarchisme in contact te brengen! – maar ook dán ga ik erheen.

Hoe dan ook, de oproep tot de demonstratie is sterk. Bijvoorbeeld: “Wij zijn solidair met iedereen die strijdt tegen uitsluiting, onderdrukking en uitbuiting. met als doel: een vrije, solidaire samenleving, wereldwijd.” Daarna volgt een reeks groepen waarmee die solidariteit noodzakelijk is. natuurlijk worden daar schoonmakers – doe groep die al zo lang en zo hard vecht voor respect en een beter loon – met nadruk genoemd. dan besluit de oproep met: “Daarom roept een verbond van arbeiders, schoonmakers, levensliefhebbers, kunstenaars, (bewust) onaangepasten, felinisten, antikapitalisten, socialisten en anarchisten iedereen op om dit jaar naar nijmegen te gaan om de 1e mei te vieren en op te komen voor  een samenleving die gebaseerd is op zelforganisatie en solidariteit.” Daarna volgen enkele leuzen met een heel  wat levenslustiger karakter dan het betonnen proza dat in Rotterdam zal weerklinken. Ik zal er zijn, als bewust onaangepaste levenslustige anarcho-communist, op één mei in Nijmegen. Wél hoop ik dat op de website waaruit ik hier juist citeer, ook verzameltijd en verzamelplek nog wat duidelijker (nu staat het slechts in een staartje van één stukje dat verder vooral over 1-mei-acties in Berlijn gaat) worden vermeld. Eén Mei, 14.00 uur, Stationsplein, Nijmegen, dus.

Advertenties

5 Responses to De deur uit, in actie

 1. Emil schreef:

  In hetzelfde weekend als het Marxisme Festival is er ook Socialisme 2010, vlakbij Brussel (ik ben persoonlijk sneller in Brussel dan in Amsterdam). Meer info: http://offensief.socialisten.net/content/view/942/1/

 2. Er is die middag in Amsterdam ook een bijeenkomst bij de Beurs van Berlage – daar is toe opgeroepen door de stakende schoonmakers. Oproep staat op http://steundeschoonmakers.wordpress.com/2010/04/14/schoonmakers-vieren-1-mei/

 3. iedereen vrij schreef:

  Soms worden de meest voor de hand liggende dingen over het hoofd gezien.
  De aanvangstijd en locatie van de demonstratie in Nijmegen staan inmiddels op de site.

  eerste mei, iedereen vrij!

 4. Egbert schreef:

  Als je gewoon een ouderwetse 1 mei wil mee maken, dan ga je naar Antwerpen. Als 1 mei doordeweeks valt doe ik dat meestal. Rond 10.00 uur zoek je op de Waalsekaai de ABVV-ers op en je gaat met hen samen naar het Bolivarplaats. Daar begint om 10.30 uur de optocht naar de Grote markt. Daar gaat ieder naar het cafe waar zijn of haar kameraden zich verzamelen. Vanaf 12.30 kan je terecht op de Schelde kaai waar SP.A en ABVV een feestje geven.

 5. Rene schreef:

  Goed te zien dat je van plan bent meer de deur uit te gaan. De SP in Breda organiseert ook wat op 1 mei.

  Ik vind het trouwens goed om te zien dat het gewoon moeilijk kiezen is op 1 mei wat te gaan doen. Het wordt steeds meer! Dit heb ik anders mee gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: