Weer twee dode soldaten – káppen, nú, met die militaire missie in Uruzgan

Een bermbom maakte een einde aan het leven van twee Nederlandse militairen in Uruzgan. Daarmee zijn nu in totaal 23 Nederlanse militairen omgekomen bij de Nederlandse deelname aan de bezettingsoorlog in dat land. Weer twee slachtoffers van deze misdadige oorlog, weer twee argumenten voor onmiddellijke terugtrekking uit Afghanistan – en Alexander Pechtold en Femke Halsema, luister goed, alstublieft: géén nieuwe missies meer, ook geen kleintjes. Dank u.

De twee doden kwamen kort nadat de NRC vooruitgang in Uruzgan wist temelden. Minder opiumverkoop in het openbaar, meer winkeltjes, “Tarin Kowt is tot leven gekomen”. Nee, echt veilig is het er nog niet, “buitenlanders kunnen er nog steeds niet alleen over straat. Maar dat kan in Kabul evenmin.” De twee Nederlandse slachtoffers vielen trouwens tusen de Baluchi-vallei en, jawel, Tarin Kowt.

De dood van de soldaten is extra wrang omdat de Nederlandse aanwezigheid naar zijn einde loopt. Soldaten die er sowieso nooit heengestuurd hadden mogen worden, zitten er nog een handvol maanden. Logisch dat ze hopen op rust. Logisch echter ook dat de gewapende groepen, Taliban of anderszins, die de NAVO-bezettingsmacht bestrijden daar geen enkele boodschap aan hebben.

Intussen zijn  er in Nederland zeer bedenkelijk geluiden te horen, zowel naar aanleiding van deze bermbom-exlosie als sowieso over de Nederlandse rol in Afghanistan. Militaire vakbonden roepen het ministerie van Defensie op om beter materieel te sturen, een veiliger soort voertuigen om precies te zijn. De oolog moettot de laatste snik verder gevoerd worden, met nog betere spullen. Alsof de Taliban daar op hun beurt niet weer effectievere wapens en tactieken tegenover zullen stellen. En dat voor de handvol maanden dat nederland er nog troepen heeft zitten. De zorg voor de veiligheid van soldaten is bijna roerend. Het zou echter allemaal pas echt humaan zijn als de vakbonden de dodelijke gebeurtenissen zouden aangrijpen om met nadruk te zeggen: het is al meer dan genoeg geweest. De troepen  moeten per direct met de terugtocht beginnen, en elk militair machtsvertoon dient verder onmiddellijk te worden gestaakt.

Intussen hadden D66 en GroenLinks afgelopen week juist het initiatief genomen voor… een nieuwe missie in Afghanistan! Wat deze partijen betreft kunnen er best vijftig Nederlandse politiemensen als trainers voor de Afghaanse politie gestuurd worden. Die zouden dan door minstens 200 militairen beschermd moeten worden. Nadat de ene missie wegens kabinetcrisis niet is verlengd, willen deze twee partijen doodleuk een volgende missie op oorlogspad sturen. Van D66 verwachten mensen waarschijnlijk (?) weinig anders. maar er zijn vast nog lezers van dit blog die GroenLinks op één of andere manier nog als anti-oorlogsgezinde partij beschuwen. De GroenLinkse steun voor dit onzalige plan is de zoveelste doodsteek voor dat, sowieso al misplaatste, idee.

SP-kamerlid Harry van Bommel vraagt naar aanleiding van dit voorstel zich met verbijstering Twitterend af: “Zyn ze gek geworden?” Nee hoor, Harry. Dit is doodgewone politiek, dat legt Emile Roemer je desnoods nog wel een keer uit. Dit is kennelijk de prijs die ook GroenLinks bereid is te betalen om gezien te worden als NAVO-loyale potentiële coaliteprogartner in het volgende kabinet. Dit maakt het allemaal niet minder schandalig – integendeel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: