Griekenland is overal – ook in Nederland

Opmerking vooraf: geen zin hebben in een weer lang verhaal over Griekenland? Dan nóg is het misschien de moeite waard om althans de slotpassages van dit stuk even te lezen… vooral als je woorden ook graag in daden om helpt zetten…

Griekenland blijft het epicentrum van een sociale aardbeving. Deze week kwam de regering, als deel van haar bezuinigingsoffensief, met een maatregel on pensioenrechten af te breken. Vakbondsfederaties voorde publieke en particuliere sector hebben daartegen volgende week een algemene 24-uurstaking afgekondigd; één bericht meldt 19 mei als de stakingsdag, een ander bericht noemt echter 20 mei. Er zal komende dagen wel duidelijkheid komen hierover.

Intussen dringt de vraag naar solidariteit zich met groeiende urgentie op. Laten we de stakende arbeiders  en andere opstandigen in dat door crisis en bezuinigingen geteisterde land er alleen voor staan? Terwijl de werkloosheid er alsmaar stijgt: van 11,3 procent in januari tot 12,1 percent in februari – in een economie die door voortgaande bezuinigingen steeds dieper in een recessie belandt? Bezuinigingen die de Griekse regering mede door Europese regeringen worden opgedrongen in ruil voor financiële steun waarmee Griekenland niet alleen schulden kan blijven afbetalen maar ook bijvoorbeeld wapenaankopen – haar eveneens mede opgedrongen door Europese regeringen! – kan blijven doen? Ook de Nederlandse regering neemt deel aan de financiële steunpolitiek die de Griekse staat en financiële wereld helpt redden zodat schuldeisers hun geld terug zien. Ook de Nederlandse regering neemt dus deel aan de politiek die, als tegenprestatie, een beleid eist dat grote delen van de bepaald niet rijke bevolking de armoede in drijft.

Dat betekent dat de Nederlandse regering medeplichtig is aan de ellende van de arbeiders in Griekenland. Om solidariteit met die arbeiders tastbaar te maken, hoeven we dus niet buiten de landsgrenzen te kijken om een doelwit te vinden. Die solidariteit is geen liefdadigheid, het is in ons belang dat de bezuinigingen – en de regering die ze doordrukt – door het verzet in Griekenland worden verslagen. Als dat niet gebeurt, als de Griekse regering haar gang kan gaan, dan versterkt dat het zelfvertrouwen van andere regeringen – ook de Nederlandse – om ook hier de sloophamer nog harder te gaan hanteren. In Portugal en Spanje zijn al grote bezuinigingsplannen aangekondigd. In Spanje heeft een grote vakbondsfederatien daartegen al een ambtenarenstaking aangekondigd.

Solidariteit dus, internationaal en ook in Nederland. Uit diverse hoeken zijn verklaringen wereldkundig gemaakt in die richting. Er is een verklaring van “Solidariteit met het Griekse volk tegen de financiële markten” uitgebracht vanuit de organisatie van het Wereld Sociaal Forum, het project dat vooral tussen 2000 en 2007 een reeks grote evenementen opzette die belangrijke mijlpalen in de andersglobaliseringsbeweging vormden. Het Comité voor de Afschaffing van de Schulden van de Derde Werreld CADTM kwam met een oproep: “Steun aan het verzet vande Griekse bevolking tegen de dictatuur van de krediteurs!” Daarin pleit de organisatie, nog te gematigd, voor herstructurering en slechts gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden van de Griekse staat. Ik denk dat revolutionairen hier harder in moeten zijn: die staatsschuld is het probleem van regeringen, financiers, bankiers – niet van de arbeiders op wie de last nu wordt afgewenteld. Steun voor volledige weigering om aan die steun mee te betalen zou onderdeel van solidariteit moeten zijn. Zo ver gaat CADTM dus niet, maar de groepering spreekt wel solidariteit aan de protesten in Griekenland uit.

Twee steunverklaringen springen er wat mij betreft uit. De eerste vanwege haar bruikbaarheid als actiemiddel: je kunt hem zelf via mail onderschrijven, en anderen oproepen om dat ook te doen.  De eerste heb ik in een eerder artikel al eens genoemd, en komt vanuit een hele reeks linkse, voornamelijk Trotskistische, groeperingen, waaronder de Internationale Socialisten die de Nederlandstalige versie inmiddels op hun website hebben gezet. Uit de slot-alinea: “De Grieken hebben onze solidariteit hard nodig.(…) We nmogen ons niet tegen elkaar laten uitspelen,  maar zouden van Amsterdam tot Athene samen moeten antwoorden: wij gaan de crisis niet betalen, stuur de rekening retour.” Een juiste stellingmane – maar een oproep om concreet solidariteitsactie – afgezien van steunbetuigingen – op gang te brengen is er niet aan gekoppeld. Wel kunnen mensen via e-mail deze verklaring onderschrijven, en het is op zich wel een goede zaak om dat ook te doen.

De tweede komt uit internationale anarchistische kringen: “Solidariteit met de strijd van de Griekse arbeiders!” De verklaring is ondertekend door een reeks anarchistische groeperingem, onder meer in Frankrijk, Italië, de VS, Canada, Peru… Misschien een idee als ook groepen uit Nederland zich hier bij voegen? In de verklaring ligt de nadruk waar die hoort: klasse tegen klasse, internationaal. De oproep besluit met: “Er is slechts één manier om dit beleid van het barbaarse kapitalisme tegen te houden: directe actie van het volk, om de stakingsbeweging te verbreden en het aantal demonstraties te laten toenemen.” Dat láátste is wat in de andere verklaringen zo ontbreekt. We moeten daadwerkelijk de straat op, onze solidariteit laten zien en voelen.

Dat kan concreet, en het begint in principe metéén. Zo kunnen mensen nú besluiten om komende week, op 19 of 20 mei, de komende stakingsdag in Griekenland, ook in Nederland  een actie te houden. Een handvol mensen voor bijvoorbeeld een Grieks consulaat, of middenin een druk winkelcentrum, een spandoek “Griekenland is overal!” en eentje met “Solidair met de Griekse stakers”, pamfletten om aan omstanders uit te leggen dát en waaróm solidariteit met de opstandige Grieken nodig is – het kan een begin zijn. Doen er slechts vijf mensen mee, dan is zelfs daarvan een plaatje te maken en op te sturen naar actievoerenden in Griekenland: hart onder de riem, jullie staan niet alleen. En dan kunnen die vijf een aanzet geven dtot méér bij een vólgend geschikt moment om steun te betuigen. Maar het kan best dat er metéén al meer dan vijf mensen deel willen nemen. Wat nodig is: twee , drie mensen die ermee aan de slag willen. Eentje is er al. Mail me maar als je mee wilt denken en doen, of als je zelf met iets in deze richting bezig bent waar ik aan mee zou kunnen helpen: rooieravotr@live.nl .

Advertenties

3 Responses to Griekenland is overal – ook in Nederland

 1. Smoke schreef:

  Hey Peter,

  “Mail me maar als je mee wilt denken en doen, of als je zelf met iets in deze richting bezig bent waar ik aan mee zou kunnen helpen” You’ve got mail 🙂
  (en ik vergat daarin te melden dat je me ook kunt vinden op Twitter als @SmokeRH )

 2. keest schreef:

  Het weekend van de 21e zijn de jaarlijkse pinksterlanddagen. Daar zal het onderwerp (solidariteit met) Griekenland ook zeker op de agenda staan. Zie de website voor programma ed.: http://www.pinksterlanddagen.nl/

 3. […] mag overigens blijken uit de Griekenland-actie van 27 mei: die is mede vanuit een oproepje in een stuk op dit weblog op gang gekomen. Over mijn eigen blogwerk ga ik het, mede getriggerd door deze merkwaardige […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: