Roemenië: arbeiders protesteren tegen bezuinigingen

Griekenland komt naar ons toe dit voorjaar! Dat gebeurt in de vorm van bezuinigingen – maar ook in de vorm van protest daartegen. Bezuinigingen van zelden eerder vertoonde grofheid staat op de agenda, net als in Griekenland.

Nu al heeft ook de PvdA haar verkiezingsprogramma maar vast aangepast, zo vertelt de Volkskrant. Bezuinigingen van nog eens 10 miljard bezuinigingsbeleid die tot nu toe niet was ingevuld – misschien was het zelfs niet nodig, zo was eerst de gedachte – worden nu toch vastgesteld. Dit met een verwijzing naar de dogmatiek van hoge geestelijken van de neoliberale bezuinigingsgodsdienst, de geleerden van het Centraal Planbureau waarvoor de complete politiek eerbiedigt buigt.

Maar waar bezuinigingen huishouden, breekt verzet los. Ook dát is niety beperklt tot Griekenland. een prachtvoorbeeld komt vandaag bijvoorbeeld uit Roemenië. Aljazeera en de BBC berichten erover. Roemenië land staat zo ongeveer onder toezicht van het IMF dat bezuinigingen eist om het begrotingstekort (7,2 procent in 2009) terug te brengen tot 6,9. “(H)et IMF zegt dat dit zonder bezuinigingen tot 9 procent van het BNP kan oplopen.” De bezuinigingen zijn voorwaarde voor IMF-steun ter waarde van 25 miljard. Dus moeten de pensioenen met 15 procent omlaag, de lonen van mensen in staatsdienst met 25 procent. Dus moeten er 70.000 banen in de publieke sector worden geschrapt. Alsof gepensioneerden en gewone ambtenaren verantwoordelijk zijn voor dat tekort, alsof zij de beslissingen genomen hebben waarvoor ze nu moeten bloeden.

Vandaag is er dan ook grootschalig protest in de hoofdstad Boekarest. Twintigduizend tot 40.000 mensen, arbeiders uit de publieke sector, artsen en mijnwerkers, gepensioneerden en docenten, deels met bussen uit andere delen van hjet land naar de stad gekomen. Betogers bekogelden een functionaris van het ministerie van Economische Zaken met water en stenen en blies de aftocht onder politiebescherming. Hier blijft het niet bij. Vakbonden hebben een algemene staking aangekondigd voor 31 mei als de regering niet aan hun eisen tegemoet komt.

Het is een vleugje Griekenland wat we  in Roemenië zien plaatsvinden. Nee, Roemenië kent niet de veelvormige linkse en radicale bewegingen die de Griekse opstandigheid mede kenmerken. Geen omvangrijke trotskistische groeperingen, geen anarchistische beweging die ettelijke duizenden betogers, geen grote Stalinistische partij ook die onder druk van arbeiderswoede zich soms als radicaal-linkse partij gaat gedragen. Roemenië heeft wel een vakbeweging – in principe net zo compromisbereid als elders, net zo gericht om zich als verantwoordelijke partners op te stellen als ‘ons’ FNV – maar in Roemenië leeft ook een arbeidersklasse die maakt dat de vakbonden wel strijd moeten afkondigen om haar positie als onmisbare ‘partner’ met wie de regering maar beter rekening kan houden te markeren. En in die arbeidersklasse bestaat woede en strijdbaarheid die tot uiting komt in actie. Daar draait het om.

Arbeiders hebben vandaag hun vuist laten zien tegen de regering. Er is alle kans op resultaat van arbeidersverzet, zéker als arbeiders hun stakingen doorzetten ongeacht wat een vakbondstop wil. De kracht van de arbeidersklasse in Roemenië is aanzienlijk. In maart van dit jaar dreigden metro-arbeiders in Boekarest bijvoorbeeld met een staking van onbepaalde duur. Ze eisten een loonsverhoging. Uiteindelijk kwam de regering met 10 procent over de brug. Volgens een vakbondsfunctionaris had de regering daarmee ingebonden; de staking werd afgeblazen, zo las ik in World Bulletin, gevonden via Labourstart, waar meer over recente stakingsacties en dergelijke te vinden is. Of de gebeurtenissen rond de looneis voor het metropersoneel werkelijk de overwinning-onder-stakingsdreiging inhielden die de bondsbestuurder ervan maakte, kan ik niet beoordelen. Dat er stevige druk vanuit arbeiders staat die dwars tegen de bezuinigingen van regeringswege in gaat, is wel duidelijk en bleek dus ook vandaag.

Advertenties

2 Responses to Roemenië: arbeiders protesteren tegen bezuinigingen

 1. John Janssen schreef:

  Het grote probleem van de roemeense arbeider is de zo genoemde “bleu eyes” van Basescu, en nog een gedeelte van de Securitate dat nog over gebleven is van de tijd van Chausescu. Deze mensen zorgen er voor dat er geen nieuwe revolutie komt en Basescu, Boc en Urela de bevolking kunnen uitkleden. Wat de bleu eyes doen is dat als iemand tijdens een demonstratie tijd niet op het werk is, deze mensen direct ontslaan. Aangezien de arbeiders van 1000Lei (260 euro) moeten rond komen hebben ze erg weinig keus. Ondanks dat de bevolking het bloed van bbu wel kunnen drinken omdat die steeds de staats kas leeg roven, maar ook EU geld voor eigen doeleinden gebruiken. In 2008 zijn er bijvoorbeeld door Basescu stemmen gekocht met EU geld, en dat geld moet nu weer terug in de pot voor de aanleg van rioleringen en schoon water instalaties waar de EU roemenie subcidie voor heeft gegeven.

  Het word eens tijd dat de werkelijkheid van Basescu eens naar buiten komt. Maarja dat mag in Nederland helaas niet.

 2. Jorein Versteege schreef:

  Roemenië is een kapitalistisch boevennest geworden na de ondergang van het stalinisme. Er zijn zelfs al mensen die terug willen naar de tijd van dictator Chausescu.

  De Roemeense revolutie van 1989 bracht rechtse democraten aan de macht die de economie van het land leeg roofde. Net als in in de rest van oost Europa, hebben ook in Roemenië de kapitalisten flink kunnen toeslaan.

  Het is lastig om over het socialisme te spreken in Roemenië. Meteen wordt je dan gelijk geschakeld met Chausescu en de tijden van stalinisme. De enigste anti-kapitalistische kracht in het land, is de Socialistische Alliantie Partij een linkse nationalistische partij die bewondering heeft voor Chausescu.

  Men moet door de leugen van de bourgeoisie en het stalinisme heen kijken. Dat is lastig, maar het is noodzakelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: