De drie doden in Athene: wat meeste media niet vertellen

De protesten vandaag tegen de bezuinigingsplannen in Grieknand hebben een tragische wending gekregen. Drie mensen kwamen om nadat er brand was uitgebroken in een bankgebouw. Media zien hun kans schoon om hiermee de protesten, en natuurlijk vooral ‘relschoppers’ en dergelijk, in een kwaad daglicht te stellen. Er zijn redenen om deze hetze-pogingen krachtig tegen te spreken.

Hier spreekt – om maar een voorbeeld van de negatieve beeldvorming te geven – Trouw. “Drie doden door Grikse reschoppers”, zo luidt de titel van een artikel daar. De eerste ze in: “Bij een brand in een bankgebouw tjdens rellen in de Griekse hoofdstad Athene zijn drie mensen omgekomen.” Hoe die brand ontstond, vertelt het stukje niet neeeens. Toch lgt de kop een verband tussen het dodelijke vuur en ‘relschoppers’. De Volkslkrant gebruikt dat woord ook, maar legt tenminste nog  even uit dat die ‘relschoppers’ met hun actie de brand in het gebouw hadden veroozaakt.

Maar wat is er  werkelijk gebeurd? De New York Times  schreef dat volgens politie de brand door “gemaskerde jongeren” is aangestoken. Dat kan van alles betekenen. Dat sommige anarchisten tijdens heftig straatprotest bankgebouwen in brand stekn, is op zich zeer denkbaar. Dat hetzelfde gedaan wordt door politieprovocateurs, om vervolgens ‘relschoppers’de schuld te geven, behoort evenzeer tot de mogelijkheden. dat fascisten zoiets doen, om de chaos te vergroten en stemming te kweken voor de harde autoritaire hand, is ook mogelijk. Al deze mogelijkheden worden her en der geopperd.

En er is nóg een mogelijkheid, eentje waar taxikipali in zijn verslag op Libcom.org op wijst. Dertig jaar geleden gebeurde er al eens iets soortgelijks: een gebouw vloog in de fik, anarchisten kregen de schuld. later bleek dat de brand ontstaan was door, jawel, traangas. Welnu, traangas is er in z grote oeveelheden afgevuurd door de Griekse oproerpolitie. Uit een verslag in de Guardian blijkt sowieso dat de poltitie in kleine groepen die met stenen gooiden – in in één geval zelfs een éénling die een brok steen wierp – al aanleiding vond om behoorlijk overdadig met traangas in de weer te gaan. Dit is een stuk context dat er wel bij hoort, als we een reëel beeld van de gebeurtenissen willen krijgen.

Maar laten we er, voor nu althans, even van uit gaan dat het inderdaad actievoerenden waren die een bank bestookten met brandbommen, waardoor de zaak in de vlammen ging en mensen omkwamen. Dan rijst de vraag: wat deden deze mensen daar op deze dag?! Het was bekend dat er vandaag gestaakt en betoogd zou worden. Het is bekend dat op zulke dagen bankgebouwen doelwit kunnen worden. Waren deze mensen – de omgekomen mensen waren niet de enigen, de brandweer haalde een hele handvol mensen uit het gebouw weg – gewoon niet zo erg handig? Of móésten ze daar gewoon zijn? Dat vroeg ik me in de loop van de dag al af.

Inmiddels heeft het blog After The Greek Riots een tekst gepubliceerd waarvan het blog zegt dat het een brief is van iemand die bij die bank werkt. De inhoud is onthutsend. Het gebouw kende geen brandveiligheid. Geen nooduitgangen in geval van brand. Geen sprinklers. Geen brandslangen, slechts van die hand-blusapparaten. De bandweer had het gebouw nooit brandveilig verklaard. Er was nooit een brandoefening geweest. Niemand van het personeel was getraind om bij brand op te treden, zelfs niet om die paar blusapparaten te bedienen. Dat is één.

Twee: de mensen inhet gebouw waren gedwongen om deze dag in het bankgebouw te zijn. Ze wilden weg maar ze mochten niet. Zelfs internetverbinding met de buitenwereld was agesloten. De mensen zaten opgesloten. Ze waren voor de keus gesteld: “Je werkt. Anders word je ontslagen.” De conclusie van de brief: “Mijn collega’s hebben hun leven verloren door kwaadaardigheid: de kwaadaardigheid van Marfin bank en de heer Vgenopoulos persoonlijk, die xpliciet zei dat, wie niet zou komen werken [op 5 mei, de dag van een algemene staking!] niet de moeite hoefe te nemen om de dag erna op te komen dagen [aangezien ze ontslagen zouden worden].”

Wat we ook denken van molotov-cocktails richting bankgebouwen, verantwoordelijkheid voor deze doden  in dit bankgebouw ligt – als de brief van de bankempoyee authentiek is en klopt, maar dat denk ik wel – bij de bazen van die bank, die personleesleden dwongen om aan het werk te gaan op een stakingsdag, in een gebouw dat op levensgevaarlijke wijze niet beveiligd was tegen brandgevaar. Een vakbond van bankemployees heeft inmiddels  een staking voor komende dag uitgeroepen uit protest vanwege deze gebeurtenis, zo zegt taxikipali in een commentaar/ update bij zijn stuk waar ik al naar verwees.

Advertenties

One Response to De drie doden in Athene: wat meeste media niet vertellen

  1. Buchan schreef:

    Ik vind het verhaal achter deze brand net zo raar als het verhaal van de brand in het Ibis hotel in Straatsburg. Daar hebben we verder ook nooit meer wat van gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: