Voetbal, octopus, parkiet, inktvis en leeuwen.

Er schijnt komende zondag een belangrijk partijtje voetballen gespeeld te worden, tussen11 Spaanse en 11 Nederlandse mannen. In rationele tijden zouden mensen zeggen: so what? Ik hoop dat ze plezier hebben, dat het een mooie wedstrijd wordt, en dat er niemand geblesseerd raakt, en dat er achteraf een gezelliog feestje wordt gebouwd. Maar we leven niet in rationele tijden.

We leven in tijden waarin het heel normaal wordt gevonden om je af te vragen of ‘we’ gaan winnen tegen Spanje. ‘We’ – alsof we allermaal, vanwege onze Nederlandse nationaliteit, een conflict uit te vechten hebben met het complete Spaanse volk. O ironie trouwens: het merendeel van de topspelers die door de Spaanse staat het veld in gestuurd worden zijn mensen uit Catalonië. En Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, een Spaanse stad noemen is net zo absurd als de Friese hoofdstad Leeuwarden een Hollandse stad noemen. Feitelijk is er dus eerder sprake van een finale tussen Nederland en Catalonië dan tussen Nederland en Spanje.

In de cocktail van bespottelijk nationalisme, extra vergiftigd door alomtegenwoordige commercie – een commercie die het denkbaar maakte dat meiden die reclame maakten voor Bavaria opgepakt worden door Zuidafrikaanse agenten omdat de exclusieve sponsorrechten in handen van een andere bierbrouwerij waren – passen natuurlijk aanvullende absurditeiten. Passend is bijvoorbeeld het muzikale attribuut van de fans: de vuvuzela. Onder andere omstandigheden zou men dit ding weinig welluidend hebben gevonden. Maar in deze context zijn de schelle klanken geheel passend. Ik zin trouwens op mogelijkheden om dat tetterende geluid als actiewapen in te zetten. Ik vraag me bijvoorbeeld af of bankgebouwen bestand zijn tegen een stoet mensen die zeven maal om zo’n gebouw trekt, en de ommegang onderbreekt met luid vuvuzela-getoeter in de richting van dat kapitalistische bolwerk.

De afgelopen dagen bereikt het absurdistische theater dat de wereldkampioenschappen begeleidt, nieuwe hoogtepunten. Zo werd bekend dat de inktvis Paul heeft voorspeld dat Spanje – pardon, elf Spaanse voetballers – gaat winnen van Nederland – excuus, 11 Nederlandse sportlieden. Nee, aldus de parkiet Mani, de overwinning gaat naar ‘ons’ Oranje. Ook de octopus Pauline is die ‘mening’ toegedaan. Ik zou willen voorstellen om de wedstrijd te laten spelen door hetzij Paul en Pauline, hetzij tussen Paul en Mani. Omdat zowel Paul als Pauline waterdieren zijn, lijkt dat me een ideale combinatie van tegenstrevers. Een parkiet tegen een inktvis is wat onhandig voor beiden. Hoe dan ook, de huldiging kan dan in Artis plaatsvinden.

Ik las dat daar al een voetbalwedstrijd plaats gaat vinden trouwens. Tussen leeuwen. Wat zouden de winnaars als beloning krijgen? Oranjefans? Nee, dat gaat zelfs mij te ver, die genieten gewoon van hun plezier, en dat is ze gegund, met allen nare dingen die ik over de hele voetbaldrukte verder te zeggen heb. Wat mij betreft worden de overwinnaars getracteerd op verse sponsors en FIFA-bestuurders.

Advertenties

5 Responses to Voetbal, octopus, parkiet, inktvis en leeuwen.

 1. Jorein Versteege schreef:

  Voetbal is kapitalisme omdat men daar geld ruikt. De FIFA en het grote geld spelen onder een hoedje met elkaar en maken enorme winsten.

  Helaas vergeet men dat allemaal tijdens een voetbal wedstrijd. Dan is het nationalisme weer sterk en moet iedereen voor zijn eigen land zijn. Ik ben dat oranje nationalisme ook flink zat. Altijd dat gedoe van ”Holland boven alles”.

  Gelukkig is dit slechts voetbal nationalisme. Toch toont het aan dat het fout is. Nationalisme kan leiden naar racisme en dan zitten we weer goed fout.

 2. GoatofMendes schreef:

  @Jorein:
  Je bent een typisch gevalletje van de klok horen luiden en de klepel misslaan. Misschien moet je de volgende keer net zo uitpakken als enkele van jullie Marxistische (ex)kameraden 2 jaar geleden, die voor een zaaltje eigen parochie bij een niet echt ter zake doende reunion show afgetrapte grappen maakten over Russen die maar effe zouden moeten winnen (waaaaaaaaant “dat in 1917” affijn je begrijpt wel…)? Het sectarische groepje ingewijden zal wel hun lol (hohoho!)gehad hebben. Voor de doorsnee mens was ’t weer eens de opgeheven, moralistische wijsvinger. En nog behoorlijk de verkeerde bondgenoot gekozen, want iedere doorsnee voetbalsupporter kan je vertellen dat ’t voetbal in ’t oostblok/Rusland een broeinest is van fascisme, racisme en antisemitisme, dat effe terzijde.
  Waar ik voetbal in dit land vooral mensen, wit en zwart en van welke religie dan ook meer zie verbinden. Lijkt me toch geen verkeerde zaak in deze tijd waar en hoop om “wij tegen zij” BINNEN dit land schreeuwen! Oranje = een kick in the ass van Wilders-adepten die de multiculturaliteit hekelen.
  Er is hier dan ook steeds meer een groeiend verzet binnen kritische supportersbewegingen TEGEN vercommercialisering, racisme en dat soort dingen (ik kan daar heel veel over vertellen, maar dat lijkt me verder niet interessant voor hier). Kijk verder dan je neus lang is,laat je beter informeren. Ook als jij je misschien stoort aan wat totaal ongepolitiseerd nationalisme.Het is nu eenmaal een spelletje van de een tegen de ander…

  Voor de rest onderschrijf ik alle kritiek aan de wurgende vercommercialisering en de sneer naar de corrupte FIFA bonzen hier volledig.

 3. zimerio schreef:

  que sarta de estupideces acerca de España y Cataluña! si Cataluña quisiese ser independiente lo sería. Ha oído hablar de la democracia y de la representación parlamentaria? Los independentistas catalanes son una minoría en las cámaras parlamentarias.
  Informese antes de mentir, estimado holandés. Y recuerde que estuvo bajo el imperio español hace 400 años. Un respeto a sus abuelos.

 4. zimerio schreef:

  by the way, very funny comment here: ‘t Is zo jammer dat beide ‘landen’(lees: elftallen) niet tegelijk kunnen verliezen. Nu zit er toch nog één land met dat enge chauvinistische triomfgevoel opgescheept. Arme Spanjaarden!

  Netherlands are so pathetic. Stop with the ganja and travel a little around the world, country of selfish and arrogant people!

  Sg: we, the poor and world champion spaniards! XD

 5. GoatofMendes schreef:

  “Nederlands are so pathetic. Stop with the ganja and travel al little around the world, country of selfish and arrogant people”.

  Final comment: erg sympathieke reactie (En ook zo helemaal ontdaan van elk nationaal sentiment voor of tegen wie dan ook moet ik zeggen, woeha! Sarcasme filter aan hoop ik?) voor iemand die anderen de les wil lezen over chauvimisme…Ik buig deemoedig mijn hoofd voor zo veel pedanterie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: