Verachtelijke aanval op hulpkonvooi roept om protest

Ten diepste verachtelijk. Dat zijn nog vriendelijke woorden voor de moorddadige aanval van Israelische commando’s op boten met hulpvaardige mensen en hulpgoederen die onderweg waren naar de Gazastrook. De bedoeling was om die hulpgoederen daar af te leveren, de door een langdurige Israelische blokkade geterroriseerde Palestijnse bevolking daar te helpen, en die criminele blokkade te helpen breken. De Israelische terroristen-van-staatswege  joegen 19 mensen de dood in met hun aanval.

Waar de staat aan het moorden slaat, is de leugen, de verdraaiing en de giftige propaganda nooit ver weg. De staat Israel is expert in al deze zaken. We lezen dat Israelische woordvoerders zeiden dat  de activisten het geweld hadden ontketend door ‘met extreem geweld’ verzet te bieden. Zij zeiden dat activisten hadden geschoten.” Dat noemt een woordvoerder van de Free Gaza Movement – één van de groepen die het huklpconvooi op touw had gezet, “klinkklare onzin”.  De Volkskrant heeft zelfs gegevens over de beweerde bewapening van de hulpverleners: “De militairen zouden zijn gesteund op gewapend verzet. Ze zouden zijn aangevallen met bijlen, messen, ijzeren staven en zeker twee vuurwapens.” Ik geloof er niets van. Maar zelfs al zou het waar zijn, dan heb ik een vraag. Kunnen Israel’s getrainde en zwaarbewapende commando’s een groep met zulke wapens niet de baas zonder 19 mensen ervan om te brengen, er 36 te verwonden en ook nog eens tien gewonden waaronder een zwaargewonde aan eigen kant te incasseren? Als er al 10 Israelische gewonden zijn, dan veel eerder door eigen geweervuur dan door “extreem heftig verzet”.

Maar hiermee komt aan de verachtelijkheid van de Irsaelische verhalen nog lang geen eind. Opvallend is de schaamteloosheid. “Dit gebeurde in wateren buiten Israels territorium, maar we hebben het recht om onszelf te verdedigen.” De Israelische aanval vond dus in internationale wateren plaats. Israelische oorlogssschepen hadden volgens internationale rechtsregels geen enkel recht om zoiets te doen. De bewering dat “we het recht hebben om ons te verdedigen” – waar dan ook, wanneer dan ook – is een vrijbrief voor welke wandaad dan ook, op welk door de staat Israel gewenste plek.

Volgens deze logica stond Noord-Korea geheel in zijn recht toen het – althans volgens Zuid-Korea en een niet geheel onomstreden onderzoeksconclusie – een Zuidkoreaans schip met een torpedo naar de bodem van de zee joeg. Het schip voer voor onze kust, we mochten ons verdedigen, dat werk, we horen het de Noord-Koreaanse leiders zó zeggen – als ze de brutaliteit van hun Israelische collega’s zouden hebben. En in het Koreaanse geval ging het nog om een oorlogsschip van een land waarmee Noord-Korea formeel geen eens vrede had gesloten. In het geval van Israel gaat het om een hulpkonvooi, niet om een oorlogsschip

Hetzelfde Israel dat nu openlijk het internationale recht schendt, met zelfverdediging als smoes, beriep zich heel kort geleden nog op… het internationale recht. Israel “beweerde dat de vloot het internationale recht zou schenden door in Gaza te landen” – een opmerking die, komend uit de mond van een staat die het internationale recht  – om maar te zwijgen over zoiets als rechtvaardigheid, nog een ander verhaal! – schendt sinds haar oprichting, slechts hoongelach verdient. Israel had nog een mooi excuus van Israel, toen het aankondigde de hulpvloot de toegang tot Gaza te zullen beletten. Het noemde de operatie om Gaza met het konvooi te hulp te komen “een provocatie, bedoeld om Israel te delegitimeren” (de legitimatie van de staat Israel te ondergraven dus). Ik zei iets dergelijks gisteren al elders, ik zeg het nu hier: een staat die gebouwd is op bezetting, apartheid en zich ‘verdedigt’ door vreedzame hulpverleners aan te vallen en overhoop te schieten, verdient ‘delegitimatie’ – tot er van de legitimiteit van de staat Israel net zo weinig over is als van de staat Israel zelf, namelijk in het geheel niets meer.

Intussen is er woede wereldwijd, en de noodzaak tot protest. Straks, om half zes, protesteren mensen, hopelijk in grote aantallen, bij de Israelische ambassade in Den Haag. Het Nederlands Palestina Komitee, samen met een aantal andere groeperingen zoals de Internationale Socialisten roept ertoe op. De Volkskrant besteedt er opvallende aandacht aan. Ik kan zelf helaas niet aanwezig zijn. Maar ik hoop op grote drukte van demonstranten – en ik hoop op méér.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: