Femke Halsema op weg naar het pluche

Met kiezersbedrog kun je niet vroeg genoeg beginnen, als je als een serieuze kans op regeringsdeelname wil maken. Zou dat de gedachtengang zijn in de top van GroenLinks? Het heeft er veel van weg.

Zo las ik de over lijsttrekker Femke Halsema in De Volkskrant: ‘Ze  hoopt op minstens 15 zetels en belooft daarmee ‘de cultuur van gekonkel in achterkamertjes te stoppen.'” Valt zoiets ernstig te nemen? Als er van de 150 kamerzetels 15 naar groen links gaan, of zelfs 20 – danweten w zeker dat de ander 135, of 130 – nooit meer achter de schermen een motie bekokstoven?dan weten we zeker dat CDA, VVD, PvdA zich transparant – zo heet dat toch – gaan opstellen? Uit angst voor de 15 of 2o GroenLinksers in de Kamer, die zelf uiteraard boven iedere verdenking van gekonkel verheven zijn (de rooieravotr wenst namelijk niet van smaad beticht te worden door Femke)? Past hier iets anders dan langdurig hoongelach, waarna we – om in motie-taal te spreken – overgaan tot de orde van de dag?

Iets serieuzer is de houding van Halsema ten aanzien van een uitspraak van het partijcongres van GroenLinks. Daar werden een flinke reek amendementen aangenomen. Eén daarvan richtte zich tegen het opnemen van het streven naar een referendum in het partijprogramma. Daarvan kun je van alles denken, maar daar gaat het me nu niet om. Het congres van  deze partij besluit democratisch dat het standdpunt gewijzigd wordt, van pro-referendum naar anti-referendum. Je zou denken dat een partijleiding en een lijsttrekker dat hetzij loyaal uitvoeren,  hetzij er een drama van maken en zeggen: dan wens ik deze partij niet meer te leiden.

Maar nee hoor. “Halsema wil referendum niet overboord gooien”, vertelt Nu.nl. De partijtop wil er nog eens een goeie discussie voeren over in de partij, en dee meerderheid tegen het referendum was op toch eigenlijk wel heel krap. Kortom: wat de leden ook vinden, de partijleiding drijft haar zin door. En als er mensen zijn voor wie dit standpunt een reden zou zijn om GroenLinks  te stemmen, dan weten die dat er met die reden door Halsema niet noodzakelijkerwijs rekening gehouden gaat worden.

Mocht zij een andere politicus nog eens aan niet nagekomen verkiezingsbeloften wil helpen herinneren, dan heeft ze daarin bij voorbaat al veel geloofwaardigheid verloren. Maar voor eventuele regeringsdeelname is haar gedraai en hooghartigheid jegens eigen achterban – pardon, haar realisme en flexibiliteit – ongetwijfeld een aanbeveling. Op naar de achterkamertjes!

Advertenties

2 Responses to Femke Halsema op weg naar het pluche

 1. Emil schreef:

  En tot zover de illusie doorgeprikt dat GroenLinks zoveel democratischer zou zijn dan de SP (die exact hetzelfde doet mbt congresbesluiten). Ik kan me een zeker Vonk-lid herinneren die na uit de SP te zijn gestapt er een heel verhaal van maakte dat GL zoveel beter zou zijn qua democratie (hoewel ik niet weet of hij nog steeds bij GroenLinks zit).

  Scherp oog Peter 🙂

 2. Jorein Versteege schreef:

  Nederland mist een arbeiderspartij. De PvdA is neoliberaal, de SP is sociaal democratisch en GroenLinks is sociaal liberaal geworden.

  Sociaal democraten werden liberalen
  Maoïsten werden sociaal democraten en
  Groene Socialisten werden Groene liberalen.

  We hebben echt nood aan een arbeiderspartij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: