Solidariteitsactie in Nederland met protesten in Griekenland, en meer

In een mijn vorige stuk over Griekse gebeurtenissen deed ik een suggestie om ook in Nederland op korte termijn een solidariteitsactie te voeren. Wie wilde, kon contact opnemen via e-mail, zo stond erbij. Dat heeft er toe bijgedragen dat er nu enkele mensen contact met elkaar hebben en aan de slag zijn gegaan. Een actie op de stakingsdag van 20 mei werd toch te kort dag. Maar komende donderdag  om 19 uur staan minstens een handvol mensen voor de Griekse ambassade in Den Haag. Uit de oproep die we inmiddels zijn gaan verspreiden:

Mensen in Griekenland krijgen momenteel de volle laag van drastische bezuinigingen, doorgedrukt door de Griekse regering, onder druk van IMF, de EU – en dus ook de Nederlandse regering – en het internationale kapitaal in het algemeen. Wij – een handvol mensen met uiteenlopende achtergronden en netwerken, verenigd in het initiatief ‘Griekenland Is Overal’- denken dat het tijd is om ook in Nederland daar protest tegen te laten horen, en om onze solidariteit te betuigen met de arbeiders, jongeren en anderen in Griekenland die tegen de bezuinigingen protesteren en zich verzetten.

Daarom roepen wij op tot een open protestactie:

Donderdag 27 mei, 19.00 uur

Bij de Griekse ambassade, AMALIASTRAAT 1, Den Haag (1)

Komt allen en laat zien waar je staat – en vertel het verder!

Griekenland Is Overal

griekenlandisoveral@live.nl

Intussen is in Griekenland zelf de stakingsdag op 20 mei achter de rug. De deelname aan de staking was zeer groot, hier en daar tegen de honderd procent. Dat zeggen volgens Taxikipali, die weer een helder verslag geeft,  gevestigde media. Tegelijk viel op dat de deelname aan protestbetogingen in Athene klein was. Dit zou wel eens een effect kunnen zijn van de schok die de dood van drie mensen in een bankkantoor bij de rellen van 5 mei kunnen zijn. Slechts enkele duizenden mensen namen deel aan de optocht van de twee grote vakbondsfederaties ADEDY en GSEE. Er was ook een demonstratie van PAME, de vakbondsstructuur die verbonden is aan de Communistische Partij. Intussen blokkeerde de politie kantoren van het Anarchistisch Archief en van sociale centra in de wijk  Exarchia en verrichtte 98 ‘preventieve arrestaties’.

Opvallend is trouwens hoe PAME, en via die vakbondskoepel de Communistische Partij, er momenteel in slaagt om een flink deel van de arbeiderswoede zowel op de been te brengen als te kanaliseren. Op 15 mei hield PAME een demonstratie tegen het IMF. Daaraan deden 70.000 tot 80.000 mensen mee. De gevestigde media negeerden de gebeurtenis vrijwel. De Communistische Partij neemt doorgaans enorme afstand van radicalere actievoerders en actievormen en probeert de druk van de straat vooral om te zetten in parlementszetels en politieke invloed langs die weg. Daarmee biedt de partij, via haar vakbondskoepel, zich feitelijk aan het establishment aan: als je iets wilt bereiken, overleg dan met ons. Wij hebben massa’s achter ons staan, we hebben ze in de hand, kom over de brug dan keert de rust terug…Van een revolutionaire oppositie is hier geen sprake.

De aantallen betogers van 15 mei laten zien dat er inderdaad grote woede bestáát die langs deze weg haar uiting vindt. Dat deze demonstranten langs deze weg door de Communistische Partij als het ware afgezonderd worden van mensen van andere achtergronden en opvattingen, is tragisch en helpt de regering. Tegelijk kunnen dit soort betogingen de deelnemers ook een gevoel van kracht geven dat de door de partij verschafte bureaucratische kaders kan doorbreken. Een ontwikkeling vol tegenstrijdigheden waar After The Greek Riots aandacht voor vraagt, en terecht.

(1): wijziging 26 mei, ’s nachts:  locatie Griekse ambassade (stond er aanvankelijk foutief) nu verbeterd: Amaliastraat dus, en niet Acaciastraat…

Advertenties

One Response to Solidariteitsactie in Nederland met protesten in Griekenland, en meer

  1. Peter Storm schreef:

    […] geleden, op 15 mei. Daarna ben ik redelijk druk geweest, deels met muziek, maar vooral met andere zaken. Hoe dan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: