Griekenland: strijd gaat door, plus discussie over tactiek

De Griekse regering heeft haar giftige bezuinigingsplannen door het parlement aangenomen gekregen: 172 parlementsleden stemden vóór, 121 steden tegen. Hoe hard de regering het speelde, bleek uit het lt van drie leden van regeringspartij PASOK die zich van stemming onthielden. Die werden door de premier uit zijn team van parlementsleden – de PASOK-fractie, zo begrijp ik uit het zinsverband – gegooid.

Wie dacht dat de protesten nu voorbij zijn, na de explosieve demonstratie op de algemene stakingsdag van 5 mei, zou zich wel eens kunnen vergissen. Donderdag 6 mei demonstreerden 30.000 mensen. Zeven- tot achtduizend protesteerden ’s avonds bij het parlementsgebouw, waar de politie ze aanviel. Een vakbond voor bankpersoneel hield vandaag een staking vanwege de door van de drie  mensen in het bij de rellen van woensdag in brand gevlogen bankgebouw. Intussen maakte de politie van de atmosfeer van geschoktheid die deze tragedie teweegbracht,  misbruik door grove aanvallen te doen in de wijk Exarchia, waar veel linksradicalen wonen en allerlei panden beheren die tot de infrastructuur van de beweging behoren.

Het is duidelijk dat de staat de doden misbruikt om met name het anarchistische deel van het verzet  keihard aan te vallen. Het feit dat er nu – terecht of ten onrechte – doden kunnen worden toegeschreven aan militante tactieken van actievoerders, is iets waar regering en politie op in kunnen spelen. Dat met name anarchisten in Griekenland een extra zware tijd beleven, is evident en tegelijk tragisch.

Maar deze aanvallen van staatswege kunnen worden afgeslagen. Nu al lijkt het erop dat het demonstreren gewoon doorgaat. Intussen blijkt ook binnen anarchistische en andere revolutionaire kringen, bijvoorbeeld op Libcom.org (diverse commentaren bij het artikel)  een hele gezonde discussie op gang te komen over het soort van militante tactieken die aan het soort tragedies als die van 5 mei bijgedragen kunnen hebben. Want ja, de hoofdverantwoordelijken hier zijn de regering die en haar internationale geldschieters EU en IMF. De Griekse regering tergt de bevolking door haar draconische bezuinigingsplannen. Die vormen een dosis diepgaand geweld tegen miljoenen mensen, een dosis die met een grote poltiemacht tegen protesten kracht wordt bijgezet – en precies dat geweld maakt iedere veroordeling van het beetje molotov-geweld van actievoerderskant zo totaal hypocriet. Het bankmanagement dat kennelijk mensen in het aangevallen, en zeer brandonveilige, pand had opgesloten, is medeplichtig. Maar wie een gebouw met brandbommen aanvalt zonder zeker te weten of er binnen nog mensen zitten, is onverantwoordelijk bezig. Sowieso mag je je afvragen of zulke aanvallen op gebouwen van kapitaal en staat wel positief effect hebben, al wil ik de symbolische waarde ervan niet ontkennen.

Dit soort discussies moeten gevoerd worden, in Griekenland en erbuiten. Maar daarbij kan juist nu al te stoere taal, veroordeling van actievoerders waarmee je een meningsverschil kunt hebben maar  die daarom nog wel mede-actievoerders blijven. Veroordeling van meer vreedzame actievoerders door militante strijders vergroot nodeloos het isolement van de laatsten, en drijft die meer vreedzame actievoerders in de armen van  het midden, of erger, van de staat. Veroordeling vanuit die minder heftige actievoerders – de tienduizenden zeer m boze arbeiders die betoogden maar geen heil zagen in een straatgevecht – betekent echter het werk van de politie in het onderdrukken van anarchisten en dergelijke makkelijker maken. Meer of minder militant in de keus van tactieken, we hebben elkaar veel te hard nodig, juist nu regeringen, bepaald niet alleen de Griekse, aankoersen op steeds hardere confrontaties me arbeiders en andere lagen onderaan de maatschappij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: