Manifestatie tegen Israels aanval: boosheid in waardigheid

Boosheid in waardigheid. Daarmee doe ik de stemming van de manifestatie vanmiddag in Den Haag, opgezet door het Nederlands Palestina Komitee en anderen, tegen de Israelische aanval op de hulpvloot richting Gaza waarschijnlijk redelijk recht. Ik heb van te voren erg lopen dubben of ik hierheen zou gaan, of de voorkeur zou geven aan de manifestatie in Amsterdam over hetzelfde thema. Ik koos voor Den Haag, deels omdat het iets dichterbij is, deels omdat de actie iets eerder gehouden werd zodat ik ook weer eerder thuis kon zijn – en deels omdat de Israleische ambassade in Den Haag staat, vlakbij het plek waar de manifestatie werd gehouden… Hoe het in Amsterdam is gegaan weet ik nog niet. Maar de actie in Den Haag was, alhoewel niet erg groot qua opkomst, toch goed om aan deelgenomen te hebben, ofschoon die Israelische ambassade geheel ongedeerd is gebleven.

Kern van het gebeuren was de aanwezigheid van twee van de mensen die op de gewelddadig overvallen boten naar Gaza hadden gezeten, en net uit gevangenschap naar Nederland waren teruggekeerd. Beiden, Amin Abu Rached en Anne de Jong, namen kort het woord. Vooral Anne de Jong was sterk geèmotioneerd. Ze sprak schande van de opstelling van de Nederlandse regering die, net als Italië en de VS, geweigerd hadden voor een oproep tot een onafhankelijk onderzoek te stemmen. Amin Abu Rached noemde Israël een illegale staat met illegale wetten.  Hajo Meyer, van Een Ander Joods Geluid, een hele indrukwekkende man, was met zijn korte betoog vlijmscherp. Hij duidde Israel aan als “misdadige staat” en feliciteerde met wrang venijn de mensen oop de hulpvloot dat dit nu, door de Israelische actie tegen die boten en de mensen erop, zo duidelijk is geworden. Pepijn Brandon, van de Internationale Socialisten  (IS), al vermeldde niemand dat tijdens de manifestatie, wreef soortgelijke argumenten er nog eens krachtig in en wees nogmaals over de schandelijke opstelling van de Nederlandse regering.

Andere sprekers pleitten nadrukkelijk voor boycot, desinvestering en sancties tegen de staat Israel , een  oproep waar ik wel kanttekeningen bij heb, ook al willen mijn handen al jarenlang geen producten van Israel uit het fruitvak van een supermarkt in mijn winkelmandje deponeren. Maar die kanttekeningen zijn voor een andere keer. We kregen wat nuttige informatie. Naam en toenaam van produkten in de supermarkt die op gestolen Palestijns land door Isrraelische bedrijven geproduceerd worden, werden genoemd. Geen dadels meet van Karmel. Geen vegerarische voeding van Tivall. “Tivall, tief op!” klonk het al snel vindingrijk. Ik vond de toespraken over het geheel nomen trouwens indrukwekkend, en de beknoptheid ervan droeg daaraan bij.

Wel klonk er erg veel internationaal recht in de diverse geluiden mee. Logisch: Israel vertrapt internationale rechtsbeginselen waar het die maar aantreft. Maar met het beroep op internationale rechtsbeginselen is, voor wie ziet hoe die ingebed zijn  in een gevestigde orde die op onrecht drijft, wel problematisch, zoals ik in een artikel gisteren aangaf. Tegelijk is dit pleidooi voor dit type recht ook als het ware een schil, een laag, waaronder een werkelijk rechtvaardigheidsgevoel zit dat – nog? – geen betere formulering heeft weten te vinden.

De opkomst op de manifestatie vond ik aan de lage kant. Ik schat dat er een honderdtal mensen waren. Ongeveer de helft daarvan bestond uit migranten, en zeker de helft van de aanwezigen was vrouw. Politiek gesproken domineerde de Palestijnse vlag het beeld. Vanuit links was de IS met een flink aantal mensen  in het hart van de actie aanwezig,met borden – Israel moordenaar, strop de blokkade van gaza, vrijheid voor Palestina – en hun maandblad. Deze organisatie neemt de strijd tegen de onderdrukking van de Palestijnen nog steeds, en als vanouds, serieus. Ere wie ere toekomt, en dat blijft goed om te ervaren. De rest van links was onzichtbaar of afwezig. Ik trof een anarchist die ik vorige week bij de Griekenland-actie had ontmoet, en ik heb gepraat met iemand van Offensief. Dat was het. O ja, en er was iemand van de PvdA, dacht ik, maar toen ik goed keek bleek het kenteken ervan te duiden op de Belgische PvdA, een Maoistische groepering. SP en GroenLinks – toch vlakbij aanwezig met hun parlementaire bolwerk, want we stonden vlakbij het Binnenhof – waren spoorloos. Ik ben trouwens van plan om met name aan de libertair-revolutionaire onzichtbaarheid op dit type acties zelf eens wat te gaan doen, want naar mijn idee heeft het bijbehorende gedachtengoed juist ook aan dit soort acties iets te bieden.

Politici, zelfs linkse, waren er dus niet. Politie was er des te meer. Ik telde zeker negen ME-busjes, plus nog één of twee andere politievoertuigen. Ik zag metaal al twee tweetallen politie te paard. Aan het eind bleken er meer te zijn, een tiental in totaal. Verder een zeker een tiental agenten, om de manifestatie heen. Een busje per tien betogers, een agent per vijf actievoerders. De hele blauwgejaste meute stond er maar indrukwekkend te wezen. Triest en lachwekkend tegelijk. Ze hadden niet veel te doen trouwens, voor een boze optocht richting Israelische ambassade waren we met veel te weinig, en dat was ook niet de aanpak waarvoor was kennelijk was gekozen. Een kleine delegatie is een brief wezen posten bij die ambassade, terwijl de rest bij de manifestatie bleef. Na terugkeer van deze delegatie liep de demonstratie op haar eind. Zoals gezegd, de moeite waard.

(gecorrigeerd 5 juni 15.05 uur) 

Advertenties

11 Responses to Manifestatie tegen Israels aanval: boosheid in waardigheid

 1. bart schreef:

  Er waren kennelijk ook nazi’s, heb je daar iets van gemerkt?

  http://www.stormfront.org/forum/t713846/#post8186177

  • Joey schreef:

   Ah, dan waren dat dus wel ‘demonstranten’ en geen stillen. Groepje van vijf man, helaas geen foto van. Zodra ik foto’s zie zal ik aanwijzen wie ik bedoel 😉

   Het was een gezellige dag, Peter! Leuk om je weer eens ‘in the flesh’ gezien te hebben.

 2. rosa schreef:

  Er waren veel stillen waarvan er ook twee bij de persconferentie (smorgens) aanwezig waren.Zij vertrokken na afloop van de demonstratie,vanaf het Binnenhof in een grote zwarte auto. Afgelopen maandag was er een provocateur die flink aan het ophitsen was( dame die er Marokkaans uitzag) en na het ophitsen haar penning aan de ME liet zien en verdween.
  Ook liep er een fotograaf rond die van iedereen foto’s maakte en zelf geen foto gemaakt wilde hebben.
  Als ik tijd heb zal ik ze op de site zetten.

 3. Dylan schreef:

  in amsterdam ong. 500 mensen. Veel turkse en palestijnse vlaggen, zelfs een enkele oigoerse (zo werd mij uitgelegd). Goed klinkend optreden van turkse artiesten op traditioneel instrument, wat speeches, paar minuten stilte, ME klaargezet maar alles rustig afgelopen. Af en toe wat leusgeroep. Thats it in a nutshell.

 4. Joey schreef:

  Ik heb wat foto’s op mijn website geplaatst, ook van de vorige demonstratie: http://jeoh.org/gaza.htm

  Kan er geen nazi’s op zien, helaas.

 5. Wilma schreef:

  >> Manifestatie tegen Israels aanval: boosheid in waardigheid

  Jullie worden alleen maar gezien als “useful idiots” door the Muslim Brotherhood.

 6. peterstorm schreef:

  Bedankt bart, Joey Rosa en Dylan 🙂
  @ bart: Ik heb zelf geen zichtbare nazi’s gezien. Maar helemaal verbaasd ben ik niet. @Rosa: dank voor de info, nuttig.
  @Dylan: dank voor de info over Amsterdam. Wat voor typen leuzen? Hoe was de linkse aanwezigheid daar?
  @Joey: ja ik vond het ook plezierig om je weer eens te zien en te praten:-) Mooie fotoreportages trouwens joh.

  Twee vraagjes: 1. weet iemand meer van hoe het in Almere is gegaan? Daar was ook actie rond hetzelfde thema afgelopen vrijdag. 2. ben ik de enige die de opkomst van de acties – 100 in Den haag, 500 in Amsterdam – aan de magere kant vond?

  Ow ja, @Wilma: 1. hoe ik gezien wordt door de Muslim Brotherhood zal me ff worst wezen. Realiteit gaat boven beeldvorming. 2. liever een verméénd radertje van die Brotherhood dan een échte apologe(e)t(e)/ propagandist(e) van de Amerikaans-Israelische moordmachinerie.

 7. John van dijk schreef:

  In Almere waren rond de 40 mensen, niet erg strijdbaar, maar wel een mooi moment om de netwerken te verstevigen.

  de opkomst is inderdaad wat aan de magere kant, maar er is dan ook geen lange aanlooptijd geweest naar de demonstraties toe, en dat heeft natuurlijk effect op de opkomst.
  Gezien een oproep tijd nodig heeft om verspreid te worden.

 8. […] soort dingen versmaadt of zoiets? Ik was onlangs op de studentendemonstratie en manifestatie, bij één van de protestacties tegen het Israelische kaapgeweld, en bij een actie tegen bezuinigingen inn Griekenland waar ik mede een aanzetje voor heb gegeven.  […]

 9. […] soort dingen versmaadt of zoiets? Ik was onlangs op de studentendemonstratie en manifestatie, bij één van de protestacties tegen het Israelische kaapgeweld, en bij een actie tegen bezuinigingen in Griekenland waar ik mede een aanzetje voor heb gegeven.  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: