Geen soldaten naar Afghanistan – en ook geen politiemensen aub

D66 en GroenLinks krijgen hun zin: een meerderheid van 80 Kamerleden is voorstander van tenminste onderzoek naar een politiemissie in Afghanistan. De vraag of er militairen meegaan, en of de missie in Uruzgan of elders plaats vindt, ligt nog open. dat hielp met name de PvdA over de streep. Maar ook zonder militairen erbij is het sturen van agenten als trainers een heilloos plan dat krachtige tegenwerking verdient.

GroenLinks  en D66 kwamen oorspronkelijk met het idee om 200 tot 250 soldaten te sturen om 50 politietrainers te sturen. Dat idee maakt geen onderdeel uit van de motie die de twee partijen  ter stemming bachten. Die behelst nu met name de vraag aan het kabinet om de mogelijkheid van een politiemissie te onderzoeken. maar Maxime Verhagen is sowieso al blij. Hij sprak van een “‘een heel helder signaal’ dat Nederland de Afghanen niet in de steek wil laten.” Wat vooral helder is, dat is Verhagens opluchting dat Nederland toch op één of andere manier mee blijft doen aan de Westerse gewapende operaties in Afghanistan. Degenen die boven alles niet in de steek gelaten mag worden van Verhagen zijn niet ‘de Afghanen’, maar de VS en de NAVO. GroenLinks   en D66 laten met hun v motie vooral zien hoe zwaar oor hun dat kwaadaardige bondgenootschap met VS in NAVO-verband weegt.

De SP geeft geen steun aan het plan, en dat is maar goed ook. Maar de afwijzing heeft wel een misplaatste beperking. Op de SP-website staat dit: “Volgens Van Bommel  onderzoekt de minister nu al of  er extra politietrainers naar Afghanistan gaan. “Dat heeft de regering al in een brief aan de Kamer gemeld en daar is ook niks tegen. Waar we bezwaar tegen maken is om met die politietrainers ook militairen mee te steunen. Daarmee gaat GroenLinks een stap verder dan wat de regering zegt te willen. Op die wijze is sprae van een voortgezette militaire missie, eventueel zelfs in Uruzgan. Daar zullen we niet mee instemmen.” De motie zoals die uiteindelijk werd ingediend spreekt weliswaar nietvan militairen. Maar SP-kamerlid Harry van Bommel ziet goed dat de deur voor het mee sturen van militairen met de motie wel komt oen te staan.

Met militairen in Uruzgan gaat de SP dus terecht niet akkoord. Met politietrainers echter ten onrechte wel. Sterker: “Nederland levert op dit moment, met steun van de SP al enige tijd 20 politietrainers voor een opleidingsmissie van de Europese Unie. Later dit jaar komen er nog 6 trainers bij.” Ziedaar het gevaarlijke hellende vlak.

Het sturen van politiemensen – en ook het steunen van de aanwezigheid van de 20 die er al zijn – is verkeerd. De eerste reden is de gevoelde noodzaak om die politiemensen dan ook van bescherming te voorzien. Zo werk je het meesturen van soldaten in de hand. Ja, je kunt ook zeggen: dan leveren andere landen die militairen maar. Dat betekent echter geen principiële, maar slechts opportunistische, weigering van eigen militairen. Als het erom gaat dat er geen Westerse soldaten naar dat land toe moete, dan maakt het niet wezenlijk uit of het nu Nederlandse soldaten zijn, of Canadese, of Australische. Wie de Westerse militaire rol afwijst, kan geen genoegen nemen met de vervanging van Nederlandse door bijvoorbeeld andere NAVO-soldaten. Elk soort missie dat die militaire beveiligingsnoodzaak oproept, dient daarom van de hand gewezen te worden.

Een tweede reden om het sturen van politietrainers af te wijzen ligt in het wezen van die Afghaanse staat die hiermee gesteund wordt. Die is corrupt en doordrenkt van bijvoorbeeld drugshandel. De politie doet ook nog eens dienst om een regering te verdedigen wiens president zijn baan te danken heeft aan de VS die hem invloog na de Amerikaanse aanval van 2001, en aan frauduleus verlopen verkiezingen, onder meer afgelopen zomer. De Afghaanse politie opbouwen betekent: de Afghaanse autoritaire corrupte machthebbers helpen, hunhandelswijze misschien enigszins opkalefateren zonder dat er wezenlijks verandert. Dat verdient het om totaal gedwarsboomd te worden.

Geen militairen sturen dus naar Afghanistan – en de daar nog aanwezige militairen onmiddellijk terughalen! – maar ook geen politietrainers. En de 20 die er, met een misplaatst goedvinden van de SP,  al zijn, dienen per direct terug te komen. Dat een door sommigen nog steeds als ‘links’ beshouwde partij als GroenLinks met een nieuwe oorlogsmissie in Afghanistan aan komt zetten, is een schande. Dat de SP een Nederlandse politierol in het land niet afwijst is echter óók helemaal niet in de haak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: